Ministerul Energiei are un nou ministru, în persoana Domnului Toma Petcu, copreședintele ALDE Giurgiu, de profesie inginer constructor, ce susține că este “bun coordonator și organizator”. Alături de ceilalți 25 colegi miniștri din Guvernul Grindeanu, el a fost audiat pe repede înainte în comisiile parlamentare, obținând aviz favorabil, a primit votul în Parlament, a depus jurământul la Cotroceni și a participat la ședința de Guvern organizată tot ieri, la finele zilei.
Începând de astăzi, ministrul Petcu poate intra în pâine la Ministerul Energiei. În următoarele zile, va avea o echipă de secretari de stat și va prelua mandatul de la fostul ministru Victor Grigorescu.
Taxat de ziariști, nu și de parlamentari, pentru greșelile din CV-ul publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor, ministrul Energiei s-a scuzat, aruncând vina pe secretara sa de acum 10 ani. Explicațiile oferite ziariștilor de Toma Petcu se aseamănă cu scuzele unui școlar prins că nu știe să scrie corect în limba română: „El (CV-ul) a fost completat cred că de secretara mea acum 10 ani, când eram la CNAPDF SA, propus pentru director general adjunct. În momentul când suntem implicaţi în mai multe activităţi, iar eu eram preşedintele comisiei de mediu şi aveam câteva puncte importante pe ordinea de zi… Am spus atunci: sună, iei CV-ul de acolo, îl modifici şi mi-l dai să văd. Din păcate, nu mi l-a dat să-l văd. Eu eram convins că nici nu este pe site. Am aflat din presă că am CV-ul acolo. Pentru că cei de la grup l-au pus pe site. Nu este apanajul direct al deputatului”, a spus Petcu. Dacă tăceai filozof rămâneai, dle ministru! Unui manager nu-i scapă nimic din ce fac subalternii lui, este atent la munca lor, îi verifică în permanență. Cum să lași propriul CV să circule cu greșeli gramaticale?! O astfel de greșeală este de neacceptat, te discreditează. Să sperăm că Dl Ministru va fi atent cât timp va fi la cârma Ministerului Energiei și nu va lăsa secretarele sau consilierii săi să-și facă de cap!
Din CV mai aflăm că Toma Petcu poate „asigura managementul oricărui compartiment din cadrul unei companii, cu excepţia celui economic”. O afirmație care ridică semne de întrebare în ce privește mandatul său la Ministerul Energiei…Sperăm însă că și această afirmație din CV este veche, de mai bine de 10 ani, și între timp Toma Petcu a acumulat experiență astfel încât să dovedească că este omul potrivit la ministerul dorit!
Dincolo de greșelile scăpate sau nu în CV, să vedem care sunt primele impresii/declarații ale ministrului Toma Petcu cu privire la domeniul energetic ….Pe dl ministru îl așteaptă multe și grele provocări la un minister care are în subordine companii strategice.
Fosta echipă de la minister lasă Guvernului Grindeanu o Strategie energetică 2016-2030, pe care a reușit să o finalizeze în 9 luni, angrenând numeroși specialiști în domeniu. La audierile parlamentare, noul ministru al energiei vine și spune că Strategia energetică elaborată de Ministerul Energiei în 2016 are nevoie de un aviz de la Ministerul Mediului, însă pentru obținerea acestui sunt necesare 6 luni de dezbateri. Pe bună dreptate, specialiștii care au lucrat la Strategia energetică se întreabă de ce 6 luni pentru un aviz, când a durat 9 luni să pui la punct întreaga strategie? Petcu a anunțat astfel că Strategia Energetică va fi aprobată de Guvern în a doua jumătate a anului în curs….
Adevărul este că se dorește îmbunătățirea/revizuirea strategiei și ministrul Petcu recunoaște acest lucru. „Consider că actuala strategie poate fi îmbunătăţită. Cu această strategie vom veni în Guvern şi apoi în Parlament, după care va deveni lege şi va fi perfectibilă pe tot acest traseu. În mod sigur, o vom studia foarte atent, astfel încât să vedem dacă sunt domenii care nu s-au acoperit sau care nu au fost acoperite suficient, dacă sunt măsuri care ar trebui să vină în plus faţă de ceea ce s-a prevăzut şi sunt convins că sunt”, a spus ministrul Energiei, citat de Agerpres. Si, uite așa, noua echipă de la minister va lucra, din nou, la strategia energetică!
La audieri, ministrul propus Toma Petcu a arătat căși-a făcut temele: a învățat capitolul despre energie din programul de guvernare. A declarat astfel că baza mixului energetic naţional va rămâne cărbunele, alături de energia nucleară, însă este nevoie şi de mărirea potenţialului hidroenergetic al ţării şi de o strategie pentru energia regenerabilă.
„Baza mixului energetic va fi în continuare producţia energiei pe cărbune prin cogenerare. De asemenea, un rol important la ora actuală, dar şi pe termen lung îl joacă producţia energiei nucleare de la Nuclearelectrica. În primul rând prin repararea şi modernizarea reactoarelor 1 şi 2 şi finalizarea unui parteneriat, dacă este posibil, cu chinezii în acest moment sau cu orice alt investitor care este interesat de acest lucru şi, repet, partea de energie nucleară reprezintă o bază a mixtului, ca şi cărbunele, aproape în aceeaşi proporţie”, a spus Petcu, citat de Agerpres.
Decizia cu privire la soarta Complexului Energetic Hunedoara ar urma să se ia în urma unei dezbateri ample care să conducă la o strategie în legătură cu modernizarea producţiei de energie. „La CEH avem nevoie de susţinerea statului, prin acel ajutor pe care ni-l garantează Comisia Europeană să stabilim o strategie ca toate acele grupuri care au nevoie de retehnologizare să ştim foarte clar pe care dintre ele le modernizăm, în ce ordine şi care sunt priorităţile. Acolo trebuie să facem o dezbatere cu sindicatele şi foarte mult cu conducerea CEH”, a spus Petcu. Minsiterul Energiei va demara un program de restructurare în domeniul energetic, inclusiv în ceea ce priveşte industria minieră şi complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara, a adăugat ministrul Energiei.
Alte obiective bifate de ministrul Petcu sunt: mărirea potenţialului hidroenergetic, odată cu concentrarea pe hidrocentralele mai mari de 10 MW, în condiţiile în care microhidrocentralele nu au o eficienţă mare şi au probleme de mediu; legat de biomasă, avem în programul de guvernare să plantăm 500.000 de hectare cu plantaţii tehnice energetice, prin Fondul de Mediu. Obiectiv strategic inclus în programul de guvernare este energia regenerabilă.”O componentă importantă este energia regenerabilă. România s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani pe această energie, avem aproape 17% ca şi producţie, dar, din păcate, în ultimii ani s-a stopat această producţie şi dezvoltarea acestor capacităţi de energie verde. Aici trebuie să găsim o strategie foarte importantă. Am citit ce-şi propune fostul Guvern. Cred că acolo putem să îmbunătăţim foarte mult activitatea, pentru că este un obiectiv strategic pentru noi”, a arătat Petcu, citat de Agerpres.
Ministrul Toma Petcu are un mandat dificil la Ministerul Energiei, cu așteptări mari și multe teme de rezolvat …Cum va proceda, rămâne de văzut, să sperăm că se va mișca repede și nu va lăsa să treacă mult timp să rezolve probleme care trenează în dauna investitorilor, sectorului energetic, României.
Mai bine ar juca Țurcanu Moulin ministru.