- Reprezentanții ANRE au pus la dispoziţia comisiei de anchetă un teanc de o jumătate de metru de bibliorafturi cu documente
Comisia parlamentară înfiinţată pentru a ancheta activitatea ANRE a chemat astăzi la audieri întregul comitet de reglementare al autorităţii (a lipsit doar vicepreşedintele Emil Calotă, din motive de sănătate). Delegaţia ANRE a fost formată astfel din şase persoane, fiind la un moment dat chiar mai numeroasă decât numărul de membri ai comisiei de anchetă prezenţi în sală.
Săptămânile următoare, urmează audierea reprezentanţilor companiilor din sectorul energetic, însă este posibil ca aceste discuţii să aibă loc cu uşile închise, întrucât se vor aduce în faţa comisiei informaţii de natură confidenţială.
Scrisoarea buclucaşă de la Comisia Europeană
Din discuţiile de astăzi dintre paralmentari și reprezentanții ANRE nu au lipsit dezbaterile aprinse, mai ales pe cele două teme care au dus la “marea schismă” dintre Comisia de industrii şi reglementator: liberalizarea pieţei gazelor şi OUG 64/2016.
La o întrebare adresată de deputatul PNL Lucian Bode, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, a evidențiat că Bruxelles-ul nu este de acord cu obligativitatea ca 70% din gaze să fie tranzacţionate pe bursă, aşa cum a votat Comisia de industrii și servicii, condusă de Iulian Iancu, în şedinţa din 4 octombrie. „Există o scrisoare, ne-a fost prezentată neoficial de operatorul de transport, care avea o relație directă cu comisarul, în care se precizează că anumite elemente din ordonanța 64 aprobate în ședința comisiei din 4 octombrie ar contraveni unor obligații potrivit cărora statele membre trebuie să participe la piața comună internă prin facilitarea demersurilor de tranzacții transfrontaliere. Stabilirea unui coeficient cert, mare, consideră dânșii, adică 70% pentru tranzacționarea obligatorie, ar duce la imposibilitatea tranzacționării transfrontaliere, deci practic împiedică exportul”, a precizat Havrileț. El a amintit că Executivul european a declanșat deja procedura de infringement împotriva României pe această temă.
„România are deja o cauză la Curtea Europeană de Justiție privitoare la acest lucru, iar în această scrisoare se menționează faptul că, în cazul în care România nu trece la o altă soluție — pentru că dezvoltarea pieței gazelor este foarte importantă și există o propunere, respectiv utilizarea punctului virtual de tranzacționare pentru titluri de transfer, care ar fi o soluție mai bună decât stabilirea unui procent, care până la urmă este un procedeu oarecum în afara experienței — această scrisoare atrage atenția că se poate trece la următorul pas cu privire la acțiunea de infringement”, a susținut președintele ANRE.
Disensiunile între reglementator și parlamentari: De la ce „s-au luat”?
Havrileț a mai fost întrebat de Lucian Bode de ce crede că, după patru ani în care Parlamentul a aprobat și a lăudat rapoartele de activitate ale ANRE, în acest an raportul a fost respins de Comisiile reunite și returnat pentru a fi modificat și îmbunătățit. Șeful ANRE a specificat că momentul care a declanșat disensiuni între reglementator și parlamentari a fost 1 aprilie 2017, când piața gazelor a fost complet liberalizată, iar o altă cauză a fost faptul că ANRE nu a fost de acord cu anumite elemente din ordonanța 64.”Acesta este primul an când ANRE nu mai fixează prețurile de achiziție a gazelor, ci doar verifică dacă costurile de achiziție a gazelor sunt în concordanță cu prețul din piață, adică au fost făcute la prețuri medii ponderate”, a spus oficialul ANRE.
Potrivit acestuia, dacă prețul de achiziție a gazelor era de 60 de lei pe MWh înainte de 1 aprilie, momentul liberalizării, acesta a crescut la 67 de lei în timpul verii și la 71-72 de lei pe MWh pentru gazele cu livrare la iarnă. În opinia lui Havrileț, dacă nu ar fi avut loc liberalizarea, prețurile ar fi crescut și mai mult şi ar fi ajuns la 78 de lei pe MWh”.
La rândul său, Iancu a întrebat, din nou, ce rost avea introducerea ideii de liberalizare într-o ordonanţă votată în noiembrie 2016, din moment ce liberalizarea se făcea abia la 1 aprilie, adică după patru luni.„Noi insistăm pentru transparentizarea tranzacţionării la gaze naturale. Nu este în regulă ca producătorul, pe timpul verii, să îşi permită să nu ofere cantitatea de gaze solicitată de furnizori, iar noi să intrăm în iarnă cu trimestrul I neacoperit de furnizor, ci doar în procent de 70%. Ce se va întâmpla cu acest furnizor, pentru că el este obligat să asigure continuitate consumatorului şi în special celui casnic. Va cumpăra în ianuarie, la temperaturi scăzute, gaze la preţuri foarte mari pe care le va transfera consumatorului, pentru că metodologia spune că facem analize la final de an şi creşterile de peste 5% trebuie să le recunoaştem”, a spus Iancu, la finalul audierilor.
ANRE a pus la dispoziţia comisiei de anchetă un teanc de o jumătate de metru de bibliorafturi cu documente şi urmează să finalizeze un raport privind capacitatea de producţie pe care au utilizat-o producătorii de energie în acest an, pe care de asemenea îl vor prezenta comisiei.
Reamintim că Iancu şi comisia pe care o conduce au la dispoziţie 60 de zile pentru a ajunge la un răspuns cu privire la cauzele scumpirilor din ultimul an la energie şi gaze. Iancu a afirmat săptămâna trecută că vrea să analizeze întreaga activitate a ANRE din 2005 până în prezent şi să cheme la audieri pe toţi factorii implicaţi în procesul de formare a preţurilor din sectorul energetic.