Evoluție, revoluție sau involuție pe piața de energie din România?, a fost întrebarea adresată de InvesTenergy la Conferința din 11 mai cu tema „R-evoluție în energie. Decizii pentru viitor”. Tendința generală pe piața de energie este de evoluție, dar sunt etape în care apar unele perturbații majore, de observat ce s-a întamplat în iarnă, a declarat dl Ion Lungu, Președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER, referindu-se la tema Conferinței anuale InvesTenergy.
O piață concurențială în ceea ce privește furnizarea energiei nu este suficientă. Este nevoie și de reglementări care să ajute piața și relațiile dintre consumatori și furnizori, a declarat Ion Lungu. Cinci furnizori sunt în insolvență sau faliment după explozia prețului pe PZU de la începutul anului, dar evenimente similare pot fi anticipate printr-o modificare a legislației, susține reprezentantul furnizorilor de energie. Există în momentul de față un dezechilibru între piața en gros și piața en detail. Avem o piață en gros rigidă, bazată pe produse și perioade fixe, și o piață de retail extrem de flexibilă, adaptată nevoilor clienților finali.
Revenind la tema Conferinței InvesTenergy – R-evoluție în energie, președintele AFEER consideră că în perioada următoare vor apare elemente ce țin de revoluție în domeniul furnizării de energie. „Azi, a furniza energie electrică nu mai este o soluție. Furnizorii caută să fie inovativi, să ofere noi soluții: oferte complexe energie plus gaze. De asemenea, există oferte – produsul energie combinat cu servicii de consultanță, soluțtii de economisire a energiei. Mai este conceptul de a vinde un produs ca un serviciu, de a oferi soluția completă de climatizare în casă, respectiv folosirea inteligentă a energiei în locuință”, a precizat Ion Lungu.
Cum va arata tradingul, furnizarea în viitor? Este o întreagă discuție la nivel mondial. Consumatorii vor continua să fie în centrul atenției companiilor, a concluzionat reprezentantul furnizorilor de energie electrică din România.