Asaltat de sesizări, Președintele Iohannis nu promulgă noua Lege a energiei. Cere Parlamentului să reexamineze modificările “neclare” operate

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Info Legislativ, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Asaltat de sesizări, Președintele Iohannis nu promulgă noua Lege a energiei. Cere Parlamentului să reexamineze modificările “neclare” operate

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a decis să întoarcă Legea pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 la Parlament, solicitând să fie reexaminată. În cererea de reexaminare, se precizează că “unele dintre prevederile legii menționate sunt neclare și, prin aceasta, pot genera o serie de consecințe cu un potențial efect negativ în domeniu, motiv pentru care se impune reexaminarea de către Parlament a actului normativ transmis la promulgare”.

iohannisPreședintele Iohannis a primit mai multe sesizări venite din piața energiei cu privire la modificările operate la Legea 123, considerate neadecvate,  discriminatorii și unele dintre ele – neaplicabile. Ca urmare, a fost solicitată opinia Consiliului Concurenței, înainte de promulgare.

Citește și: Cerere de la Președenție: Consiliul Concurenței analizează modificările la Legea energiei, aprobate de Parlament

AFEER avertizează: Modificările aduse Legii 123/2012 pot crea grave prejudicii participanților la piață

Vă prezentăm textul integral al cererii, așa cum a fost publicat pe site-ul Administrației Prezidențiale:

Domnului Călin Popescu-Tăriceanu

Președintele Senatului

În temeiul articolului 77 alineatul (2) din Constituția României, republicată,

formulez următoarea

CERERE DE REEXAMINARE asupra

Legii pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012

Legea pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 instituie măsuri legislative ce vizează producătorii de energie electrică. În opinia noastră, unele dintre prevederile legii menționate sunt neclare și, prin aceasta, pot genera o serie de consecințe cu un potențial efect negativ în domeniu, motiv pentru care se impune reexaminarea de către Parlament a actului normativ transmis la promulgare.

Astfel, prin modificarea art. 28 lit. f) – articolul unic punctul 3 din legea transmisă la promulgare – se prevede obligația producătorilor de a menține rezerva de combustibil la un nivel suficient, sau, după caz, o rezervă suficientă de apă, pentru îndeplinirea obligațiilor de producție și furnizare continuă a energiei electrice, care se remunerează conform cu reglementările în vigoare. Din redactarea acestei normei nu rezultă însă cu certitudine că producătorii au și obligația de a menține rezerve suficiente de combustibil pentru asigurarea siguranței Sistemului Energetic Național. Neclaritatea normei cu privire la existența acestei obligații ar putea pune în pericol continuitatea furnizării energiei electrice, în mod special în perioadele în care se înregistrează temperaturi extreme. O reanalizare și clarificare a normei menționate este cu atât mai necesară cu cât Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, în actuala formă, se referă nu numai la obligațiile asumate prin contracte, ci și la cele de pe piața de echilibrare.

Prin introducerea alin. (3) la art. 29 – articolul unic punctul 4 din legea transmisă la promulgare – se permite producătorilor să perfecteze contracte cu alți producători și să realizeze un mixt energetic, pentru a oferta pe piața internă sau la export energia electrică, în conformitate cu art. 28 din Legea nr. 123/2012, precum și cu celelalte prevederi în vigoare. Prin faptul că nu se precizează condițiile minime privind structura mixtului energetic sau criteriile ce ar trebui îndeplinite de către acești producători, noile prevederi permit operatorilor să perfecteze înțelegeri cu diverși alți producători, ceea ce ar putea fi interpretat ca fiind în contradicție cu dispozițiile art. 23 alin. (1) din Legea nr. 123/2012, conform cărora tranzacțiile cu energie electrică se desfășoară pe piața concurențială, în mod transparent, public, centralizat și nediscriminatoriu. În acest context, modificarea propusă la art. 29 poate fi de natură să afecteze competiția pe piață, acest lucru fiind în detrimentul consumatorului și al accesului cât mai avantajos al acestuia la piața de energie.

Totodată, apreciem oportună reanalizarea dispozițiilor Legii pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, în ansamblul ei, și în raport de legislația europeană în domeniul energiei electrice.

Față de argumentele expuse mai sus și având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012.

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI

KLAUS – WERNER IOHANNIS


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *