Cerere de la Președenție: Consiliul Concurenței analizează modificările la Legea energiei, aprobate de Parlament

Publicat pe Categorii Business, Electrica si termica, Energie, Info Legislativ, Opinii / Analize
Prima Pagina Energie Electrica si termica Cerere de la Președenție: Consiliul Concurenței analizează modificările la Legea energiei, aprobate de Parlament
  • Chirițoiu nu vede cu ochi buni că producători ar putea încheia contracte între ei

Consiliul Concurenței analizează, la cererea Administrației Prezidențiale, Proiectul de lege privind modificări la Legea energiei și gazelor nr 123/2012, adoptat de Parlament și transmis spre promulgare Președintelui României. „Îl analizăm şi noi, la solicitarea Administraţiei Prezidenţiale, şi o să le transmitem în scurt timp opinia noastră”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, președintele Consiliului Concurenței, citat de Agerpres

chiritoiuSurse autorizate susțin că Președintele Iohannis a primit mai multe sesizări venite din piața energiei cu privire la modificările operate la Legea 123, considerate neadecvate,  discriminatorii și unele dintre ele – neaplicabile. Ca urmare, s-a solicitat opinia Consiliului Concurenței, existând astfel posibilitatea ca actul normativ să fie retransmis Parlamentului spre a fi reanalizat.

Președintele Consiliului Concurenței consideră că posibilitatea care se acordă producătorilor de energie de a încheia contracte între ei, prin modificarea adusă legii, “poate genera din nou abuzuri, în contexul în care istoria ne-a arătat că nu putem avea încredere în comportamentul lor”. Chirițoiu spune că „trebuie să continue să existe anumite restricţii în activitatea producătorilor, cel puţin pentru o perioadă de timp”. „Într-o lume normală în care ai producători privaţi, bine conduşi, care îşi văd de treaba lor şi încearcă să-şi maximizeze profitul, i-ai lăsa să facă aproape orice. De ce suntem foarte intervenţionişti în România? Pentru că producătorii de electricitate sunt majoritari de stat şi istoria ne-a dovedit că nu sunt foarte grijulii cu banii statului. Din acest motiv nu îi lăsăm să facă o serie de lucruri, să vândă direct, ci îi obligăm să vândă pe bursă, pentru că nu avem încredere în ei. Istoria ne-a arătat că nu putem să avem încredere că se comportă responsabil, corect şi cu grijă pentru banul statului şi interesul cetăţenilor. Şi atunci, pentru o perioadă cel puţin, cred că trebuie să rămânem mai restrictivi, mai intervenţionişti în acest domeniu, să nu permitem lucruri care ar putea duce la abuzuri, aşa cum s-a întâmplat în trecut”, a subliniat Chiriţoiu, citat de Agerpres.

Potrivit modificării aduse Legii nr. 123/2012, producătorii au dreptul de a încheia contracte cu alţi producători, realizând un mixt energetic, în scopul de a oferta apoi energia electrică pe piaţa internă sau la export.

Înainte de vacanță, Parlamentarii au aprobat modificări la Legea energiei, fără să fie preocupați și de aplicarea acestora. Noua lege a fost transmisă la promulgare la Președenție, însă modificările nu vor putea fi puse în practică. Motivul: nu se prevede în noua lege elaborarea de reglementări secundare privind aplicarea lor. Anunțul a fost făcut de Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE). ‘Consider că va fi o activitate foarte greu de îndeplinit. Legea, aşa cum a ieşit, nu a solicitat reglementări secundare în sarcina ANRE, tocmai de aceea credem că va fi foarte greu să se aplice aceste elemente din noua formă a legii. Cred că ar fi foarte interesantă reacţia bursei OPCOM, pentru a clarifica cum s-ar putea aplica prevederile legii, în special în zona de încheiere a contractelor’, a afirmat președintele ANRE.

Într-un comunicat, reprezentanţii Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) au precizat că aplicarea acestui act normativ poate aduce grave prejudicii participanţilor la piaţă, prin crearea premiselor unor interpretări şi aplicări abuzive ori eronate. Ca urmare, AFEER propune ca Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 123/2012 să fie reexaminată în Parlament, cu luarea în considerare a opiniilor exprimate de participanţii la piaţă la momentul supunerii spre dezbatere publică a proiectului de lege.

Deputatul Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor este de altă părere. El a precizat că noua lege nu conferă un avantaj producătorilor pe bază de cărbune, ci corectează tratamentul discriminatoriu la care erau supuşi aceştia până acum.

Citește și: Modificările la legea energiei, inaplicabile. Nu s-au solicitat de la ANRE reglementări secundare!

AFEER avertizează: Modificările aduse Legii 123/2012 pot crea grave prejudicii participanților la piață

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *