Fondul Proprietatea contestă noua organigramă a Hidroelectrica. Vrea să dea în judecată conducerea pentru un prejudiciu de 113 milioane euro. Cere ca societatea să inițieze procesele

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Fondul Proprietatea contestă noua organigramă a Hidroelectrica. Vrea să dea în judecată conducerea pentru un prejudiciu de 113 milioane euro. Cere ca societatea să inițieze procesele

Fondul Proprietatea se pregătește să dea în judecată conducerea Hidroelectrica. În calitate de acționar al Hidroelectrica, cere aprobarea acționarilor pentru inițierea de către societate a unei acțiuni în răspundere împotriva acelor membri ai Consiliului de Supraveghere (cu excepția Oanei truță, reprezentanta FP în CS) și Directoratului care au aprobat noua organigramă pentru un prejudiciu total cauzat societății de 517.353.943 RON (113.021.047 Euro), potrivit convocatorului Adunării Generale Ordinare a Acționarilor, este convocată la Hidroelectrica pentru data de 19 decembrie.

Prejudiul este împărțit de Fondul Proprietatea, după cum urmează: peste 106 milioane euro reprezentând daune produse societății ca urmare a parobării noii organigrame, decizie ce va conduce la angajarea a 270 persoane (din care 146 de poziții nou create) fărp existent unei analize cost beneficiu sau a unui studio care să justifice necesitatea angajărilor. Potrivit acționarului minoritar, suma de 597.000 euro repreintă daune constând în plăți compensatorii pentru cele 27 de poziții desființate, circa 6 milioane euro reprezentând daune aduse societății constând în plăți compensatorii effectuate în perioada insolvenței cu disponibilizarea a 270 de angajați și care prin aprobarea angajării în mod arbitrar și discreționar a 270 de persoane, devin nejustificate.

Totodată, Fondul Proprietatea vrea ca Hidroelectrica să inițieze acțiune în Instanță împotriva acelor membri ai CS și  Directoratului  care au aprobat majorarea tarifelor practicate în relația cu Hidroserv, pentru daune de cel puțin 20.684.780 RON (4. 518.794 euro).

La rândul său, Hidroelectrica vrea să câștige bătălia cu Fondul Proprietatea și cere aprobarea acționarilor, în ședința programată pentru 12 decembrie, pentru angajarea de avocați externi pentru litigiile inițiate de acționarul minoritar și pentru demararea unei acțiuni împotriva Oanei Truță, membru în Consiliul de Supraveghere. Fondul Proprietatea a inițiat o serie de litigii, contestând mai multe decizii ale AGA, Consiliului de Supraveghere și Directoratului, cu riscul de a bloca activitatea companiei.

Citește și: Hidroelectrica vrea să câștige bătălia cu Fondul Proprietatea. Caută avocați pentru litigiile inițiate de acționarul minoritar și pentru demararea unei acțiuni împotriva Oanei Truță, membru CS

Hidroelectrica parcurge un nou proces de restructurare. Conducerea societății a pregătit o nouă organigramă, care se va pune în aplicare în etape, cu aprobarea sindicatelor. Într-un interviu acordat InvesTenergy, Președintele Directoratului, Bogdan Badea, a declarat: “În urma analizelor efectuate am considerat că este un număr prea mare de directori și am constatat că s-au creat disfuncționalități în ceea ce privește coordonarea domeniilor. De exemplu, membru în Directorat responsabil cu producția de energie dă niște dispoziții, vine directorul și dă și acesta alte dispoziții. Nu poate să funcționeze așa! În același timp, zone importante, cum sunt investițiile, nu erau asumate de niciun membru al Directoratului. Din aceste considerente am decis ca fiecare membru din echipa Directoratului trebuie să își asume clar domenile de care să răspundă. Un număr de 3 membri în Directorat este insuficient față de volumul de muncă care este în companie, situație ce a creat multe întârzieri în fluxul documentelor. De aceea, am considerat că un număr de 5 membri este mult mai aproape de nevoile companiei. În perioada imediat următoare, speram sa fie numiți si ceilalti doi membri care vor completa echipa de conducere”.

Potrivit lui Badea, “Foarte puține schimbări vor fi în zona eșalonului 2, în zona de activitate propriu zisă a companiei. Paralel cu această restructurare, vizăm o a doua componentă foarte importantă. În zona de mentenanță avem un deficit de specialiști și am considerat că, dacă vrem să realizăm ce ne-am propus ca volum de investiții și lucrări de mentenanță, trebuie să ne bazăm pe un suport mai larg de oameni care să fie capabili să analizeze documentații și să dea puncte de vedere de specialitate foarte rapid. În zona aceasta am avut foarte mari întârzieri. În fosta mea calitate, de manager departament management de proiect, am avut o mare problemă în a defini echipele pe proiecte în derulare pentru că celelate departamente refuzau să ne ofere suportul spunând că responsabilitatea ține doar de zona investițiilor. Cu toate că aveam anumite proceduri care prevedeau să avem specialiști din toate domeniile, refuzul era justificat prin faptul că sarcina era una suplimentară, adăugată peste multe altele la fel. Pe cale de consecință, am mers pe ideea de a mări numărul de personal în zona de retehnologizare, dezvoltare si mentenanță – în special pe partea de construcții. Nu am creat poziții de directori, am creat poziții la bază, ca să atragem specialiștii care ne sunt absolut necesari.Vom angaja în jur de 140 de specialiști, cât de repede posibil, în condițiile în care avem niște constrângeri bugetare pe acest an și procedurile de recrutare sunt de durată”.

Citește și: Bogdan BADEA, Președinte Directorat: “Vom schimba filosofia de a face investiții în Hidroelectrica. Nu mai vrem să facem lucrurile după ureche, în stil pompieristic”


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *