Premieră în România: Românii pot deveni investitori în energia verde. Cu o investiție de minim 500 lei pe persoană, Cooperativa de Energie vrea să strângă 2 milioane lei și să fie primul furnizor de energie 100% regenerabilă

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport Premieră în România: Românii pot deveni investitori în energia verde. Cu o investiție de minim 500 lei pe persoană, Cooperativa de Energie vrea să strângă 2 milioane lei și să fie primul furnizor de energie 100% regenerabilă

Prima cooperativă de energie din surse regenerabile din România lansează un proiect de investiții care se adresează tuturor românilor care vor să contribuie la tranziția către o energie curată.

Proiectul Investim în energie verde! se desfășoară timp de 60 de zile. În acest interval, orice persoană poate investi orice sumă, minimum 500 de lei. Scopul final este strângerea a 2 milioane de lei.

Banii vor fi folosiți pentru achiziția unei firme furnizoare de energie, astfel încât Cooperativa de Energie să intre pe piață ca primul furnizor de energie 100% regenerabilă, cu certificate de origine, se precizează într-un comunicat transmis InvesTenergy.

Procedura de investiție este simplă, durează doar câteva minute și se poate face online, în doi pași, direct de pe site-ul www.cooperativadeenergie.ro.

Primul pas este înscrierea în Cooperativa de Energie. Asta pentru că achiziția firmei de furnizare va fi finanțată în totalitate doar de către membrii cooperatori, sub formă de împrumuturi cu randamente atractive, de 3,7% pe an, pentru o perioadă de un an, respectiv de 5,2% pe an, pentru o perioadă de cinci ani.

În pasul al doilea, suma dorită pentru investiție se transferă din contul de membru. În doar câteva zile de la lansarea proiectului în interiorul cooperativei, membrii existenți au reușit să strângă peste 150.000 de lei.

Contextul local și internațional, prezentat de Cooperativa de Energie

Liberalizarea pieței de energie în România. De la 1 ianuarie 2021, odată cu liberalizarea prețului pentru energia electrică, consumatorii își pot muta contractul de energie la orice furnizor doresc. Dacă vor să primească energie regenerabilă, din surse sigure, certificate, atunci își vor putea muta contractul la Cooperativa de Energie.

Tranziția energetică. Trecerea de la energia electrică produsă prin arderea cărbunilor la energia verde, produsă de soare, vânt și apă reprezintă un pas important în efortul comun, mondial de reducere a gazelor cu efect de seră. Guvernele, mediul de afaceri și cetățenii trebuie să facă pași împreună în această direcție, pentru a putea fi atins obiectivul stabilit prin Acordul de la Paris din 2015: păstrarea unei temperaturi medii globale cu 1,5-2 grade Celsius sub nivelurile preindustriale. Pentru că peste acest prag sunt așteptate efecte precum creșterea nivelului mării, fenomene meteo extreme. Și odată cu ele, pierderi de vieți omenești, migrații masive, afectarea sănătății publice, a biodiversității și a stabilității politice.

 “Obiectivul nostru principal este să facilităm și în țara noastră tranziția energetică către o piață acoperită 100% cu energie din surse regenerabile, în care cetățenii să joace un rol activ. Cooperativa este un instrument eficient, care dorește să aibă impact împotriva poluării rezultată din producția și consumul de energie din surse convenționale. Cu cât se vor alătura cooperativei mai mulți oameni, cu atât acest impact va fi mai mare”, suusține Victor Iancu, Președintele Cooperativei de Energie.

Cooperativa de Energie este un start-up inovativ, participativ și democratic, lansat în noiembrie 2019, după modelul european al cooperativelor de energie. În Europa, sunt peste 1.500 de cooperative de energie verde, comunități energetice înființate pentru a investi împreună în tranziția energetică de la combustibilii fosili la energia din surse regenerabile. Cooperativa de Energie face parte din federația europeană a cooperativelor de energie din surse regenerabile, RESCoop.eu.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

3 comentarii la “Premieră în România: Românii pot deveni investitori în energia verde. Cu o investiție de minim 500 lei pe persoană, Cooperativa de Energie vrea să strângă 2 milioane lei și să fie primul furnizor de energie 100% regenerabilă”

  1. Am crezut si mai cre ca forma cea mai normala de economisire este in investitii. M-am fript cu SAFI si acum ma uit la niste hartii pe care am dat la cea vreme cca 1000EUR
    Cum pot fi eu sigur ca aceasta cooperativa imi va garanta investitia ?

  2. Niste baieti vor sa-si faca firma de furnizare energie electrica cu banii “cooperatorilor”.
    Mai bine investesc in Hidroelectrica, cand se va lista.Tot energie verde, dar la riscuri infinit mai mici.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *