Planuri mărețe în Cabinetul Cioloș! Corupția din companiile statului, anihilată cu principii de guvernanță corporativă

Publicat pe Categorii Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Planuri mărețe în Cabinetul Cioloș! Corupția din companiile statului, anihilată cu principii de guvernanță corporativă

Guvernul Cioloș și-a propus să reducă corupția din companiile statului. Miniștrii Economiei și Energiei și-au prezentat deja intențiile, făcând front comun în ce privește performanța economică în companiile statului, promovată – spun ei – prin profesionalism și responsabilitate.

Corporate_Governance

Ministerul Economiei a elaborat “Principiile de guvernanță corporativă în întreprinderile de stat”, cu scopul de a facilita implementarea OUG 109/2011 într-un mod transparent. Astăzi, la minister, va avea loc o dezbatere publică, la care sunt invitați reprezentanții asociațiilor cu activități și proiecte în domeniul guvernanței corporative.

„Ceea ce începem acum trebuie continuat. Aplicarea consecventă a principiilor de guvernanță corporativă, așa cum sunt ele prevăzute în ordonanță, va conduce la transferarea responsabilității economice la executivul companiei și, în final, la îmbunătățirea performanței companiilor aflate în portofoliul statului. Companiile de stat trebuie să aibă la rândul lor un cod de etică, la care trebuie să adere toți reprezentanții, inclusiv Consiliul de Administrație”, a declarat Sorana Baciu, Secretar de Stat în Ministerul Economiei, citată de Agerpres, cu ocazia lansării proiectului State Owned Companies – Preventing Corruption and State Capture.

Citește și Borc, la concurență cu Grigorescu la măsuri radicale în companii: Reprezentanții statului în AGA, nerenumerați

Până în prezent au fost analizate 114 companii de stat, dintre care 56 din portofoliul Ministerului Economiei. Într-o  prima etapă, vor intra 25 de companii  în programul de implementare a OUG 109, care a fost revizuită, aprobată în Guvern și acum este în Parlament, a comunicat oficialul ministerului. Până la finele lunii iunie, OUG 109 va fi implementată la 13 companii ce aparțin de Ministerul Economiei, plus alte 10 societăți ulterior.

Sunt vizate și companiile din subordinea Ministerului Energiei, în număr de 23. Dintre acestea, 8 sunt în insolvenţă sau faliment. Reprezentanții ministerului au demarat deja un program de transparenţă , lansând  și un avertizor de integritate. Reprezentanții ministerelor admit că societățile statului sunt deficitare la transparență, site-urile unor dintre ele lasă de dorit, în condițiile în care au obligații să facă publice achizițiile, sponsorizările.

Proiectul State Owned Companies — Preventing Corruption and State Capture își propune să studieze factorii și nivelul de corupție în companiile cu acționariat de stat, precum și dimensiunea fenomenelor de tipul ‘state capture’ în Uniunea Europeana (studii de caz România, Bulgaria, Cehia și Italia). Consorțiul de proiect va stabili un set de indicatori comuni care să permită analiza strategică și comparativă a clientelismului și a corupției în aceste companii. În cadrul proiectului vor fi studiate alocările de fonduri din surse publice și europene, măsuri de prevenire a corupției și conflictelor de interese existente la nivel național, dar și la nivelul unor companii cheie pentru economiile statelor membre UE. În România, această cercetare este relevantă și în contextul noii strategii naționale anticorupție, care urmărește îmbunătățirea poziției României în ceea ce privește supravegherea companiilor cu capital majoritar de stat și a garanțiilor privind prevenirea conflictelor de interese, precum și introducerea criteriilor de integritate în evaluarea performanței managerilor companiilor de stat.

Consorțiul care derulează acest proiect este format din Centrul Român de Politici Europene și Freedom House România, Asociația Expert Forum, Amapola Progetii (Italia), Risk Monitor (Bulgaria) și Candole Partners (Republica Ceha).

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *