Se reîntorc contractele bilaterale de energie! Ministerul Energiei cere modificarea Legii energiei

Publicat pe Categorii Esential, Info Legislativ, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Se reîntorc contractele bilaterale de energie! Ministerul Energiei cere modificarea Legii energiei

Sunt șanse mari ca de anul viitor să fie reintroduse în legalitate contractele bilaterale de furnizare a energiei electrice. Reprezentanții Ministerului Energiei se declară susținătorii contractelor bilaterale pe termen lung fără de care „nu pot exista investiţii în sectorul energetic”.

contract

„Este absolut necesară reintroducerea contractelor bilaterale. Din această perspectivă, lucrăm la o analiză pentru a vedea câte țări au restricțiile care le are România în ceea ce privește tranzacționarea energiei electrice. S-a încercat rezolvarea unei probleme punctuale (eliminarea contractelor încheiate de Hidroelectrica cu așa numiții băieți deștepți din energie – n.red.), modificându-se legi care au condus la restricționarea întregii piețe”, a declarat Secretarul de Stat Bogdan Badea pentru InvesTenergy.

3-badeanicolae-mad

În negocierile pe care le purtăm în acest moment pentru investițiile mari din sectorul energetic – Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, Centrala de la Tarnița – partenerii de discuții ne solicită contracte bilaterale, o condiție esențială în asigurarea finanțării, a subliniat Badea.

Reintroducerea contractelor bilaterale, un demers susținut al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER, se poate realiza doar prin modificarea Legii 123, a energiei și gazelor naturale. Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat la Digi24, că “în această toamnă, se va intra în Parlament cu propuneri de schimbări legislative în ce privește contractele bilaterale de energie pe termen lung”.

Ministerul Energiei pregătește o analiză diagnostic pe întreg pachetul legislativ, în urma căreia să se opereze schimbările care se impun atât în legislația primară, cât și în cea secundară.

Într-un interviu acordat InvesTenergy, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, Niculae Havrileț, a precizat că ANRE nu are competență legislativă pentru inițierea de modificări ale actelor normative ale legislaţiei primare, rolul său fiind acela de elaborare a legislației secundare în domeniu. Dacă legiuitorul va decide să introducă acest tip de contracte, cu obligativitatea ca procesul de vânzare să fie unul competitiv și transparent, ANRE își va adapta cadrul de reglementare în mod corespunzator, a afirmat Havrileț.

Instituirea REMIT la nivel european, care prin mecanisme de raportare și control asigură disciplină în rândul participanților la piață, vine ca o mănușă pentru autorități în pregătirea reintroducerii contractelor bilaterale.

Citiți și:Piața energiei, la raport! REMIT redeschide calea pentru reintroducerea contractele bilaterale de energie

În demersurile sale, susținute în mod repetat, AFEER a atras atenția că eliminarea contractelor de tipul celor menţionate a dus la “blocarea investiţiilor în sectorul energiei electrice (…) Dezvoltatorii de proiecte în sectorul de producere a energiei electrice, nou intraţi pe piaţă, nu pot încheia contracte pe termen lung cu furnizorii, contracte ce reprezintă o garanţie solicitată de către bănci pentru obţinerea creditelor necesare dezvoltării proiectelor”. Totodată, finanţările pe termen lung ale unor proiecte importante, precum grupurile nucleare 3 şi 4 (furnizorilor de energie electrică ce au finanţat investiţia li se vor aloca cote din energia electrică ce urmează a fi livrată din aceste grupuri, ei urmând să o comercializeze liber pe piaţa de energie electrică) sunt îngreunate din cauza restricţiilor de contractare impuse de Legea 123.

„Interzicerea contractelor bilaterale negociate direct situează producătorii şi furnizorii din România într-o poziţie discriminatorie faţă de ceilalţi participanţi din pieţele europene”, a evidențiat Ion Lungu, președintele AFEER.


Publicat de

C. T.

Director Editorial

Un comentariu la “Se reîntorc contractele bilaterale de energie! Ministerul Energiei cere modificarea Legii energiei”

  1. Contracte bilaterale de energie electrică pe termen lung se pot realiza și acum prin OPCOM. Problema ”domnilor” este că pot negocia însă rezultatul acum trebuie făcut public și pus în concurență cu alții. Ar dori să fie contracte secrete ca cele de la Hidroelectrica pentru a putea lua un gras comision… vedeți cazul Udrea-Buzoianu. Sper că vă imaginați cât se poate câștiga la intermedierea unui contract ca cel pentru reactoarele 3 si 4 Cernavodă, obiective ce este foarte discutabil de sunt necesare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *