Senatorii au respins cererea președintelui Iohannis de reexaminare a noii legi a energiei. Ce va face Camera Deputaților?!

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Info Legislativ, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Senatorii au respins cererea președintelui Iohannis de reexaminare a noii legi a energiei. Ce va face Camera Deputaților?!

După 9 luni de dezbateri parlamentare, noua Lege a energiei și gazelor (Legea pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012) a făcut cale întoarsă în Parlament. La cererea Președintelui României, modificările aduse legii și aprobate în prima sesiune parlamentară sunt reexaminate de senatori și deputați.

parlament-211x140Încă din primele zile ale actualei sesiuni, senatorii Comisiilor de specialitate s-au ocupat de legea dedicată sectorului energetic. Și, surpriză … Comisia de transporturi și energie, respectiv Comisia economică, industrii și servicii au dat aviz favorabil, dar nu pe cererea de reexaminare a președintelui, pe care au respins-o, ci pe raportul de admitere asupra legii trimise la promulgare. La fel a procedat și Plenul Senatului…

Șeful statului, prin cererea de reexaminare, a semnalat că noile prevederi legale pot afecta competiţia de pe piaţa energiei. ”În opinia noastră, unele dintre prevederile legii menţionate sunt neclare şi, prin aceasta, pot genera o serie de consecinţe cu un potenţial efect negativ în domeniu, motiv pentru care se impune reexaminarea de către Parlament a actului normativ transmis la promulgare”, se precizează în cererea de reexaminare.

Citește și: Asaltat de sesizări, Președintele Iohannis nu promulgă noua Lege a energiei. Cere Parlamentului să reexamineze modificările “neclare” operate

Cu toate semnalele primate de la șeful statului, autorități și participanți din piața energiei, Senatul a adoptat raportul Comisiei de transporturi, prin care s-a respins cererea de reexmainare a Președintelui Iohannis, cu 63 de voturi ”pentru”, 8 ”contra” şi 3 abţineri. Rămâne de văzut ce va face Camera Deputaților, care este for decizional!

Președintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, Iulian Iancu, și-a exprimat speranța că noua Lege a energiei va fi promovată în cadrul acestei sesiuni parlamentare. El a precizat că vor fi reexaminate doar articolele returnate de președintele Iohannis, în această etapă nemafiind acceptate noi amendamente. În opinia sa, exprimată la dezabterile inițiale, noua lege nu conferă un avantaj producătorilor pe bază de cărbune, ci corectează tratamentul discriminatoriu la care erau supuşi aceştia până acum.

Reacția autorităților și participanților la piața energiei cu privire la modificările aduse Legii energiei

Guvernul a transmis un punct de vedere în care se notează că nu susține adoptarea propunerii legislative. Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) a sesizat că în noua lege  nu se prevede elaborarea de reglementări secundare privind aplicarea lor. Potrivit reprezentanților Consiliului  Concurenţei, unele prevederi ale noii legi nu sunt suficient de clar formulate şi pot da naştere unor interpretări divergente. La rândul lor reprezentanţii Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) au precizat, într-un comunicat,  că aplicarea acestui act normativ poate aduce grave prejudicii participanţilor la piaţă, prin crearea premiselor unor interpretări şi aplicări abuzive ori eronate. AFEER a solicitat ca modificările la Legea 123/2012 să se facă în acord cu reglementările din majoritatea statelor europene, în mod echitabil, în vederea asigurării unei competiții corecte, cu reintroducerea posibilității tuturor participanților la piață, nu doar a producătorilor, de a încheia contracte bilaterale negociate direct.  Parlamentarii însă au aprobat, pe repede înainte, modificările la Legea energiei, înainte de vacanță, fără să fie preocupați și de aplicarea acestora. Iată că, după ce șeful statului a returnat legea, senatorii rămân pe poziție și adoptă același modificări. De urmărit reacția deputaților….

 

 

 

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *