Parlamentarii joacă tare. Aruncă vina pe ANRE pentru „bubele” sectorului energetic

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Parlamentarii joacă tare. Aruncă vina pe ANRE pentru „bubele” sectorului energetic
  • Cum le pasă de electorat, aleșii poporului au luat la întrebări pe șefii Autorității cu privire la starea rețelelor de distribuție
  • La final de mandat, conducerea ANRE a fost pusă la zid de aceeași parlamentari care în urmă cu un an, cu doi ani nu au avut nimic de obiectat cu privire la activitatea lor

Am asistat săptămâna trecută, la Parlament, la prezentarea Raportului de activitate a Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE pe 2016 în fața membrilor a patru Comisii de specialitate, și anume: Comisia pentru industrii şi servicii și Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor, Comisia economică, industrii şi servicii a Senatului şi Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital a Senatului.

Mă așteptam, raportându-mă la prezentările anterioare, din 2016 și 2015, că aceeași șefi ai ANRE, dar nu în formulă completă ca acum, vor expune activitatea Autorității, după care va urma o sesiune de intrebări-răspunsuri și votul pentru raport. De data asta însă, regulile parlamentarilor au fost diferite: într-atmosferă încordată, președintele Niculae Havrileț a fost informat că are la dispoziție 5 minute să țină o prezentare, după care vor urma întrebări, multe la număr, la care să răspundă.  Firesc, șeful ANRE a spus că 5 minute este mult prea puțin  pentru a face o prezentare adecvată asupra activității reglementatorului și, la intervenția unui deputat, a fost lăsat să vorbească circa 15 minute…

După care…a urmat o avalanșă de critici și observații, îndeosebi din partea președintelui Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților, Iulian Iancu, care s-a declarat nemulțumit de raport, de activitatea șefilor și angajaților deopotrivă.

Citește și: Schimbare de atitudine! Parlamentarii Comisiilor de specialitate pun presiune pe șefii ANRE. Au criticat raportul de activitate pe 2016 și au cerut să fie refăcut

Șefii ANRE au fost puși la zid de aceeași parlamentari care în urmă cu un an, cu doi ani nu au avut nimic de obiectat cu privire la activitatea acestora. De ce această schimbare de atitudine tocmai acum, cu câteva luni înainte ca președintele Niculae Havrileț și Vicepreședintele Emil Calotă, precum și membri din Comitetul de Reglementare să își încheie mandatele, de 4 ani, în toamna acestui an? O explicație ar fi că, recent, la dezbaterile parlamentare privind modificarea legii energiei, care au încins spiritele pe piața gazelor, reprezentanții Autorității și-au exprimat poziția și aceasta nu a coincis cu cea a deputaților în ce privește, de pildă,  existența unei singure burse de gaze, dar și alte aspecte.

Dacă tot li se termină mandatele, să fie șefii ANRE vinovații de serviciu pentru bubele din sectorul energetic!  Așa nu ne mai amintim cât au tărăgănat parlamentarii numirile la conducerea ANRE – peste 2 ani, timp în care Autoritatea și-a desfășurat activitatea cu un Comitet de Reglementare incomplet și fără al doilea vicepreședinte! Și în acest timp nu am remarcat să fie vreun deputat sau vreu senator din vreo comisie preocupat să afle cum merg lucrurile la ANRE!

Să revenim la ședința de prezentare a raportului ANRE pe 2016. Printre alte subiecte de discuții, am remarcat preocuparea parlamentarilor în ce privește eficiența și calitatea serviciilor operatorilor de distribuție. Aceasta după ce în aprilie, după fenomenele meteo extreme, au căzut câteva sute de stâlpi, provocând pagube operatorilor, dar mai ales consumatorilor. Și cum aleșilor poporului le pasă de electorat, au luat la întrebări pe șefii ANRE cu privire la starea rețelelor, investițiile realizate de distribuitori, reproșându-le că nu se fac referiri în raport cu privire la monitorizarea nivelului de siguranță a rețelelor.

Într-adevăr există o problemă reală cu rețelele  de distribuție a energie, iar operatorii trebuie să dea zor cu investițiile. Ce poate să facă ANRE? Să includă eficiența și calitatea serviciilor operatorilor de distribuție în formula de tarifare, după cum a cerut președintele Comsiei de industrii și servicii din Camera Deputaților, Iulian Iancu.  Să monitorizeze mai mult activitatea operatorilor, să recunoască în costuri doar investițiile necesare și corect efectuate. Președintele Niculae Havrileț a anunțat că este în curs de finalizare un studiu privind starea rețelelor, realizat împreună cu ACUE.

Ce a făcut ANRE pe zona de distribuție? Potrivit raportului, ANRE a scăzut în 2016 tarifele pentru serviciul de distribuție a energiei electrice: variație de minus 4,59% la înaltă tensiune, minus 5,73% la medie tensiune, minus 6,65% la joasă tensiune, relevant pentru clienții casnici. În plus, tariful mediu pe țară pentru anul 2017 , de 101,80 lei/MWh, a înregistrat o scădere de circa 5,77% față de tariful din 2016, de 108,03 lei/MWh.

În cursul anului 2016, ANRE a analizat calitatea serviciului de distribuție a energiei prestat în 2015 de cei 8 operatori de distribuție titulari de licență cu contract de concesiune. Ca urmare, a fost revizuit standardul de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice. Acesta a redus și uniformizat durata întreruperilor planificate. A fost introdusă obligația operatorului de a monitoriza un nou indicator de continuitate în alimentarea cu energie care se referă la numărul întreruperilor lungi neplanificate ce afectează un loc de consum. Totodată, acesta va organiza centre de relații cu clienții, un serviciu permanent de voce și date prevăzut cu centru de telefonie cu un număr gratuit și pagină proprie de internet.

În raportul pe 2016, ANRE prezintă investițiile operatorilor de distribuție și planurile acestora. Probabil, în raportul completat, la solicitarea parlamentarilor, Autoritatea va veni cu date din auditul tehnic pe rețele și alte planuri de investiții ale operatorilor.

Cum aleșii poporului vor intra în vacanță, o nouă prezentare a raportului ANRE pe 2016 în Parlament ar putea avea loc în sesiunea parlamentară din toamnă.

 


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *