Directoratul are planuri mărețe pentru Complexul Energetic Oltenia. Și-a propus finalizarea procesului de privatizare a societății până la data de 17 iunie 2019. Aceasta după ce, în martie 2017, șefii CE Oltenia cereau Guvernului Grindeanu să adopte o hotărâre prin care să suspende procesul de privatizare prin listare la bursă a companiei.
Actuala echipă a Ministerului Energiei are ca principală acțiune bugetată pentru anul în curs, după cum reiese din proiectul de hotărâre pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli aferent activităţii de privatizare pe 2018, pregătirea listării Hidroelectrica și CE Oltenia. Se continuă așadar pregătirile ofertei publice primare de vânzare de acțiuni nou emise în cadrul strategiei de privatizare a companiei. În februarie 2018 s-a încheiat actul aditional nr 5 la contractul cu Sindicatul de Intermediere format din BRD Societe Generale și Swiss Capital și s-a stabilit un nou grafic de etape și termene care presupune finalizarea procesului de privatizare până la data de 17 iunie 2019, se menționează în Raportul administratorilor pe 2017, care este supus aprobării acționarilor în ședința programată pentru luna mai.
Șefii companiei prezintă, în documentul menționat, blocajele în derularea procesului de privatizare în 2017, respectiv:
- demersul de prelungire a termenului de finalizare a procesului de privatizare a fost blocat în AGA în 4 rânduri, de fiecare data Fondul Proprietatea votând împotrivă;
- nerealizarea majorării captalului social cu valoarea terenurilor pentru care au fost eliberate certificate de atestare a dreptului de proprieate;
- nerealizarea transferului cu titlu gratuit a activelor sociale aflate în patrimoniul CE Oltenia către autoritățile adminisatrației publice locale, precum și către instituții publice.
Pentru rezolvarea aspectelor semnalate, au fost elaborate proiecte de acte normative ce modifică cadrul legislativ existent, se precizează în documentul menționat.
Strategia de privatizare prin ofertă publică de majorare a capitalului social al CE Oltenia a fost aprobată prin HG 87/2013. Strategia prevede oferirea spre subscriere a unui pachet de acțiuni nou emise reprezentând 12% din capitalul social, la care se adaugă acțiuni nou emise de până la 3,29% din capitalul social nesubscrise de acționarii existenți.
După 3 ani pe pierdere, CE Oltenia a înregistrat un profit brut de aproximativ 276 milioane de lei în 2017. Compania nu are datorii la buget, este la zi cu plăţile către bănci şi furnizori și, potrivit directorului general Sorin Boza, are contracte de vânzare a energiei electrice încheiate inclusiv pentru anul 2019.