Strategia Romelectro dă rezultate atât pe piața externă, cât și pe piața internă. „Ne extindem pe pieţele externe cu paşi mărunţi. Lucrăm intens și pe piața internă. Avem în derulare proiectul de retehnologizare a stației electrice Bradu a Transelectrica, un important nod de conexiune a reţelelor din Muntenia şi Oltenia cu cea din Transilvania,cu punerea în funcțiune în 2018. Grupul Romelectro va demara în vara anului viitor, împreună cu compania spaniolă Duro Felguera, construcţia termocentralei pe gaze naturale a Romgaz de la Iernut, care va fi finalizată şi operaţională în anul 2019”, a declarat Cristian Secoșan, Director General Romelectro, cu ocazia unei vizite la Stația electrică Bradu.
Noua centrală termoelectrică cu ciclu combinat cu turbine cu gaze de la Iernut este una din cele mai mari investiţii în producerea de energie electrică făcută de o companie de stat după 1990. Cu excepţia reactoarelor 1 şi 2 de la Cernavodă, aceasta este prima investiţie a unei companii de stat, respectiv Romgaz, în producerea de electricitate în ultimii 26 de ani. Reprezentanții Romgaz au anunţat că a fost încheiat un contract în valoare de 268,8 milioane euro cu asocierea formată din Duro Felguera şi Romelectro pentru construcția termocentralei. „În ianuarie 2017 începe faza de proiectare a termocentralei. În funcţie de avize şi autorizaţii, estimăm începerea lucrărilor în iunie-iulie 2017. Centrala de la Iernut va fi finalizată şi pusă în funcţiune la sfârşitul lui 2019. Proiectul va avea o pondere de până la 50% din afacerile companiei în anul 2018”, a precizat Secoşan, într-o întâlnire cu presa.
Echipamentele principale şi ingineria de bază vor fi furnizate de Duro Felguera, iar Romelectro se va ocupa de lucrările de construcţii -montaj, de partea de inginerie de detaliu şi livrarea echipamentelor auxiliare. Echipamentele principale vor fi livrate la începutul anului 2018, suține Cristian Secoșan.
Staţia electrică de la Bradu va întări stabilitatea sistemul electroenergetic în zona de sud a ţării
La invitația Romelectro, jurnaliștii au luat pulsul lucrărilor de retehnologizare ale Stației electrice de 400/220/110/20 kV Bradu, de lângă Piteşti, ce aparține Transelectrica. Investiția, de peste 29,3 milioane euro va fi finalizată cel târziu în luna iulie 2018, a precizat Florin Dumitrean, Director de vânzări în cadrul grupului Romelectro. Investiţia este finanţată de Transelectrica, iar Romelectro este antreprenorul general al acestor lucrări. Romelectro înlocuiește unităţile de transformare şi aparatajul de comutaţie cu echipament ultramodern, cu mentenanţă extrem de redusă, a menționat Dumitrean, subliiind că stația va întări stabilitatea sistemul electroenergetic în zona de sud a ţării
Staţia electrică reprezintă un punct important de conexiune pentru reţelele din Muntenia şi Oltenia şi joacă un rol vital pentru evacuarea puterii din hidrocentralele aflate în zonele Vâlcea şi Argeş.
Potrivit reprezentanților Romelectro, lucrările de retehnologizare se derulează , cu măsuri speciale, în vecinatatea instalaţiilor electrice aflate sub tensiune, care funcţionează în permanență.
Grupul Romelectro a fost desemnat câștigător pentru retehnologizarea staţiei electrice 400/220/110/20 kV Bradu ca urmare a unei licitații electronice deschise, organizată de către CNTEE Transelectrica.
Proiecte în lucru în Egipt și Kosovo
Romelectro efectuează la Burullus, în Egipt, lucrările de montaj la o termocentrală în ciclu combinat de 1.200 MW. „Lucrarea din Egipt va fi finalizată anul viitor. Vom transfera echipele de specialiști care lucrează acolo, circa 200 angajați, la Iernut. Valoarea contractului din Egipt se ridică la 30 milioane euro”, a afirmat Cristian Secoşan, Director General Romelectro.
În Kosovo, Romelectro construieşte o linie de înaltă tensiune şi cabluri electrice, la 110 şi 220 kV, cu termen de punere în funcţiune în 2018. Compania este interesată să câștige alte contracte în Egipt, Arabia Saudită şi în alte ţări din Orientul Mijlociu, dar şi în Africa sau Vietnam.
Grupul Romelectro este contractor, dezvoltator şi investitor în proiecte din domeniul termoenergetic, hidroenergetic, transport şi distribuţie energie electrică, protecţia mediului şi industrie. Romelectro este compus din patru firme româneşti, compania Romelectro SA şi alte trei, la care Romelectro este acţionar majoritar: Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE), CELPI şi Electromontaj Carpaţi Sibiu. În prima parte a acestui an, a fost înfiinţată şi firma Romelectro Arabia, entitate juridică saudită în care grupul Romelectro este acţionar majoritar. În ultimele luni, Romelectro a înfiinţat două sucursale în Egipt şi Kosovo, prin care să administreze contractele derulate în aceste ţări.