Noua lege a energiei a fost promulgată de șeful statului. Ce-au vrut și ce-au primit participanții la piața energiei: modificări neclare, ce nu pot fi puse în aplicare

Publicat pe Categorii Esential, Info Legislativ, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Noua lege a energiei a fost promulgată de șeful statului. Ce-au vrut și ce-au primit participanții la piața energiei: modificări neclare, ce nu pot fi puse în aplicare

Participanții la piața energiei și-au dorit modificări la Legea energiei electrice și a gazelor naturale care să vină în sprijinul activității lor. Prin urmare, au transmis autorităților și comisiilor parlamentare de specialitate observațiile și propunerile lor de îmbunătățire a legii. Ce au primit în schimb? Grație parlamentarilor, care s-au conformat și au făurit o nouă lege a energiei, după bunul lor plac, actorii de pe piața energiei vor avea și mai multe probleme ca urmare a interpretării și aplicării abuzive ori eronate a modificărilor operate.

bec

După ce a reîntors actul normativ la Parlament, pentru a fi reanalizat, președintele Klaus Iohannis a promulgat – la finele sătămânii trecute – actul normativ care modifică și completează Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, a anunțat Administrația Prezidențială. Plenul Camerei Deputaților a adoptat, pe 10 octombrie, reexaminarea legii, la cererea șefului statului.

Publicația InvesTenergy a relatat, pe larg, opiniile autorităților – reprezentanți ai Consiliului Concurenței, Ministerului Energiei, ANRE, precum și comunicatele transmise de asociațiile  furnizorilor și producătorilor de energie – AFEER și PATRES. Cu toții au semnalat aspecte îngrijorătoare urmare a aplicării modificărilor la Legea energiei, adoptate de Parlament și acceptate de șeful statului.

Citește și:

Noua lege a energiei, a rămas cum a vrut Parlamentul. Ce urmează? AFEER: Modificările aduse pot crea prejudicii participanților la piața energiei

PATRES: Punerea în aplicare a modificărilor la Legea energiei va produce noi distorsiuni pe piața energiei electrice

Fără reglementări din partea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, noua lege nu poate fi pusă în aplicare, reclamă participanții la piața energiei. Risc de infringement, avertizează, la unison, autoritățile, mediul de afaceri și societatea civilă.

Prezentăm, în cele ce urmează, câteva din luările de poziție cu privire la modificările aduse de parlamentari la Legea energiei:

Cererea de reexaminare a Președintelui Klaus Iohannis: “Unele dintre prevederile legii menționate sunt neclare și, prin aceasta, pot genera o serie de consecințe cu un potențial efect negativ în domeniu, motiv pentru care se impune reexaminarea de către Parlament a actului normativ transmis la promulgare”.

Corina Popescu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei: „Guvernul a trimis Parlamentului un punct de vedere în privința acestor modificări ale legislației. Există și o scrisoare din partea Comisiei Europene, care arată că prevederile sunt susceptibile că ar afecta concurența în piață, așa că riscăm declanșarea unei proceduri de infringement. Nu vrem să ajungem aici, dar este o decizie a Parlamentului”.

Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE: “Consider că va fi o activitate foarte greu de îndeplinit. Legea, aşa cum a ieşit, nu a solicitat reglementări secundare în sarcina ANRE, tocmai de aceea credem că va fi foarte greu să se aplice aceste elemente din noua formă a legii. Cred că ar fi foarte interesantă reacţia bursei OPCOM, pentru a clarifica cum s-ar putea aplica prevederile legii, în special în zona de încheiere a contractelor”.

Bogdan Chirițoiu, Președinte Consiliul Concurenţei: Unele prevederi ale noii legi nu sunt suficient de clar formulate şi pot da naştere unor interpretări divergente… Producătorii care încheie contracte între ei ar putea fi obligaţi de către Comisia Europeană să dea banii înapoi, în condiţiile în care o tranzacţie similară a fost deja considerată de Bruxelles ca fiind ajutor de stat illegal.

Iulian Iancu, Președinte Comisia de Industrii și Servicii Camera Deputaților: Noua lege nu conferă un avantaj producătorilor pe bază de cărbune, ci corectează tratamentul discriminatoriu la care erau supuşi aceştia până acum Producătorul este în continuare obligat ca întreaga energie, indiferent de cum o aranjează şi cum o mixează, să o pună pe platforma concurenţială, pe OPCOM, şi această cantitate să fie văzută de absolut toată lumea.

AFEER: Apreciem că punerea în aplicare a noilor modificări poate crea premisele unor interpretări și aplicări abuzive ori eronate. Ne exprimăm surprinderea față de modul în care s-a decis aprobarea unor amendamente, care –  în opinia noastră – pot produce controverse și pot crea disfuncționalități pe piața energiei.

PATRES: “Noua lege a energiei conține prevederi neclare, care lasă loc interpretărilor, situație care va conduce la apariția unor noi distorsiuni pe piața energiei electrice. Considerăm că legea energiei în sine, cu noile modificări, reprezintă o formă mascată de ajutor de stat pentru sectorul de cărbune. Înțelegem și admitem că  este necesar să fie susținut cărbunele în mixul energetic, însă solicităm ca sprijinul să se facă transparent, în mod public, prin ajutor de stat aprobat de Comisia Europeană, și nu prin tot felul de tertipuri care pot genera o noua procedura de infringement împotriva României și care, din nou, distorsionează piața energiei”.

Greenpeace: “O parte din amendamentele adoptate vor cauza încălcări ale legislației europene privind mediul concurențial, deci nu vor putea fi aplicate fără a atrage un infringement din partea Comisiei Europene. În acest caz, avantajele obținute acum de CEO vor cauza României penalizări suportate din banii tuturor contribuabililor”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *