După achiziția a două companii, MET România Energy își continuă asccensiunea. Petre STROE, CEO: “Modelul de business vertical integrat cere și dezvoltarea unor capacități de producție”

Publicat pe Categorii Esential, Interviuri InvesTenergy, Semnal
Prima Pagina Actual Esential După achiziția a două companii, MET România Energy își continuă asccensiunea. Petre STROE, CEO: “Modelul de business vertical integrat cere și dezvoltarea unor capacități de producție”

După un an al fuziunii cu fosta Repower și depășirea turbulențelor din piață, în acest an avem certitudinea îndeplinirii bugetului cu atingerea unei marje de profit de 2-3% la prețul de vânzare

Strategia companiei pe următorii 5 ani va conduce la consolidare și predictibilitate cu accent pe îmbunătățirea calității serviciului de furnizare în folosul clientului final

MET România Energy este în continuă ascensiune. Compania bate recorduri la achiziții și profitabilitate, ajungând în doar 2 ani  în top 3 furnizori pe piața locală de energie. După preluarea RWE Energie, compania devine unul dintre cei importanți furnizori privați din România. Fuziunea cu cele două companii – Repower și RWE Energie, turbulențele de pe piața de energie au fost provocări majore, îndeplinite cu brio de echipa companiei, condusă de Dl Petre Stroe, CEO. Într-un interviu acordat InvesTenergy, șeful MET România Energy ne dezvăluie cum a reușit să aducă compania în topul furnizorilor de energie pe piața concurențială, dar și care sunt planurile de viitor. “Modelul de business vertical integrat cere și dezvoltarea unor capacități de producție, regenerabile sau cu utilizarea gazului natural. Analizăm astfel oportunitatea construirii unei capacități noi de producție sau achiziția unei capacități deja existente”, afirmă Dl Petre Stroe, CEO.

–   Dle Petre Stroe, ce înseamnă/reprezintă MET România Energy pentru piața românească de energie?

– MET România Energy a crescut, într-un timp scurt, atât prin achiziții, cât și prin dezvoltarea ofertei de furnizare și servicii devenind unul dintre cei mai importanți furnziori de energie pe piața din România. Pe piața concurențială, suntem o alternativă viabilă, inovatoare, profesionistă la actuala “poză” în zona furnizării de energie electrică și gaze naturale.

–   Cu ce se diferenţiază MET România Energy de alţi furnizori de energie?

– Diferenţa între competitori este dată de calitatea echipei, forța de inovaţie şi cea financiară. La MET România Energy, diferența o facem, în primul rând, prin sistemul de management al furnizării: asigurăm  forcast de preț pe perioade de cel puțin un an, monitorizare a riscului, inclusiv monitorizarea consumului în timp real, predictibilitate și soliditate financiară.  Suntem parte responsabilă cu echilibrarea – PRE. În această activitate, pe care MET a demarat-o la mijlocul anului 2017, suntem a treia companie din țară, după CIGA și Electrica.

Echipa de profesioniși și centrul de management energetic sunt atuurile companiei. În mod evident, concurenţa este mare pe piaţa de energie, fapt ce ne obligă să inovăm şi să găsim mereu căi noi având ca şi ţintă finală servicii de calitate oferite clienţilor. Deciziile care au condus la schimbări în activitatea Grupului s-au bazat întotdeauna pe cunoaşterea nevoilor clienților.

MET Energy România deține un Centru de management electric, prin intermediul căruia asigurați clienţilor un management al riscurilor. Detaliați, vă rog.

–  Am spus și mă repet: suntem singurii furnizori din țară și printre puținii din Europa de această dimensiune care avem un Centru de management electric, la care se lucrează „foc continuu”: zi, noapte, sărbători etc. În cadrul acestuia, asigurăm monitorizarea consumului în timp real și reducerea costurilor cu echilibrarea în beneficiul clienților.

–    Sunteți mulțumit de rezultatele companiei? Obiectivele propuse au fost îndeplinite?

– După un an al fuziunii cu fosta Repower și depășirea turbulențelor din piață, în acest an avem certitudinea îndeplinirii bugetului cu atingerea unei marje de profit de 2 – 3% la prețul de vânzare. Ne-am propus și vom reuși să creştem afacerile cu 10 – 12% în 2018 comparativ cu 2017. Ne dorim ca cifra de afaceri să ajungă la 170 milioane de euro, cantitatea de energie livrată clienţilor să depăşească 1,7 TWh, iar numărul de consumatori să depăşească pragul de 1.000.

–   Achiziția Repower a plasat MET România Energy  în top 10 furnizori pe piața locală de energie. După preluarea RWE Energie, compania urcă în Top 3. La ce vă obligă această poziție importantă?

– Prin combinarea celor două portofolii, MET va ajunge la o cotă pe piață de furnizare a energiei de aproape 10%, a treia poziție pe piața concurenţială de energie din România, cu un total de circa 5.000 de puncte de consum. Această poziție de top ne onorează și ne obigă totodată la îndeplinirea standardelor de furnizare a companiilor tradiționale din piața de furnizare. Lucru dificil, dar realizabil.

–   MET România Energy a anunțat că a finalizat preluarea  RWE Energie. Ce urmează?

 – Grupul elveţian MET deţine acum RWE Energie Romania (RWEE), după finalizarea cu succes a tranzacţiei de cumpărare a acțiunilor companiei. Tranzacția a fost finalizată la data de 3 septembrie 2018, după ce a fost aprobată de către Consiliul Concurenţei. Urmează să derulăm  planul de integrare și fuziune deja pregatit. Așa cum am anunțat, tranzacția urmează să se finalizeze în partea a doua a anului 2018, sub rezerva condițiilor obișnuite de închidere – inclusiv a aprobărilor conform reglementarilor relevante.

–   Veți opera modificări în structura RWE Energie: modul de organizare, business?

–  Modelul de business este, în linii mari, același, cu un accent mai mare pe inovații și servicii adiacente furnizării de energie electrică și gaze naturale.

–   Ce se va întâmpla cu angajații RWE Energie?

–   Vor fi primiți în familia MET.

–   Care sunt planurile/obiectivele companiei până la finele anului? Dar cele pentru 2019 și următorii 3 sau 5 ani (funcție de strategia companiei pe termen mediu/lung)?

–   Pentru anul în curs, ne-am propus realizarea bugetului și acomodarea cu noua achiziție. Pentru următorii 5 ani (începând cu 2019), avem o strategie care să conducă la consolidare și predictibilitate cu accent pe îmbunătățirea calității serviciului de furnizare în folosul clientului final.

–   Ați anunțat că analizați și alte oportunităţi pe piaţa locală, continuând, astfel, investiţiile. Sunteți interesați de achiziţia unor producători din surse regenerabile sau/și de construirea de noi capacităţi de producţie de energie electrică din surse clasice?

–  În viziunea noastră, modelul de business vertical integrat cere și dezvoltarea unor capacități de producție, regenerabile sau cu utilizarea gazului natural. Analizăm astfel oportunitatea construirii unei capacități noi de producție sau achiziția unei capacități deja existente.

–  Care sunt obiectivele companiei pe partea de gaze naturale?

–   În contextul noilor surse de gaze naturale, căutăm să ne întărim poziția de furnizor prin dezvoltarea portofoliului de clienți.

–  Cum atacați piața din România și cum vă câștigați clienții? Cu ce cervicii veniți în întâmpinarea clienților?

– Nu atacăm pe nimeni și mai ales nu în timpul derulării contractelor. Participăm la licitațiile organizate de consumatori oferind prețuri sustenabile, garantate pe perioada contractului,precum și servicii adiacente – audit energetic, contorizare inteligentă. Avem o colaborare personalizată cu clienţii noştri,  „traducem” reglementările în sensul creării de avantaje specifice activităţii lor.

–   Ați declarat, în repetate rânduri, că vă uitați cu atenție la economisire și eficiență energetică. Ce ați făcut în acest sens?

–  Poate părea paradoxal ca un furnizor să ofere servicii în zona eficienței energetice reducând volumele livrate, dar noi suntem conștienți de obligația de protecție a mediului  prin reducerea consumului.

–   Aveți o vastă experiență în domeniul energetic. Care au fost principalele lecții învățate în acești ani?

– Reputația se câștigă printr-o bună colaborare cu clientul final și consultanța acordată pe toata perioada de derulare a contractului este mai importantă decât prețul.

–   După cum cunoașteți, este în vigoare o nouă variantă a Legii energiei electrice și gazelor naturale. Au fost operate importante modificări. De pildă, furnizorii nu vor mai putea denunța unilateral contractele de furnizare de energie electrică încheiate cu clienții finali. Cum comentați?

–  În opinia mea, este un început de normalitate să obligi furnizorul să garanteze parametrii contractului pe toata perioada de derulare, dar în oglindă este nevoie ca și consumatorul să aibă aceeași obligație.

Vă mulțumesc.


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Un comentariu la “După achiziția a două companii, MET România Energy își continuă asccensiunea. Petre STROE, CEO: “Modelul de business vertical integrat cere și dezvoltarea unor capacități de producție””

  1. L am felicitat pe Petrica Stroie si personal !! Am baut si cafeaua de rigoare! Toti cei ce provin , fara falsa modestie , din zona de producere . recte Termoelectrica sunt mai =business oriented people=! Frumos interviul,Cristina,!Felicitari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *