Pericol pentru sistemul energetic! Gafița, Romelectro: “Competenţele dispar odată cu specialiștii care pleacă din țară”

Publicat pe Categorii Business, Esential, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Esential Pericol pentru sistemul energetic! Gafița, Romelectro: “Competenţele dispar odată cu specialiștii care pleacă din țară”

”Asistăm la o degradare, care pleacă de la vârful ministerului Energiei”, spune Gabriel Dumitrașcu, Expert Energie, acuzând angajarea unor ”sinecuriști” în companiile de stat.

Dincolo de toate temele și provocările sectorului energetic, cea mai dureroasă și de actualitate problemă o reprezintă lipsa specialiștilor și a managerilor care să-și asume responsabilități. Semnalele de alarmă vin de la actorii de pe piața energiei, care constată, cu îngrijorare,  “o degradare în ce privește managementul la toate nivelele: companii, minister”.

 

300x194

“În ţara noastră, au rămas tot mai puţini specialişti în energie, oamenii nu-şi mai asumă responsabilitatea în funcţiile extrem de importante pe care le au. Din graficele şi strategiile pe care le avem, sectorul energetic de la noi pare pregătit pentru 2030, dar nu ştim ce vom face mâine”, a afirmat Viorel Gafiţa, preşedintele Romelectro, la o conferință organizată de ziarul Bursa.

Asistăm la un deşert în cercetare şi dezvoltare cu două-trei oaze, în care competenţele dispar odată cu specialiștii care pleacă din țară, a semnalat Viorel Gafiţa, avertizând că „sistemul energetic va intra într-o mare problemă de continuitate, dacă vom pierde în continuare specialişti. Dacă entităţile din România vor depinde de expertiză care nu se mai regăseşte pe plan local, atunci problema capătă dimensiuni destul de importante”.

gabriel_dumitrascu-300x168

La rândul său, Gabriel Dumitraşcu, Expert Energie, care a lucrat în Ministerul Energiei și a fost la conducerea mai multor companii din energie, a sesizat că „Ministerul Energiei nu a mai avut leadership, de la plecarea domnului Răzvan Nicolescu”. ”Asistăm la o degradare, care pleacă de la vârful ministerului Energiei”, spune Dumitrașcu, acuzând angajarea unor ”sinecuriști” în companiile de stat. El susține că a văzut CV-uri modificate pentru a răspunde cerințelor, iar ministerul nu se sesizează. “Nu politicul este cel care parazitează economia , ci unii domni care au temorar pâinea și cuțitul în mână. Majoritatea angajărilor au fost făcute la recomandări făcute din minister în ultima perioadă. Îți trimiți un prieten în CA la Enel, E.ON  și încasează sume fără să se manifeste, să apere interesele statului în acele companii”, a mai spus Dumitrașcu.

Referindu-se la degradarea în companii, Dumitrașcu a exemplificat cazul companiei Electrica, care mergea bine, și au reînceput subcontracările de lucrări prin încredințare directă, care fuseseră interzise înainte de privatizare: se toaletează copaci, se externalizează activități ….

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “Pericol pentru sistemul energetic! Gafița, Romelectro: “Competenţele dispar odată cu specialiștii care pleacă din țară””

 1. Buna ziua
  Are perfecta dreptate dl. Dumitrascu.
  TOT Fostul Sistem Energetic se deprofesionalizeaza. La toate nivelurile.
  Dar ma intreb:
  Oare domnia sa nu a supervizat si aprobat acest fapt cand era Administrator Special ???
  Si chiar dl. Nicolescu ???
  Am depasit buza prapastiei de mult, stimati domni.
  Pacat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.