“Există o supraprotecție pentru toți consumatorii, care a condus la lipsa apetitului de a crește eficența energetică. Este foarte important să reducem risipa de energie. Nu confortul, ci risipa. Iar autorităţile ar trebui să vină cu o campanie în acest sens”
Laurențiu URLUESCU, Președinte AFEER
Situația pe cash flow a furnizorilor este dură în acest moment. Decontările care s-au făcut pe Ordonanța 118 au fost o gură de oxigen, însă furnizorii nu au primit niciun ban drept compensare pentru perioada care începe în aprilie 2022. Mai mult, băncile văd sectorul energetic ca un sector de risc și refuză să acorde credite, este imaginea actuală prezentată de AFEER.
„Suntem la patru luni de când a început OUG 27, băncile sunt supraexpuse pe sectorul energetic şi deja văd energia ca fiind un sector de risc şi costul creditării a crescut. Furnizorii garantează cu contractele, iar băncile spun că există riscul să nu se plătească banii înapoi, având în vedere întârzierea cu care statul decontează”, afirmă Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România.

Reprezentanții furnizorilor de energie electrică și gaze naturale au prezentat, într-o întâlnire cu presa, situația decontorilor către furnizori.
„Pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022, furnizorii au încasat primii bani după şapte luni. Referitor la modul de regularizare pe perioada indicate nu este clar ce facem cu costurile de echilibrare. Deja au trecut patru luni de la începutul noii scheme, nu s-a decontat nimic, dar noi sperăm să primim banii mai repede decât în prima schemă. Există aprobări pentru unele companii. Problemele au apărut și de această dată din cauza neclarităților în reglementări”, spune Cristian Culea, membru în Comitetul Director al AFEER.
Autorităţile susțin că furnizorii au transmis greu informaţiile, dar interesul nostru este să completăm repede şi să luăm banii repede. Dacă am întârziat a fost din cauza neclarităţilor, a precizat Urluescu.
Potrivit calculelor, realizate de reprezentanții AFEER, în baza rapoartelor ANRE, reiese că cel mai mare câștigător din creșterea prețului la energie este statul român. La bugetul de stat se vor încasa în acest an peste 43 de miliarde de lei din taxele şi dividendele plătite de sectorul energetic, ca urmare a majorării preţurilor. Laurenţiu Urluescu a subliniat că există o mare discrepanţă între necesarul de decontare şi sumele acordate la rectificarea bugetară.
„Din rapoartele ANRE şi din declaraţiile din presă, reiese că statul a plătit furnizorilor pentru decontare 4,5 miliarde de lei, în perioada noiembrie 2021 – martie 2022, prima parte a schemei, OUG 118, sumă plătită în proporţie de 99%. În primul trimestru al acestui an statul ar urma să colecteze aproape 11 miliarde de lei, din care 2,9 miliarde TVA adiţional, 5,3 miliarde din supraimpozitarea marilor producătorilor – Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, OMV Petrom, precum şi 2,6 miliarde din dividende. Înmulţind cu patru, rezultă că pentru tot anul statul român încasează peste 43 de miliarde de lei, chiar mai mult, pentru că preţurile au crescut între timp faţă de primul trimestru. Și nu am luat în calcul contribuția altor producători”, a precizat președintele AFEER, la întâlnirea cu presa.
Ministerul Energiei a cerut 31miliarde de lei pentru plata diferenţei din facturi către furnizori şi a primit, la rectificarea bugetară, doar 2,5 miliarde de lei.
AFEER propune ca schema de sprijin să fie țintită spre consumatorii care au o reală nevoie. În opinia reprezentanților furnizorilor de energie electrică și gaze naturale, așa cum este gândită acum schema, pe principiul “ajutăm pe toată lumea” în mod similar, face dificilă îmbunătățirea eficienței energetice. Cel puțin la nivelul consumatorilor nevulnerabili, cât timp prețul este plafonat la un nivel confortabil, nu există o mare preocupare pentru consum. „Există o supraprotecție pentru toți consumatorii, care a condus la lipsa apetitului de a crește eficența energetică. Este foarte important să reducem risipa de energie. Nu confortul, ci risipa. Iar autorităţile ar trebui să vină cu o campanie în acest sens”, a afirmat Urluescu.