Cum e cu Raportul ANRE privind prețul energiei pe bursă?! Havrileț susține că l-a trimis, Petcu zice că nu l-a primit, iar Tudose se face că nu știe!
,„Cu toate că, în opinia ANRE, explicația nivelului ridicat al prețului energiei pe PZU în ultima perioadă o constituie condițiile obiective generate de hidraulicitatea scăzută și de temperaturile extreme, considerăm necesar ca pe termen mediu și lung, atât Guvernul, cât și toți factorii implicați, să evalueze strategia de dezvoltare a structurii de producție disponibile, care a fost influențată în mod nefavorabil de dezvoltarea consistentă în ultimii ani a producerii din surse regenerabile. În caz contrar, acest lucru ar putea avea efecte negative asupra siguranței în funcționare a SEN în condițiile consumului crescut constant în acest an”, se atrage atenția în Raportul ANRE privind funcționarea Pieței pentru Ziua Următoare – PZU în ultima perioadă, respectiv cauzele creșterii prețului la energie, ce a fost pus la dispoziția premierului Tudose, ministrului Toma Petcu și președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. Sunt necesare noi capacități de producție de energie ieftină pentru România, susține șeful ANRE. România se prezintă cu 22.000 MW instalaţi, însă apar dificultăți iarna și, mai nou, vara pentru asigurarea unei producții de 12.000 – 13.000 MWh, respectiv 8.000 MWh.
După ce premierul și ministrul Energiei s-au lansat în critici și acuze dure la adresa președintelui ANRE, Niculae Havrileț, considerându-l „vinovatul de serviciu” pentru creșterile mari ale prețului la energie pe bursă, acesta a venit cu explicațiile… Raportul solicitat de ministrul Petcu a fost transmis, susține Havrileț. „M-am întâlnit cu dl ministru Toma Petcu miercuri, 2 august, la sediul ministerului. Mi-a solicitat să prezentăm un raport până vineri. Între timp, s-a decis ca ședința de guvern să fie vineri dimineața și a dorit să aibă raportul atunci. Noi l-am trimis în timpul ședinței”, a declarat președintele ANRE, Niculae Havrileț, în cadrul unei conferințe, insistând pe faptul că specialiștii Autorității sunt prudenți când emit rapoarte/poziții ce susțin anumite decizii. Ministrul Energiei i-a reproșat, public,șefului Autorității că nu i-a prezentat, conform solicitării, raportul privind evoluţia preţului energiei din ultima perioadă.
Reprezentanții ANRE și-au exprimat nedumerirea față de declarațiile ministrului Petcu, în condițiile în care Ministerul Energiei și ANRE au intrat într-o formulă de comunicare instituțională din 2012. „S-a creat o celulă de criză pentru gestionarea unor teme sensibile. O luăm ca pe o scăpare de data aceasta. Ministerul a vrut poziție la o chestiune sensibilă, ANRE a răspuns. Ne-am așteptat la un dialog la o masă, nu la schimb de replici în presă”, a spus Emil Calotă, Vicepreședinte ANRE.
Din raportul ANRE reiese în ce condiții funcționează piața de energie în această perioadă, și anume:
- a crescut consumul de energie în România și în regiune, pe fondul temperaturilor extreme;
- valori reduse ale debitului afluent al Dunării în secțiunea Porțile de Fier, care a înregistrat în ultimele săptămâni valori apropiate de minimele istorice ale ultimelor 10 ani. Potrivit datelor INHGA, aceste valori sunt în ușoară creștere față de să ptămâna anterioară;
- o rezervă de de energie din lacurile de acumulare la o meduie de 63%, utilizată pentru echilibrarea sistemului;
- dependent direct a producției din surse eoliene de energie de condițiile meteo;
- indisponibilități planificate și accidentale ale unor grupuri termo, nucleare sau hidro din România și țările cuplate.
În Raport se subliniază că nu au rezultat elemente care să indice posibile comportamente inadecvate ale participanților al PZU. Expunerea la PZU a unor participanți influențează prețul spot, fiind rezulattul unor condiții obiective sau al unor decizii manageriale care s-au dovedit mai puțin performante. O influență semnificativă asupra prețului o au și schimbările repetate ale schemei de ajutor de stat din domeniul regenerabilelor, precum și alte modificări ale cadrului legal, afirmă reprezentanții ANRE. Și declarațiile politice, ale decidenților, în zona publică sunt stimuli de natură să influențeze prețul pe piața spot, precizează președintele ANRE.
Măsuri prezentate de ANRE:
- funcționarea PZU – supravegheată în permanență de ANRE;
- consultări periodice cu reprezentanții Consiliului Concurenței cu privire la unele comportamente de ofertare înregistrate în ultima perioadă pe PZU și pe piața serviciilor tehnologice de sistem;
- este nevoie de o dezbatere privind modificarea Legii 123, în special art 23;
- redefinirea pragului de penalizare a pieței de echilibrare.
ANRE: Prețul energiei poate să scadă după reluarea licitației pe PCSU
Preţurile energiei electrice ar putea să scadă după reluarea licitațiilor pe PCSU, spun reprezentanții ANRE. Pe 11 august începe procedura, licitația pentru trimestrul 4 urmând să aibă loc pe 14 septembrie. Autoritatea a modificat metodologia pentru PCSU. „Ne aşteptăm ca preţurile să scadă. Impunem FUI să facă performanță .Le vom recunoaște costurile care se vor calcula ca medie ponderată a preţurilor obţinute pe toate pieţele la care participă. Piaţa pentru Ziua Următoare nu va mai fi o tentaţie pentru furnizorii care se aşteaptă la recunoaşterea preţurilor de pe această platformă”, a spus Niculae Havrileţ, în conferinţa de presă. La rândul său, Emil Calotă, vicepreşedinte al ANRE, a subliniat că, potrivit noii metodologii, costul recunoscut al furnizorilor de ultimă instanţă va fi doar pe baza mediei ponderate de pe toate pieţele, estimată la 207,14 lei/MWh.
Pe de altă parte însă, preşedintele ANRE admite că nu este exclusă o repetare a situaţiei anterioare în care cererea nu era susţinută de ofertă, ceea ce ar obliga ANRE să suspende din nou licitaţia. Întârzierea licitaţiilor pentru furnizorii de energie este considerată de către Ministerul Energiei ca principală cauză a creșterilor prețului energie în luna iulie pe bursă. Reprezentanții ANRE sunt însă de altă părere. Licitația pe PCSU a fost anulată de ANRE, conform metodologiei, pentru că ofertele pentru trimestrul 2 au fost sub necesarul cerut de FUI. Cererea a fost de aproximativ 875 MWh, iar oferta nu a depășit 500 MWh. Hidroelectrica de pildă, a venit cu o ofertă de 20 MWh.