Prioritate strategică a Ministerului Energiei: Menţinerea ciclului nuclear integrat în România

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Prioritate strategică a Ministerului Energiei: Menţinerea ciclului nuclear integrat în România
  • Se va înființa o entitate pentru managementul apei grele, care trebuie asigurată pe toată durata de operare a reactoarelor 1-4 Cernavodă
  • Bugetul Ministerului Energiei, aviz favorabil de la comisiile de specialitate și comisiile pentru buget-finanțe din Parlament

Ministerul Energiei va primi în acest an de la bugetul de stat o sumă de 205,8 milioane de lei, cu 53% mai mică decât execuţia preliminată a anului trecut, potrivit proiectului de buget pe 2017. Bugetul Ministerului Energiei a primit aviz favorabil de la comisiile reunite de specialitate, precum și  de la Comisiile pentru buget – finanțe din Senat și Camera Deputaților.

În acest an, subvenţiile vor scădea cu 71,89%, ajungând la 86 de milioane de lei, în timp ce cheltuielile de personal vor creşte în acest an cu 21,86%.

nuclear_reactor

Menţinerea ciclului nuclear integrat în România (managementul apei grele şi exploatarea/procesarea/rafinarea uraniului), Programul privind dezvoltarea suportului tehnic naţional şi cooperarea internaţională pentru energie nucleară, precum şi Planul Naţional de Investiţii sunt prioritățile strategice pe termen mediu ale Ministerului Energiei.

Potrivit unui document prezentat paralamentarilor, se propune înființarea unei entități pentru managementul apei grele, care trebuie asigurată pe toata durata de operare a reactoarelor 1-4 Cernavodă și pentru prima încărcatură aferentă unităților 3 și 4 Cernavodă. Aceasta din urma reprezintă aportul de capital în natură al statului român la constituirea companiei care are drept scop finalizarea unităților 3 și 4 Cernavodă.

Negocierile pentru construirea Unităților 3 și 4 de la Cernavodă sunt în desfășurare. Se așteaptă ca actuala echipă de conducere de la Ministerul Energiei să facă o analiză a situației, în baza căreia să se ia deciziile în ceea ce privește rezultatul negocierilor cu compania chineză de stat China General Nuclear Power Corporation.

Ministerul Energiei mai are ca obiectiv realizarea de  investiții noi în cadrul obiectivului Fabrica Feldioara aparținând Companiei Naționale a Uraniului (C.N.U.). Se vor deschide perimetre noi, cu rezultat creșterea competivității produselor C.N.U. utile fabricării combustibilului nuclear necesar functionarii unitatilor 1-4 Cernavodă, realizându-se astfel obiectivul stategic de asigurare a independenței energetice.

În ce privește programul privind dezvoltarea suportului tehnic național și cooperarea internațională pentru energie nucleară, sunt prevăzute următoarele măsuri:

  • conversia totală a reactorului nuclear de cercetare TRIGA de la combustibilul cu uraniu puternic îmbogățit – HEU la cel cu uraniu slab îmbogățit – LEU;
  • continuarea demersurilor de cooperare internațională în vederea realizării unui reactor de cercetare nucleară în domeniul fisiunii avansate.

Totodată, în proiectul de buget se precizează faptul că Ministerul Energiei a fost autorizat să acorde un ajutor de stat pentru salvarea Companiei Naționale a Uraniului de 62 de milioane de lei, din care 47,2 milioane de lei s-au dat anul trecut, urmând ca restul de 14,8 milioane de lei să fie alocați în 2017.

De asemenea, suma de 200 de milioane de lei destinată închiderii a două mine de huilă din cadrul Complexului Energetic Hunedoara a rămas neutilizată la sfârșitul anului bugetar 2017 și se va utiliza în acest an cu aceeași destinație.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *