Chisăliță explică de ce s-a retras din cursa pentru ANRE: Este inadmisibilă bătaia de joc a ceea ce au numit procesul de selecție!

Publicat pe Categorii Esential, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Esential Chisăliță explică de ce s-a retras din cursa pentru ANRE: Este inadmisibilă bătaia de joc a ceea ce au numit procesul de selecție!

Dumitru Chisăliță, Expert Judiciar Gaze, explică de ce s-a retras din cursa pentru poziția de membru în Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, după ce a fost audiat de Comisiile de specialitate din Parlament în prima sesiune din 2015.

Citiți și ANRE nu este o prioritate pentru Parlament. Au trecut 10 luni: o sesiune ratată, lipsă de cvorum la runda a doua de audieri ale candidaților pentru 3 poziții cheie

24_chisalisa

–  Dle Chisăliță, v-ați retras din cursa pentru ocuparea unui post de membru în Comitetul de Reglementare al ANRE?

–  În cursul zilei de 12 februarie 2016, atunci când am aflat că se dorește audierea doar a unor candidați la posturile de membru în Comitetul de Reglementare al ANRE, pe motivul că ceilalți au fost deja audiați, am decis să mă retrag înaintând o scrisoare în acest sens către Președintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților.

– Considerați că s-au respectat procedurile de organizare a selecției membrilor Comitetul de Reglementare al ANRE?

 – În momentul în care s-a decis reluarea procedurii de selecție, s-a anunțat și anularea precedentei sesiuni de analiză a candidaturilor, demarată în primăvara anului 2015. În acest sens, a fost corect ca toți potențialii participanți sa se înscrie și să depună dosarul până la data de 1 februarie 2016, respectiv să semneze o declarație pe proprie răspundere că îndeplinesc condițiile prevăzute de lege. Era astfel normal să fie audiați toți cei care s-au înscris. Consider că anunțul organizării interviului doar cu o parte din cei înscriși în această a doua sesiune de selectare a membrilor Comitetului de Reglementare al ANRE încalcă procedurile de organizare a unei selecții. În aceste condiții, am decis sa îmi retrag candidatura pentru ocuparea unui loc de membru în Comitetul de Reglementare al ANRE, nedorind să fiu sub nicio formă părtaș la acest mod lucru.

– Ce v-a determinat să vă înscrieți la acest concurs?

 – M-am înscris în competiția pentru ocuparea unui loc de membru în Comitetul de Reglementare al ANRE, cu credința că cel puțin în această a doua sesiune de selectare va avea loc o dezbatere serioasă asupra situației dezastroase din piața gazelor naturale, asupra lipsei de profesionalism, corectitudine și transparență care există în ANRE. Am crezut în utilitatea unei dezbateri  mai mult decât în alegerea/șansa mea de a ocupa un post în acest Comitet.

Apreciez că ideea de dezbatere – între specialisti, cu cei care dau țării acesteia legile, dezbaterea din mass media, dezbaterea din instituțiile responsabile cu gestionarea sectorului energetic (ME, ANRE, ANRM, operatori etc.) – a dispărut. A apărut o teama de analiză, de confruntări, de idei, de lipsa argumentelor, de faptul că multora le lipsește pregătirea teoretica sau practică, de frica și  de lipsa de competență , care-i fac total dezinteresați de trecut, dar și de viitor.

Consider că era un moment de dezbaterasupra PrețuluiCorectLaGaze si asupra unei restartări a filozofiei și legislației din domeniul gazelor naturale – Punct și de la capăt pe piața de gaze. Precizez că în anul 2015 am inițiat Campania Preţ Corect La Gaze care şi a propus să tragă semnale de alarmă şi a venit în întâmpinarea clienţilor, furnizorilor şi instituţiilor, diseminând informaţii necesare funcţionării pieţei clienţilor non-casnici.

Campania PrețCorectLaGaze, începută în urmă cu 100 de zile, a “iesit în stradă pentru a informa” consumatorii de gaze în scopul realizării unei piețe funcționale a gazelor în România și obținerea de prețuri corecte, transformându-se în Caravana „Preț Corect la Gaze”, care a poposit în mai multe orașe din România, adunând informații reale și utile de la consumatori.

–  În 2016 ați lansat un nou proiect privind piața gazelor naturale…

–  Am considerat că este necesară o nouă etapă și am lansat proiectul Punct și de la capăt pe piața gazelor naturale, cu scopul de a construi o piață reală și a înlătura pseudopiața care favorizează înșelătoria-șantajul-manipularea sau chiar ”furtul legal”. Motivația demarării acestui proiect este determinată de comportamentul neadecvat al instituțiilor responsabile în sectorul gazelor naturale, lipsa dialogului între societatea civilă și aceste instituții, lipsa oricăror reacții la ”vocea străzii”, lipsa transparenței în procese decizionale, manipularea pieței gazelor, intervenția abuzivă în piață, încălcarea principiilor Directivelor europene, subvenții încrucișate mascate, acte legislative emise sau amânate pentru a favoriza anumiți actori din piață, reducerea nivelului de siguranță în alimentarea cu gaze etc.

–  Cum apreciați că de 10 luni comisiile de specialitate din Parlament nu au reușit să se numească 3 membri în Comitetul de Reglementare al ANRE?

–  Este o situație deosebit de gravă, iresponsabilă și neadmisibilă pentru un stat membru al UE ca o problemă atât de importantă precum coordonarea pieței de energie, gaze, eficiență energetică să fie blocată (posibilitatea de funcționare a Comitetului ANRE în această perioadă fiind în fapt realizată printr-o decizie discutabilă a președintelui ANRE). Este inadmisibilă bătaia de joc a ceea ce au numit procesul de selecție a membrilor ANRE, care s-a remarcat prin:

  • lipsa oricăror reguli de organizare a selecției;
  • lipsa unui calendar al organizării selecției;
  • lipsa oricăror verificări, conform legii, asupra candidaților;
  • lipsa cvorumului la nivelul comisiei care urma să realizeze audierea candidaților;
  • pseudointerviul realizat în septembrie 2015;
  • imposibilitatea exprimării opiniilor prin refuzul posibilității de participare la interviu.

Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Un comentariu la “Chisăliță explică de ce s-a retras din cursa pentru ANRE: Este inadmisibilă bătaia de joc a ceea ce au numit procesul de selecție!”

  1. Dl Chisaliță e singurul din cei propuși anterior pentru ANRE, care s-a implicat și a încercat să explice întregii lumi schimbările care au loc în piața de gaze, ce nu este corect și ce s-ar putea face. E drept, nu a atins (nici nu avea cum) unele aspecte sensibile deoarece lucrurile au fost prezentate mereu la modul general.
    Problema e că piața noastră de gaze prezintă unele particularități care nu trebuie ignorate. Gazul produs de Romgaz nu poate avea acelasi pret cu cel de la Petrom (Petrom cheltuie mult cu comprimarea gazelor pentru a le aduce la presiunea de livrare).
    Coșul de gaze favorizează consumul în rețelele existente și distruge varianta dezvoltării de distribuții noi în zonele unde gazul s-ar putea vinde ieftin, în zonele ăn care se produc gazele.
    Pretul gazelor trebuie legat de calitatea gazelor. Gazele livrate înainte de a fi condiționate fac mult rău conductelor, echipamentelor auxiliare și aparatele de utilizare ale consumatorilor finali. Ele trebuie prelucrate de producător sau pretul lor trebuie diminuat pentru a compensa pagubele produse până la cumpărătorul final.
    Și ar mai fi multe…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *