Comisia lui Iancu a votat, din nou, OUG 64: OPCOM rămâne singura bursă de gaze, se va tranzacționa obligatoriu 70% din producția de gaze. Iancu şi Havrileţ acuză presiuni din piață

Publicat pe Categorii Esential, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Comisia lui Iancu a votat, din nou, OUG 64: OPCOM rămâne singura bursă de gaze, se va tranzacționa obligatoriu 70% din producția de gaze. Iancu şi Havrileţ acuză presiuni din piață

Deputatul Iulian Iancu: Avem nişte jucători care îşi fac culoar la Bruxelles, se duc şi prezintă în mod deformat lucrurile, după care vin şi creează presiuni asupra României, inclusiv presiune mediatică, să li se respecte această posibilitate de nişă de a creşte preţul peste noapte

OPCOM rămâne singura bursă licențiată de gaze pentru tranzacţiile angro, iar 70% din producţia de gaze se va tranzacționa, obligatoriu, doar pe această bursă.

După discuții încinse pe parcursul mai multor ședințe, Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor a votat, din nou, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 pentru modificarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, cu amendamentele menționate. În schimb, deputații  PNL au şi anunţat că vor cere, ca și data trecută, retrimiterea textului la comisie. Deputatul PNL Virgil Popescu, vicepreşedinte al comisiei, a declarat la finalul votului că prevederile proiectului sunt absurde, în contextul în care actul normativ precizează explicit că singura bursă de gaze va rămâne OPCOM. „PSD a votat, noi ne-am opus. S-a votat ca 70% din gaze să fie tranzacţionate pe bursă, iar 30% pe contracte bilaterale. OPCOM va rămâne singura bursă de gaze. Scrie acolo în lege OPCOM, ceea ce mi se pare absurd. Noi vom cere din nou întoarcerea la comisie. Vom examina inclusiv dacă putem ataca acest act normativ la Curtea Constituţională”, a precizat Popescu.

Potrivit acestuia, proiectul de lege ar putea fi discutat în plenul Camerei săptămâna viitoare sau peste două săptămâni.

Comisia lui Iancu a decis: OPCOM – unica bursă a gazelor. Plenul Camerei Deputaților a returnat raportul, se votează …la toamnă!

În sesiunea parlamentară anterioară, Comisia pentru industrii votase aceleaşi amendamente, cu diferenţa că exista obligaţia ca 100% din gazele de producţie internă să fie tranzacţionate pe bursă. Proiectul a fost reîntors la comisie, tot la cererea PNL. „Modificările faţă de acea formă constau în faptul că, atunci, exista obligaţia ca 100% din gaze să fie tranzacţionate pe bursă. Totodată, în prima formă votată de comisie, importatorii erau trataţi preferenţial, ei nu aveau obligaţia să tranzacţioneze pe bursă, iar acum au şi ei aceeaşi obligaţie ca şi producătorii interni”, a mai spus Popescu. El a adăugat că a fost votat şi un amendament PNL care obligă Guvernul să decidă, până la 31 decembrie, măsuri de protecţie pentru consumatorii vulnerabili.

Iancu și  Havrileț acuză presiuni din toate părţile

Liberalizarea şi efectele ei au încins spiritele pe piaţa gazelor. Înainte de şedinţa în care a fost aprobată ordonanţa 64, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților şi Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) au spus că, asupra lor, s-au exercitat presiuni din partea jucătorilor de pe piaţa gazelor. Iancu a susţinut că au existat presiuni ca liberalizarea să fie făcută mai devreme, în timp ce Havrileţ a arătat că unele grupuri de interese se opun acestui proces.

„În noiembrie anul trecut, când această ordonanţă a fost aprobată de către Guvernul Cioloş, eu am ieşit public şi am explicat structura preţului la gazele naturale şi ce influenţă va avea această ordonanţă. Ordonanţa a avut drept origini anularea barierei la exportul de gaze, promovată de Guvernul Cioloş. Pe traseu, cineva din alte laboratoare a înaintat Guvernului articole care se adresau liberalizării depline a preţului la populaţie cu patru ani mai devreme. O să aflăm în cadrul comisiei de anchetă cine a făcut-o”, a precizat Iancu.

Cine s-a grăbit cu liberalizarea?

El s-a întrebat de ce era nevoie de o ordonanţă de urgenţă votată în noiembrie 2016 pentru a institui liberalizarea la 1 aprilie 2017, adică patru luni mai târziu.

„Deci e clar că din start a fost premeditată acţiunea. Când urma să producă efecte de la 1 aprilie, eu personal am fost la Bruxelles şi am prezentat direcţiei de specialitate consecinţele şi am solicitat un răgaz de un an ca noi să ne creăm platforme de tranzacţionare, pentru că, odată cu liberalizarea, înseamnă că de a doua zi consumatorul, oricare ar fi el, ar trebui să aibă acces, dar el nu are acces pentru că producătorul, după această ordonanţă, vinde selectiv, vinde cui vrea, vinde bilateral, cui crede de cuviinţă. Şi atunci nu era firesc ca consumatorul român să aibă acces pe o platformă de tranzacţionare să vadă gazele, să vadă la ce nivel se tranzacţionează, cum se formează preţul?”, a arătat deputatul PSD.

Potrivit acestuia, au existat presiuni puternice asupra sa personal şi asupra comisiei pentru ca liberalizarea să intre în vigoare.

„S-au făcut presiuni extraordinare asupra noastră, asupra mea personal, asupra comisiei şi s-a forţat nota spunându-se aşa: Guvernul României, nu contează cum îl cheamă şi ce culoare e, a angajat această liberalizare. Aşa că, chiar dacă Guvernul Cioloş a angajat această liberalizare, angajamentul a fost în faţa Comisiei Europene, deci nu vă mai răzgândiţi, aşa că s-au produs efectele”, a mai spus Iancu.

Întrebat cine sunt cei care au pus presiune asupra sa şi asupra comisiei, acesta a evitat un răspuns clar, dar a menţionat numele companiei OMV.”I-am întrebat pe angajaţii OMV care erau în sala de dezbateri de la Guvern: Dumneavoastră realizaţi că veţi creşte preţul foarte mult, au spus că nu este adevărat, că vor creşte cu maximum 10% un an de zile. Am spus stop, facem contractele cu 10% creştere pentru un an şi protejăm populaţia. Au spus “Nu ne puteţi cere acest lucru, pentru că e piaţă liberă”. Şi cu cât au crescut preţurile la 1 aprilie, imediat, a doua zi? Cu 22%. Deci noi avem nişte jucători care îşi fac culoar la Bruxelles, se duc şi prezintă în mod deformat lucrurile, după care vin şi creează presiuni asupra României, inclusiv presiune mediatică, să li se respecte această posibilitate de nişă de a creşte preţul peste noapte”, a continuat el

Iancu a mai arătat că furnizorii vor cere ca aceste scumpiri să fie transferate în preţul consumatorului casnic.

„Astăzi, când avem posibilitatea să mai temperăm din acest şoc, ce presiuni se exercită asupra noastră, ce scrisori am primit astăzi, să ni se spună să nu aprobăm astăzi că, vai de mine, producătorul trebuie să vândă gazele la cine vrea, când vrea, nu transparent sau nediscriminatoriu. Unde aţi mai pomenit? Dumneavoastră, ca şi consumatori, nu vreţi să ştiţi în ce mod se formează preţul gazelor?”, s-a întrebat el.

Iancu a mai spus că, dacă OMV îşi menţine promisiunea de a nu scumpi gazele cu mai mult de 10%, consumatorul final ar urma să simtă o creştere de 2,5% pentru un an întreg.”Tot ce este peste 2,5% se datorează producătorului. Noi vedem că se cere o scumpire de 6% la şase luni. Vedeţi că nu şi-au respectat cuvântul dat Guvernului României? Şi, pentru că se speculează şi se manipulează, se spune că de vină este altcineva, nu producătorul. Producătorul este de vină, iar mai departe toţi transferă costurile către consumatorul final”, a afirmat președintele Comisiei paralmentare.

În opinia sa, nu ar mai trebui să existe nicio majorare a preţului final până în aprilie 2018, întrucât reglementările în vigoare arată că este posibilă o singură ajustare pe an.

Ancheta parlamentară:Momentul adevărului pentru șeful ANRE

De cealaltă parte, Havrileţ a susţinut puternic ideea liberalizării, precizând că anchetarea ANRE de către o comisie parlamentară va însemna momentul adevărului.

„Consider că va fi un moment al adevărului în care putem să prezentăm toate modificările legislative, toate evoluţiile şi impactul asupra bugetului. Liberalizarea a permis producătorilor de stat să atingă succese financiare considerabile. Dacă acum cinci ani vorbeam de producători în insolvenţă şi aproape de faliment, aceste societăţi astăzi donează statului două miliarde de lei, într-o piaţă competitivă, lichidă, cuplată cu patru state europene. Consider că evoluţiile sunt bune şi, în special, efectul creşterii de pe piaţa energetică aduce mai mulţi investitori în ţară, creează locuri de muncă, creează încredere şi susţine politicile sociale, fie că vorbim de pensii sau de salariile bugetarilor, susţinute în parte şi din veniturile suplimentare ca urmare a liberalizării”, a precizat preşedintele ANRE, adăugând că nu are nicio emoţie cu privire la această anchetă, întrucât toate deciziile în cadrul ANRE au fost luate în mod colectiv, în contextul legislaţiei.

Totodată, întrebat dacă au existat presiuni asupra sa de-a lungul mandatului de cinci ani la conducerea ANRE, Niculae Havrileţ a răspuns că reglementatorul este supus în permanenţă unor presiuni care vin din zona celor care au interese în aceste sectoare.

„Există, în cadrul activităţii de reglementare, o zonă de presiune continuă care vine din interesele din piaţă, dar cred că m-am descurcat onorabil, întotdeauna am vrut să arătăm că suntem imparţiali, am fost arbitru între aceste diverse interese. Sigur, interesele au fost importante, vă aduceţi aminte cum fost înconjuraţi două săptămâni de demonstraţii ale minerilor, au fost anumite televiziuni care au atacat puternic procesul de liberalizare în sectorul gazelor naturale. Presiuni venite din partea acestor interese au fost întotdeauna şi este un element specific activităţii de reglementare. Sunt presiuni, dar le-am făcut faţă, iar rezultatele se văd”, a susţinut oficialul ANRE.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *