Rețele Electrice Banat derulează o licitație de circa 37 de milioane de lei pentru modernizarea rețelelor de distribuție din zona Timișoarei

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic, Investitii / Tranzactii
Prima Pagina Actual Flux energetic Rețele Electrice Banat derulează o licitație de circa 37 de milioane de lei pentru modernizarea rețelelor de distribuție din zona Timișoarei
  • Mihai Pește, Director General Rețele Electrice: În regiunea Banat, dar mai ales în județul Timiș și în zona municipiului Timișoara, avem lucrări de amploare

Compania Rețele Electrice Muntenia (parte a grupului PPC în România, denumită anterior E-Distribuție Muntenia) a lansat, prin intermediul sistemului informatic de achiziții publice, o procedură de achiziție de lucrări de execuție pentru modernizarea rețelelor de medie tensiune din zona municipiului Timișoara. Valoarea licitației este de 36,8 milioane de lei, iar beneficiarul lucrării este compania Rețele Electrice Banat (denumită anterior E-Distribuție Banat).

Lucrările vor consta în realizarea de bucle  pe liniile de medie tensiune, constituite din cabluri de 20 kV, alimentate din stațiile de transformare 110/20/10 kV Fratelia și Cetate din zona municipiului Timișoara, contribuind la creșterea siguranței în alimentarea consumatorilor din această zonă. Durata de execuție  a acestor lucrări va fi de 25 de luni, potrivit unui comunicat de presă.

Ca parte a acestui proiect, vor fi reconfigurate traseele a două linii de medie tensiune dintre stațiile de transformare Cetate și Fratelia din Timișoara, pe o lungime de aproximativ 18,5 km, astfel încât ele vor conecta, în total, 23 de posturi de transformare ce vor fi modernizate și va fi înființat un Punct de Conexiune de medie tensiune. Ca parte a lucrărilor, posturile de transformare existente din zonă, puse în funcțiune în anii ’70, vor fi modernizate sau înlocuite cu altele noi, cu celule de medie tensiune de dimensiuni mai reduse, care vor fi integrate în sistemul de telecontrol, în beneficiul locuitorilor din această zonă. În plus, rețeaua de comunicații va trece la comunicații mai securizate, prin fibră optică, pentru schimburile de informații pentru monitorizare și control/comanda la distanță.

În urma lucrărilor de modernizare, la nivelul rețelei de distribuție vor fi înregistrate reduceri ale pierderilor de energie din rețea și impact atenuat asupra mediului. Proiectul are efect direct asupra calității serviciului de distribuție și de a crește nivelul de digitalizare pentru îmbunătățirea gestionării întreruperilor neplanificate, pentru alimentarea în siguranță a clienților.

„Unul dintre obiectivele noastre strategice îl reprezintă digitalizarea rețelelor. Pentru a-l atinge, investim masiv în modernizarea infrastructurii energetice. În regiunea Banat, dar mai ales în județul Timiș și în zona municipiului Timișoara, avem lucrări de amploare. Anul trecut am inaugurat o stație de transfromare nouă, din fonduri proprii, la Dumbrăvița, și modernizăm și alte stații din zonă. Proiectul actual vizează investiții în tehnologii moderne pentru rețelele de medie tensiune din zona Cetate – Fratelia, în acord cu nevoile în schimbare ale clienților noștri,” a declarat Mihai Pește, Director General Rețele Electrice.

Proiectul de trecere la 20kV a rețelelor de distribuție alimentate din stațiile 110/20/10 kV Cetate și Fratelia este finanțat din fonduri nerambursabile prin Fondul pentru Modernizare, în valoare totală de 46.330.089,48 lei (TVA inclus). Din valoarea totală a proiectului, valoarea maximă asigurată din Fondul pentru Modernizare este de 80% din cheltuielile eligibile, respectiv 30.647.534,14 lei, în timp ce valoarea asigurată de către Rețele Electrice Banat (denumită anterior E-Distribuție Banat) este de 15.682.555,34 lei (TVA inclus).

Companiile Rețele Electrice operează rețele cu o lungime totală de peste 133.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție, și dezvoltă un program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, siguranța și performanța rețelelor și implementarea locală a standardelor de mediu ale grupului PPC. Rețelele electrice operate de către cele trei companii Rețele Electrice numără 287 de stații de transformare și peste 24.000 de posturi de transformare.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *