Secretarul de stat Doru Vișan: Guvernul să insiste la Comisia Europeană că securitatea energetică este pusă în pericol. România nu-și poate permite până în 2030 să renunțe totalmente la cărbune. Nuclearul trebuie să se dezvolte. SNN va face un singur reactor dacă nu se nu se materializează negocierile cu partenerul chinez

Publicat pe Categorii Esential, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Secretarul de stat Doru Vișan: Guvernul să insiste la Comisia Europeană că securitatea energetică este pusă în pericol. România nu-și poate permite până în 2030 să renunțe totalmente la cărbune. Nuclearul trebuie să se dezvolte. SNN va face un singur reactor dacă nu se nu se materializează negocierile cu partenerul chinez

„România nu-și poate permite până în 2030 să renunțe totalmente la cărbune pentru că ar fi pusă în pericol securitatea energetică. Aceasta este realitatea. Totodată, insist că nuclearul trebuie să se dezvolte,  trebuie să mai venim cu unul-două reactoare. Vom promova energia nucleară în România ca energie de bază de care avem nevoie” , a declarat secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vișan, la conferința organizată de publicația Energy-Center.

Planul Național Integrat Energie-Schimbări Climatice (PNIESC) va suferi modificări după negocierile cu Comisia Europeană.

CE Oltenia este într-o situație foarte complicată, chiar dramatică (după cum a catalogat-o secretarul de stat). Pentru moment, au fost găsite soluții pentru acoperirea componentei financiare, prin garanții, legat de certificatele de CO2. Ce se poate face mai departe?  Potrivit Secretarului de stat Doru Vișan,  se definește cărbunele (de cât anume este nevoie) și se discută pe două scenarii. Într-o primă variantă,  să se păstreze din structura actuală doar ce este eficient, să se renunțe la Craiova și Turceni (ineficiente). România ar avea nevoie de 3.400 MW de la CE Oltenia, din care 800 MW reprezintă obligatoriu conversia de pe cărbune pe gaze. În prima variantă,  se discută să se lase CE Oltenia fără schemă de sprijin, situație în care compania va oferta incluzînd prețul cu certificate de CO2, astfel va crește prețul energiei în piață, cu impact major la consumatorul final, dar mai ales la industrie.

Potrivit oficialului Ministerului Energiei, în a doua variantă, Guvernul să insiste la Comisia Europeană că securitatea energetică este pusă în pericol în România  și să se păstreze capacitățile pe cărbune în piață. Diferența de certificate de CO2 neinternalizate ar urma să se distribuie pe un număr de ani. Întrebat ce capacități pe cărbune se discută să se păstreze în varianta 2, Vișan a spus că urmează să se decidă la o viitoare întâlnire a factorilor decidenți la Guvern. Firesc, și în această situație, costul certificatelor neinternalizate cu CO2 va fi plătit, în facturi, de către români. În ambele variante  va fi componentă în facturi.  

Pentru asigurarea securității energetice a României, care este prioritatea nr.1, Vișan a subliniat că trebuie să se dezvolte cel puțin un reactor la Cernavodă sau două. “Vom promova proiectul celor două reactoare. Dacă nu se materializează negocierile cu partenerul chinez – unele condiţii ale partenerului pot fi suportate sau nu – Nuclearelectrica va dezvolta o singură capacitate, este o un al doilea secenariu luat  în calcul la SNN”, a afirmat secretarul de stat.

În ce privește dezvoltarea regenerabilelor , Vișan a susținut că este prematur să se definească stocajul, dar se pot face pași în dimensiuni mai mici pe parte de stocare.  Dacă România reușește să promoveze capacități în cogenerare în marile orașe , aceasta va fi o mare realizare, consideră secretarul de stat.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *