Transelectrica caută, din nou, avocați pentru litigii cu actuali și foști șefi ai companiei. Contractul se încheie pe 4 ani, valoarea fiind de 235.243 lei

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Transelectrica caută, din nou, avocați pentru litigii cu actuali și foști șefi ai companiei. Contractul se încheie pe 4 ani, valoarea fiind de 235.243 lei

Conducerea Transelectrica a reluat demersul de a-și angaja avocați care să reprezinte compania în litigii cu actuali și foști membri ai Directoratului și ai Consiliului de Supraveghere. Contractul privind servicii juridice de consultanță, de asistență și/sau reprezentare va avea o durată de 4 ani, valoarea fiind de 235.243 lei fără TVA.

transelectrica

Se dorește ca de executarea nemijlocită a contractului  să se ocupe o echipă formată din cel putin 2 avocați definitivi, cu un înalt grad de senioritate în domeniul juridic, specializați – unul pe partea de consultanță, celălalt să fie pledant. Avocații trebuie să aibă o experiență dovedită, astfel: de minimum 10 ani in domeniul societar și civil și de minimum 4 ani în guvernanță corporativă, respectiv 10 ani de reprezentare în fața instanțelor de judecată.

Reprezentanții societății invocă necesitatea asigurării asistenței juridice pentru situațiile în care Transelectrica se/s-ar afla în contradictoriu cu actuali/foști membri ai Consiliului de Supraveghere și Directoratului pentru punerea în executare a contractelor de mandat, a hotărârilor AGA privind remunerarea membrilor CS și Directoratului.

Remunerația membrilor Consiliului de Supraveghere a fost stabilită în baza hotărârii acționarilor din anul 2013 și, similar, cea a membrilor Directoratului, în baza deciziei CS, componenta variabilă fiind acordată pe baza indicatorilor de performanță. Compania nu a onorat cererile înaintate de membrii CS și ai Directoratului formulate pentru pachetele acordate anterior datei de 23.03.2015, respectiv pentru valorificarea componentei variabile constând în bonusul de performanță în funcție de rentabilitatea acțiunilor, se precizează într-un document al companiei consultat de InvesTenergy.

După scandalul bonusurilor șefilor de la Transelectrica din primavara anului 2015, care a făcut și subiectul unor dezbateri aprinse în Parlament, reprezentanții Ministerului Economiei au decis limitarea remunerațiilor ca urmare a neatingerii țintelor de performanță. Bonusurile financiare, care ar fi trebuit acordate membrilor conducerii Transelectrica pentru anul 2014 au fost sistate de Guvernul din acea perioadă, pe motiv de nerealizare a investițiilor de către companie. Potrivit dezvăluirilor din presă, șefii Transelectrica erau recompensați cu bonusuri anuale record cuprinse între 26.000 de euro și 180.000 de euro, în baza creșterii profitului operațional al companiei. Potrivit unei Note privind stabilirea cuantumului remunerației membrilor de supraveghere, semnată de fostul vicepremier Costin Borc, membrii Consiliului de Supraveghere (CS) al Transelectrica primesc o indemnizație fixă lunară, ce este de două ori media pe ultimele 12 luni a câștigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfășurată conform obiectului de activitate înregistrat de societate, la nivel de clasă conform clasificației activităților din economia națională, comunicat de INS. Totodată, membrii CS beneficiază și de o remunerație variabilă calculată pe baza indicatorilor de performanță, cuantumul maxim al acesteia neputând depăși 12 indemnizații fixe lunare.

Într-un document al companiei se precizează că Tribunalului București îi este dedus spre judecare un dosar în care Transelectrica se află în contradictoriu cu un fost membru al Consiliului de Supraveghere, fără să se precizeze numele acestuia. Prima Instanță a soluționat în mod favorabil cererea de chemare în judecată a fostului mandatar, obligând compania să plătească suma de 424.485 lei reprezentând contravaloarea opțiunilor pentru acțiuni virtuale Transelectrica cu titlu de bonus de performanță. Surse autorizate susțin că mai sunt și alte litigii în derulare cu foști directori generali ai companiei. Un proces în care Transelectrica este implicată este și cel cu Hariss Nicorescu, directorul general al filialei SMART și manager tehnic la Transelectrica.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *