Modificările la legea energiei, inaplicabile. Nu s-au solicitat de la ANRE reglementări secundare!

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Info Legislativ, Opinii / Analize
Prima Pagina Energie Electrica si termica Modificările la legea energiei, inaplicabile. Nu s-au solicitat de la ANRE reglementări secundare!

Înainte de vacanță, Parlamentarii au bifat modificări la Legea energiei, fără să fie preocupați și de aplicarea acestora. Noua lege a fost transmisă la promulgare la Președenție, însă modificările nu vor putea fi puse în practică. Motivul: nu se prevede în noua lege elaborarea de reglementări secundare privind aplicarea lor. Anunțul a fost făcut de Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

Dl Havrile Conf InvesTenergy

‘Consider că va fi o activitate foarte greu de îndeplinit. Legea, aşa cum a ieşit, nu a solicitat reglementări secundare în sarcina ANRE, tocmai de aceea credem că va fi foarte greu să se aplice aceste elemente din noua formă a legii. Cred că ar fi foarte interesantă reacţia bursei OPCOM, pentru a clarifica cum s-ar putea aplica prevederile legii, în special în zona de încheiere a contractelor’, a afirmat președintele ANRE, citat de Agerpres.

Iancu: Nu vor fi contracte directe încheiate în afara pieței centralizate

Una dintre modificările operate și contestate de participanții la piață conferă dreptul producătorilor de a încheia contracte cu alţi producători, realizând un mixt energetic, în scopul de a oferta apoi energia electrică pe piaţa internă sau la export. Havrileț a explicat: ‘Va fi o prevedere foarte greu de pus în practică, pentru că, în acest moment, mixtul energetic se realizează de către furnizori, care cumpără de la diferiţi producători şi formează un mixt, un coş. La ora actuală, acest mixt se realizează pe bursă, prin încheierea de contracte diferite, cu diferiţi producători, la preţuri diferite, şi la final, furnizorul creează un preţ unic pentru acel coş. Aşa cum prevede legea, ca producătorii să încheie contracte şi să formeze mixtul, având în vedere faptul că nu există o legislaţie secundară pe această temă şi că nu se va face, pentru că legea nu a prevăzut, cred că va fi greu de pus în practică’.

Citește și AFEER avertizează: Modificările aduse Legii 123/2012 pot crea grave prejudicii participanților la piață

Deputatul Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, spune totul se va face tot în cadrul bursei de energie OPCOM și că nu va fi vorba de contracte directe încheiate în afara pieței centralizate. El susține însă că noua lege nu conferă un avantaj producătorilor pe bază de cărbune, ci corectează tratamentul discriminatoriu la care erau supuşi aceştia până acum.

‘În mixtul energetic al României, producătorii care au cel mai mare cost pentru producţia de energie, adică cei care folosesc cărbunele – obligaţi fiind să funcţioneze în condiţii exclusiv de piaţă, condiţii care au fost stabilite în anul 2000, în mod eronat în opinia mea, pentru că niciodată cărbunele nu va putea concura cu hidroenergia, cu gazele naturale sau cu nuclearul – au fost dezavantajaţi din start, împărţind capacităţile de producţie pe tipuri de combustibil. Li se oferă o şansă, care nu este un avantaj extraordinar sau uriaş, acela de a putea să-şi construiască propriul mixt de producţie de energie, astfel încât el să facă faţă unui preţ concurenţial, adică să-şi menţină statutul de participare pe platforma concurenţială. Producătorul este în continuare obligat ca întreaga energie, indiferent de cum o aranjează şi cum o mixează, să o pună pe platforma concurenţială, pe OPCOM, şi această cantitate să fie văzută de absolut toată lumea’, a spus Iancu, citat de Agerpres.

 

.

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “Modificările la legea energiei, inaplicabile. Nu s-au solicitat de la ANRE reglementări secundare!”

  1. DOMNUL IANCU ARE DREPTATE .. LEGEA TREBUIE APLICATA … E DREPT CA VA PROFITA GAZPROM DAR ABIA IN SECUNDAR … SI FROARTE VOALAT ASA CA NU NE INTERESEAZA DETALIUL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.