Piața de energie fierbe: Intervenția ANRE nu calmează situația la bursă. Prețul energiei, tot mai sus. Insolvențele furnizorilor  fac victime. Ce mai urmează?!

Publicat pe Categorii Business, Esential, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Piața de energie fierbe: Intervenția ANRE nu calmează situația la bursă. Prețul energiei, tot mai sus. Insolvențele furnizorilor  fac victime. Ce mai urmează?!

Piața de energie dă în clocot: cu excepția unor companii, care au avut de câștigat în această perioadă (Hidroelectrica, CE Oltenia, dar și unii furnizori, traderi), cei mai mulți participanți la piața energiei sunt într-o situație delicată în acest moment. Contrar așteptărilor, oficialii ANRE nu au reușit – prin declarațiile lor – să mai să tempereze elanul celor care cumpără energie în disperare și astfel să mai domolească creșterea prețului energiei pe bursă. De la o zi la alta, se înregistrează noi creșteri la prețul energiei, ajungându-se  până la 700 lei/MWh. Specialiștii din domeniu se așteaptă totuși ca zilele următoare se se înregistreze un recul…

bec

Imediat după anunțul ANRE că a fost declanșată o investigație în cazul a două companii care ar fi încheiat contracte cu energie pe bursa de profil OPCOM, la un preț mai mare decât ar fi normal, fiind astfel suspecte că ar fi încălcat legislația, s-a creat agitație maximă pe piața de furnizare, dar pe bursa situația nu s-a schimbat. Întrebarea zilei de ieri a fost: Care sunt cele două companii aflate în vizorul Autorității? Se spune că ar fi vorba despre Hidroelectrica și CE Oltenia, dar suntem asigurați de surse autorizate că nu acestea sunt companiile vizate. De altfel, Directorul General al Hidroelectrica, Ovidiu Agliceru, care nu demult se lăuda cu câștigurile extraordinare obținute în această perioadă la bursă, a ținut neapărat să clarifice lucrurile. El a declarat pentru Agerpres: „Am vândut energie numai la prețul pieței și în condiții concurențiale. Numai pe piața concurențială și în condiții concurențiale și transparente. Toată energia disponibilă noi am vândut-o pe PZU, contracte bilaterale și, evident, au fost depășiri pe piața de echilibrare, dar care nu depind de noi. Deci, toata energia disponibilă noi am vândut-o”.

„(Hidroelectrica — n. r.) nu putea să facă niciun abuz de poziție dominantă, atâta timp cât tot ce a fost apelat suplimentar pe Hidroelectrica a fost apelat pe piața de echilibrare, din dispoziția dispecerului energetic național… Iar funcționarea în piața de echilibrare este strict legată de siguranța sistemului energetic national”, a subliniat Agliceru, ca să fie cât se poate de clar pentru toată lumea!

Pe lângă problemele cauzate de creșterile record la prețul energiei pe bursă din luna ianuarie, insolvențele declarate ale unor furnizori, precum și deciziile altor operatori de a suspenda contracte ale clienților, fac victime în lanț în rândul companiilor de pe piața energiei. Electrica și-a anunțat acționarii că suferă de pe urma Transenergo, șansele de a recupera  36 milioane lei fiind reduse, potrivit reprezentanților societății. Surse din piața energiei spun că, pe lângă insolvențele deja anunțate, mai sunt furnizori mari cu probleme, gen Arelco, Energy Distribution Services – EDS și alții, situația lor afectând alte companii partenere, consumatori.

Din ce în ce mai mulți furnizori au decis în ultima perioadă, cu informarea ANRE,  să suspende contractele cu clienții. Un semnal de alarmă a fost transmis și de Enel, care a arătat, într-un comunicat, că „unii furnizori de energie denunță unilateral contractele pe care le au, pentru a profita de prețurile-record care se înregistrează în această perioadă pe bursă”.

Dincolo de toată agitația și problemele reale ale acestei perioade, interesul major al consumatorilor este dacă factura lor va crește. ANRE va avea grijă, dacă luăm în considerare declarațiile președintelui instituției, ca populația să nu aibă de suferit.  De partea cealaltă, au demarat discuțiile dintre furnizori și clienții lor astfel încât povara să fie împărțită…


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “Piața de energie fierbe: Intervenția ANRE nu calmează situația la bursă. Prețul energiei, tot mai sus. Insolvențele furnizorilor  fac victime. Ce mai urmează?!”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *