Sondaj Conferința InvesTenergy 2017. Cum văd cei peste 100 participanți situația actuală pe piața energiei: 42% –  Involuție, 33% – Evoluție, 13% –  Revoluție, 12% – altele

Publicat pe Categorii Conferintele InvesTenergy, Esential, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Sondaj Conferința InvesTenergy 2017. Cum văd cei peste 100 participanți situația actuală pe piața energiei: 42% –  Involuție, 33% – Evoluție, 13% –  Revoluție, 12% – altele

Evoluție, Involuție sau Revoluție în energie? “Cum vedeți situația actuală pe piața de energie din România?”, a fost întrebarea adresată,  în cadrul unui Chestionar, celor peste 100 participanți prezenți la conferința anuală InvesTenergy cu tema:“R-evoluție în energie. Decizii pentru viitor”. 42% dintre participanți au optat pentru Involuție, 33% pentru Evoluție, 13% pentru Revoluție, iar restul participanților au specificat Altele.

Vă lansăm provocarea și dvs – cititorilor InvesTenergy – să răspundeți la întrebarea noastră. Considerăm că este momentul deciziilor corecte și asumate pentru viitorul energiei în România, nu ne mai permitem o inerție, să întârziem cu decizii în ce privește punerea în aplicare a unor proiecte strategice. De aceea am propus această temă de gândire, care în final ar trebui să se constituie într-o mobilizare, „un salt calitativ pentru autorități” ( așa cum a subliniat Dl Valeriu Binig, Partener E&Y, Speaker la Conferința InvesTenergy), precum și pentru toți actorii pieței de energie.

La evenimentul organizat de InvesTenergy, sub patronajul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, au participat 13 Speakeri – oamenii cheie din energie și  peste 100 participanți. În cadrul celor două paneluri, intervenții/prezentările speakerilor au condus la dezbateri constructive, motivate de nevoia acută de decizii asumate care să fie luate astăzi pentru a asigura viitorul energiei în România.

Acceseaza site-ul conferintei:

http://evenimente.investenergy.ro/

Am selectat, în cele ce urmează, câteva aspecte din intervențiile Secretarului de Stat din Ministerul Energiei, Dl. Doru Vișan; președintelui ANRE, Dl. Niculae Havrileț și reprezentanțiilor Partenerilor Oficiali ai Conferinței: Dna Daniela Lulache, Director General Nuclearelectrica și Dl Ovidiu Agliceru, Președinte Directorat Hidroelectrica. Vom reveni cu noi detalii din prezentările distinșilor Speakeri.

Totodată, vom prezenta zilele următoare  intervențiile tuturor  Speakerilor Conferinței InvesTenergy, precum și  concluziile dezbaterilor.

Dl Doru Vişan, Secretar de Stat în Ministerul Energiei despre CE Hunedoara: După foarte multă incertitudine, am ajuns la un numitor comun privind necesitatea restructurării activităţii

Lucrările Conferinței au fost deschise de Dl Doru Vişan, Secretar de Stat în Ministerul Energiei, care  – în mesajul domniei sale – a admis că este nevoie de decizii asumate pentru investiții strategice în energie. Nu mai este timp de pierdut. Domnia a făcut referire la evoluția pieței de energie din România, strategia in domeniu și măsurile/deciziile care sunt necesare a fi luate pentru binele sectorului energetic românesc!

Întrebat care este strategia Guvernului în privinţa Complexului Energetic (CE) Hunedoara, Dl Vișan a precizat:  „După foarte multă incertitudine, am reuşit să ajungem la un numitor comun, administraţie, sindicate şi sector politic, privind necesitatea restructurării activităţii, pentru a diminua pierderile care nu mai puteau fi suportate. Prin urmare, am promovat o hotărâre de Guvern privind închiderea minelor Lupeni şi Lonea, rămânând ca active viabile pe partea de minerit doar minele Livezeni şi Vulcan, care vor asigura cărbunele pentru doar două grupuri energetice: grupul 4 Paroşeni şi grupul 3 Deva. Pentru aceste două grupuri am notificat Comisia Europeană pentru un ajutor de tip SIEG (ajutor de stat pentru servicii de interes economic general – n. r.) în condiţii de siguranţă a sistemului, în baza studiului făcut de Transelectrica, potrivit căruia până la finalizarea inelului de 400 de kV pe regiunea Banat este necesară o injecţie de putere până în anul 2024, în această perioadă cele două grupuri urmând să funcţioneze”, a spus Vişan.  Extracţia de cărbune în minele care vor fi închise va continua până în 2018, urmând ca lucrările efective de închidere să se finalizeze până în 2027, acestea fiind termenele maxime impuse de Comisia Europeană pentru aceste tipuri de activităţi.

„Am avut discuţii cu comisarul pentru Energie. În primul rând, sunt de acord cu strategia gândită în acest sens, au agreat-o. În al doilea rând, ne-au cerut să prezentăm un calendar foarte clar în acest sens. În al treilea rând, să realizăm discontinuitatea economică, adică, după ce accesăm acest SIEG şi îl punem pe cele două active viabile pe componenta energetică, să le scoatem la privatizare sau altă formă de dare în plată, ca să realizăm discontinuitatea economică şi, cel mai important, să realizăm separarea activităţilor, activitatea minieră şi cea energetică”, a exemplificat oficialul Ministerului Energiei.

Dl Niculae Havrileţ, președinte ANRE: Factura la gaze poate fi susținută de românii cu locuințe eficientizate energetic

 Dacă locuinţa are toate elementele de eficientizare energetică, factura la gaze poate fi susţinută de către populaţie, a afirmat Dl. Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).  „Cea mai ieftină încălzire este atunci când ai toate condiţiile de eficientizare puse în practică. Un apartament izolat din punct de vedere termic, cu toate elementele de eficientizare, consumă aproximativ 700 de metri cubi de gaze pe an, ceea ce ar însemna o factură de 900 de lei pe an. Împărţită pe 12 luni, este o factură care poate să fie susţinută, cu condiţia să fie toate elementele de eficientizare”, a subliniat oficialul ANRE. INS a anunțat o creștere a prețului  gazelor, în luna aprilie, cu 2,5% faţă de luna martie. „Această cifră provine de la faptul că nu mai există preţ reglementat la achiziţia de gaze naturale şi se încheie contracte pe piaţa liberă. Se utilizează bursele, s-au încheiat contracte care au ajuns la cantităţi de 25% – 30% din totalul cantităţilor care se consumă într-un an. Începe piaţa să funcţioneze, să avem lichiditate. Acestea sunt şi estimările noastre de creştere finală: 2% – 2,5%, aşa cum am prevăzut atunci când am făcut metodologia care se aplică de la 1 aprilie”, a arătat Havrileţ.

ANRE va continua să reglementeze preţul final pentru populaţie până în anul 2021. Preţul energiei electrice ar putea creşte cu cel mult 1% de la 1 iulie, când piaţa se va liberaliza cu încă 10%, a declarat Dl Niculae Havrileţ.

Dna Daniela Lulache, Director General Nuclearelectrica: Avem sumele necesare pentru finanţarea retehnologizării reactorului 1 de la Cernavodă, însă există riscul ca rezervele să fie distribuite acţionarilor

De la începutul intervenției, dna Dna Daniela Lulache, Director General Nuclearelectrica, a clarificat un aspect: Compania dispune de sumele necesare pentru finanţarea retehnologizării reactorului 1 de la Cernavodă, însă există riscul ca rezervele să fie distribuite acţionarilor. „Astăzi suntem încrezători că avem bani să finanţăm acest proiect. Este o decizie asumată că acest proiect este principalul proiect de dezvoltare al Nuclearelectrica, există şi o aprobare a acţionarilor din 2014. Valoarea acestui proiect este de 1,2 – 1,5 miliarde de euro. Dacă mergem pe o structură de finanţare clasică, 30% equity – 70% fonduri atrase, înseamnă că finanţarea Nuclearelectrica ar fi undeva la 300 – 400 de milioane de euro, depinde de cum va evolua piaţa, iar restul de la bănci”, a precizat Dna Lulache.  Riscul vine din intenţiile acţionarilor de a distribui drept dividende rezervele companiei.

Retehnologizarea Unităţii 1 Cernavodă ar  trebui  finalizată până în 2025-2026. „Standardele din industrie ne spun că acest proces seamănă aproape cu un proces de construcţie a unui reactor nou. Am început acest proiect în 2014 şi încă lucrăm la studiile tehnice. Această retehnologizare înseamnă înlocuirea unor echipamente din reactor în funcţie de un diagnostic dat de specialişti. Pentru a spune ce trebuie să facem, când şi la ce dimensiune, trebuie ca fiecare componentă a acelui colos să fie diagnosticată. Aceste studii tehnice au început în 2014 şi probabil vor putea fi finalizate în 2018, când vom avea oprirea planificată a unităţii 1 şi vom putea face anumite teste”, a afirmat Directorul General al Nuclearelectrica, cu precizarea că proiectul se află în calendar.

Totodată, compania continuă şi proiectul reactoarelor 3 şi 4. „Vrem să facem şi unităţile 3 şi 4, care sunt absolut necesare pentru dezvoltarea economică a României, pentru menţinerea capabilităţilor României în sectorul nuclear, unde suntem una dintre cele mai bune centrale din lume, suntem pe locul unu în lume la factorul de capacitate. Acesta nu este un proiect exclusiv al Nuclearelectrica, este un proiect al României, ce cu siguranţă depăşeşte posibilităţile noastre. Rolul statului este definitoriu şi mă bucură afirmaţiile tuturor autorităţilor statului că în continuare acest proiect este unul important şi strategic pentru România”, a mai susţinut Dna Lulache. Ultimul studiu de fezabilitate, realizat în 2012, prevedea un necesar de investiţii de 6,5 miliarde de euro pentru reactoarelor 3 şi 4, însă Lulache a precizat că viitoarea companie de proiect va actualiza studiul de fezabilitate.

Dl. Ovidiu Agliceru, Președinte Directorat Hidroelectrica: Listarea companiei este posibilă după soluționarea situaţiei unor proiecte nerentabile de 2 miliarde de euro

Listarea Hidroelectrica nu este posibilă înainte de rezolvarea situaţiei unor proiecte nerentabile de 2 miliarde de euro, care au o componentă energetică foarte mică şi care ar greva valoarea societăţii, a declarat Dl. Ovidiu Agliceru, Președinte Directorat Hidroelectrica. Cele două comisii, una de pregătire a procesului şi alta de coordonare a listării, şi-au reluat activitatea.

De trei ani lucrează încontinuu 30 de specialişti care au pregătit toate documentele premergătoare listării. Directorul general al Hidroelectrica a subliniat că 2 ani s-a muncit pentru a limpezi tot ce înseamnă investiţii în Hidroelectrica. În prezent, există 17 obiective de investiţii care nu sunt eficiente energetic. Finalizarea acestor obiective ar însemna pentru Hidroelectrica 100 şi ceva de MW şi o cheltuială de 2 miliarde de euro, a precizat Dl Agliceru. Aceste investiţii, demarate înainte de 1990, au o componentă energetică foarte mică, însă sunt viabile pentru alte activităţi, precum navigaţie, irigaţii sau alimentarea populaţiei cu apă. Puse în seama Hidroelectrica, acestea grevează valoarea societăţii.

Reprezentantul Hidroelectrica a mai adăugat că cealaltă condiţie care trebuie îndeplinită pentru listare, respectiv selecţia unui management în baza ordonanţei 109/2011 privind guvernanţa corporativă în companiile de stat, este „floare la ureche” pe lângă problema investiţiilor nerentabile.

Oamenii cheie din energie, Speakeri la Conferința InvesTenergy

La conferință au participat, în calitate de Speakeri, oameni-cheie în domeniul energiei. În primul panel ne-au onorat cu prezența: Dl Doru Vișan, Secretar de Stat Ministerul Energiei; Dl Niculae Havrileț, Președinte Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE; Dna Daniela Lulache, Director General Nuclearelectrica; Dl Ovidiu Agliceru, Președinte Directorat Hidroelectrica; Dna Doina Vornicu, COO & Membru al Directoratului CEZ România; Dl Ion Lungu, Președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER.

La al doilea Panel, dezbaterile au fost susținute de următorii Speakeri: Dl Victor Ionescu, Director General OPCOM; Dna Irina Moinescu, Partener Țuca Zbârcea & Asociații; Dl Bela Balazs, Director Direcția Management Energetic, Romgaz Mediaș; Dl Cosmin Mitu, Director Divizia Operațiuni Romelectro; Dl Martin Moise, Director General REPOM, Vicepreședinte PATRES; Dl Valeriu Binig, Partener Ernst & Young Romania; Dl Gabriel Dumitrașcu, Expert Energie, fost Șef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie.

Moderatorii celor două Panel-uri au fost: Dl Claudiu Butacu, Președinte Asociația Solar Decatlon București, fondator EFdeN și Dl Mihai Toader-Pasti, Director General EFdeN, cofondator EnergiaTa.org

Evenimentul s-a bucurat de susținerea  Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE,  alăturându-se demersului nostru Sponsori și Parteneri, care dau plus valoare Conferinței. Adresăm mulțumiri Partenerilor Conferinței InvesTenergy: Nuclearelectrica și  Hidroelectrica – Parteneri Oficiali; CEZ România, Romgaz, Romelectro, Enel – Parteneri Gold; REPOM, Țuca Zbârcea & Asociații – Parteneri Silver; Verbund, E-Distribuție, MET – Parteneri. Apreciem, totodată, sprijinul AFEER, EFdeN, PATRES, ACUE,  IRE, FEL, Voitin, Govnet și Partenerilor media: Focus Energetic, Bursa, The Diplomat Bucharest, Energy Center, Energynomics.

 

 


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Un comentariu la “Sondaj Conferința InvesTenergy 2017. Cum văd cei peste 100 participanți situația actuală pe piața energiei: 42% –  Involuție, 33% – Evoluție, 13% –  Revoluție, 12% – altele”

  1. Am fost deosebit de surprins de afirmatia Domnului Secretar de Stat Visan care este un energetician cu experienta. Nu este posibil sa inghitim chiar orice propune BRX. Valea Jiului are cantitati importante de huila care trebuie valorificate superior. Ansamblul de probleme de strategie energetica, reconversie economica a Vaii Jiului si solutionarea marilor probleme sociale trebuie sa fie un subiect important pe agenda Guvernului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *