Se întâmplă după 25 de ani: Inflație negativă în luna iunie

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Se întâmplă după 25 de ani: Inflație negativă în luna iunie

Insitutul Naţional de Statistică – INS a anunţat că inflația anuală a fost de minus 1,6% în luna iunie, în scădere semnificativă de la 1,2% în luna precedentă, ca efect al reducerii TVA la alimente.

Prețurile de consum în luna iunie 2015 comparativ cu luna iunie 2014 au fost mai mici cu—1,6%, măsurate prin IPC (indicele prețurilor de consum — n.r.) și cu—0,9%, măsurate prin IAPC (indicele armonizat al prețurilor de consum — n. r.), potrivit datelor INS.

Față de mai 2015, prețurile au fost mai mici cu 2,95%.Mai mult de o treime dintre produse și servicii s-au ieftinit în iunie, în vreme ce creștere de prețuri s-a înregistrat la aproape 43% dintre ele.

De la 1 iunie 2015 a intrat în vigoare extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 9% pentru livrarea alimentelor și băuturilor. „Presupunând că această modificare fiscală ar fi fost transferată în întregime încă de la momentul intrării în vigoare, putem spune că—3,5 puncte procentuale din scăderea cu—1,6%, a ratei anuale a IPC în luna iunie 2015, se datorează reducerii cotei de TVA. Ponderea produselor care fac scopul acestei reduceri și sunt incluse în calcul IPC este de 27,9%”, susţine INS.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *