Aristotel Jude: Obiectivul Romgaz este finalizarea Centralei cu ciclu combinat de la Iernut până la sfârșitul anului 2023

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport Aristotel Jude: Obiectivul Romgaz este finalizarea Centralei cu ciclu combinat de la Iernut până la sfârșitul anului 2023

Obiectivul Romgaz este finalizarea Centralei cu ciclu combinat de la Iernut până la sfârșitul anului 2023, a declarat Aristotel Jude, Director General Adjunct, la conferința PROFIT ENERGY.forum.

“Este un proiect prioritar. Lucrăm activ la identificarea celei mai bune soluții pentru finalizarea lucrărilor şi punerea în funcțiune a noii centrale, Am lansat procedura de achiziție pentru execuţia lucrărilor rămase de executat, suntem în faza de analiză a ofertelor primite, pentru ca în etapa următoare să negociem termenii și condițiile contractuale. Rezultatul va fi public”, a precizat Aristotel Jude, ca răspuns la întrebarea adresată de InvesTenergy.

Administratorii Romgaz au decis, în iulie, inițierea operațiunii de achiziție pentru execuţia lucrărilor rămase de executat, prin negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare. În raportul semestrial al societății se confirmă demararea cu întârziere, după modificarea legislaţiei aplicabile, a procedurii de achiziţie pentru execuţia lucrărilor rămase de executat pentru obiectivul “Dezvoltare CTE Iernut prin construcţia unei termocentrale electrice noi Ciclu combinat cu turbine pe gaze”.

Dezvoltarea CTE Iernut avea ca termen de punere în funcţiune finele anului 2020. În aprilie 2021, Romgaz a reziliat Contractul de lucrări cu Asocierea formată din Duro Felguera și Romelectro, urmare a nerespectării obligațiilor contractuale asumate de către Asociere, aceasta nefinalizând lucrările în termenul stabilit, adică 26 decembrie 2020. Având în vedere intervenția unui nou cadru legal, Romgaz va exploata toate posibilitățile legale pentru finalizarea lucrărilor şi punerea în funcțiune a noii centrale, inclusiv cu Asocierea, decizia având la bază interesul finalizării lucrărilor şi contribuția centralei la stabilitatea SEN, se precizează în documentul citat. În OUG 54/ 2022, a fost introdus un articol  unic care “dă dreptul entității contractante să aplice procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, având ca obiect execuția restului rămas de executat pentru realizarea și dezvoltarea capacităților de producere energie electrică în situația în care acesta reprezintă mai puțin de 40% din stadiul fizic aferent obiectivului de investiții”.

Euro Insol,  desemnat administrator judiciar al Romelectro, a transmis că prioritatea este renegocierea cu Romgaz a contractuuil construcției centralei electrice pe gaz de la Iernut. “Prioritatea noastră este ca în cel mai scurt timp să reușim să renegociem cu Romgaz contractul construcției centralei electrice pe gaz de la Iernut. Este o centrală de mare putere de 430 MW, cu regim de funcționare în bandă, adică 365 zile/an și cu o producție de peste 3.000.000 MWh/an, adică peste 7% din consumul național de energie. Punerea în funcțiune a acestui obiectiv strategic va conduce la atenuarea prețului la electricitate cu efecte favorabile atât pentru economie cât și pentru populație”, a precizat Remus Borza, practician coordonator Euro Insol.

Reamintim că Romgaz a semnat, în 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut. Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Aristotel Jude: Obiectivul Romgaz este finalizarea Centralei cu ciclu combinat de la Iernut până la sfârșitul anului 2023”

  1. Vise domnu Jude, vise…….. O sa va pape confratele Remus cu fulgi cu tot si o sa va ia si banii daca va fi sa fie cel ales.Daca nu, liber la firme din insulele Cayman, ca la Mintia …….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *