- În încercarea de a-și salva filiala, șefii Transelectrica au invocat motive de protejare a siguranței Sistemului Electroenergetic Național
Acționarii Transelectrica (TEL) au respins, pentru a doua oară în acest an, majorarea capitalului social al Societăţii pentru Servicii de Mentenanţă a Reţelei Electrice de Transport „Smart” – SA, filială a companiei, aportul în numerar propus fiind în valoare maximă de 18 milioane lei. Urmare a acestei decizii a acționarilor, societatea de mentenanță a operatorului sistemului energetic național este la un pas de insolvență.

În încercarea de a-și salva filiala, șefii Transelectrica au invocat motive de protejare a siguranței Sistemului Electroenergetic Național. Aceștia au luat în calcul riscul de intrare în insolvență al companiei, motiv pentru care au susținut că aprobarea majorării de capital trebuie condiționată de refacerea de către Smart a Planului de reorganizare/redresare în sensul reducerii veniturilor estimate la nivelul rezultat din trendul istoric, respectiv promovării unor măsuri suplimentare de reducere a cheltuielilor operaționale, astfel încât acestea să fie mai mici decât veniturile modificate, după cum reiese din informarea prezentată acționarilor.
Și în ședința AGA din luna ianuarie, acționarii Transelectrica au respins participarea companiei la majorarea capitalului social al „Smart” – SA, filială a Companiei, cu un aport în numerar în valoare maximă de 27.000.000 lei, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori București. Totodată, acționarii au decis să nu aprobe emiterea de către companie a unei scrisori de garanție corporativă în favoarea băncii ING Bank N.V. Amsterdam pe o periodă de un an, pentru suma de 27.392.412,79 lei, pentru garantarea unui contract de împrumut în care filiala „Smart” are calitatea de debitor, iar ING Bank N.V. Amsterdam este creditor, sub condiția constituirii în favoarea Companiei de garanții imobiliare care să acopere integral valoarea scrisorii de garanție corporativă.
Societatea Smart este deținută de Transelectrica, cu circa 70% din acțiuni, și de Ministerul Economiei (30%).