Hidroelectrica modernizează stațiile de 110 kV, 20 kV și 0,4kV Bloc Tehnic CHE Tismana Subteran și echipamentele de la Baraj deversor Gogoșu

Publicat pe Categorii Flux energetic, Investitii / Tranzactii
Prima Pagina Actual Flux energetic Hidroelectrica modernizează stațiile de 110 kV, 20 kV și 0,4kV Bloc Tehnic CHE Tismana Subteran și echipamentele de la Baraj deversor Gogoșu

Hidroelectrica a angajat, în această săptămână, lucrări de modernizare a stațiilor de 110 kV, 20 kV și 0,4 kV Bloc Tehnic CHE Tismana Subteran, în valoare de 3.354.796 lei. Contractul a fost atribuit asocierii formate din Comrando SRL (lider asociație) și Enevo Group SRL ca urmare a parcurgerii unei proceduri de achiziție publică, potrivit unui comunicat al companiei.

Prin realizarea lucrărilor se dorește implementarea unor soluții tehnologice de ultimă oră, scopul fiind acela de a crește siguranța în exploatare și gradul de fiabilitate al echipamentelor, obiectivele modernizate intrând astfel într-un nou ciclu de viață, se precizează în comunicat.

”Echipamentele pentru care vom începe lucrările de modernizare au fost pus în funcțiune în urmă cu cca. 40 de ani, astfel că nivelul tehnologic al acestora corespunde cu capacitatea industriei românești a acelor vremuri. În plus, încă de la punerea în exploatare, acestea au prezentat o serie de deficiențe care au presupus efectuarea de lucrări de reparații frecvente. Este evident că este nevoie să intervenim astfel încât să aducem aceste stații la nivelul rigorilor tehnice și de siguranță actuale. Urmăm cu strictețe planurile anuale de modernizare pe care ni l-am propus și lucrăm pentru aducerea în parametrii optimi de funcționare a cât mai multor obiective aparținând companiei”,  a declarat Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica.

CHE Tismana Subteran este o centrală echipată cu două grupuri hidroenergetice cu turbine de tip Francis, cu ax vertical, pusă în funcțiune în anul 1983 și este cel mai important obiectiv hidroenergetic din cadrul amenajării Cerna-Motru-Tismana, realizând peste 56% din totalul energiei electrice produse aici.

Hidroelectrica a mai semnat astăzi, 30.06.2022, contractul pentru ”modernizarea instalațiilor electrice aferente echipamentelor hidromecanice și instalație de acționare hidraulică aferentă Barajului deversor Gogoșu”. Procedura de achiziție publică (licitație deschisă) a fost adjudecată de asocierea dintre DSD NOELL GmbH și Electromontaj SA, iar valoarea lucrărilor ce urmează a fi efectuate se ridică la 41.558.345 lei.

Lucrările presupun prestarea de servicii de proiectare, înlocuiriea instalațiilor de acționare hidromecanice, modernizarea echipamentelor electrice, implementarea de sisteme de automatizare și integrare acestora în SCADA, construcții etc. De asemenea serviciile care fac obiectul contractului de modernizare implică activități de project management constând in coordonarea lucrărilor, serviciilor, activităților de achiziție/fabricare/procurare, livrare, testare, verificare, punere în funcțiune în vederea realizării unui proiect de retehnologizare/modernizare „la cheie”, cu respectarea tuturor cerințelor de calitate, sănatăte și securitate în muncă și protecția mediului ce decurg din cerințele naționale și ale Uniunii Europene.

”Instalațiile hidraulice de acționare a stavilelor care echipează barajul deversor Gogoșu, cât și instalația electrică și de automatizare au depășit durata normală de serviciu, aceste echipamente aflându-se în exploatare de mai bine de 30 de ani. Lucrările contractate astăzi vin să rezolve problema uzurii fizice și morale, să restabilească condiții maxime de acuratețe în utilizare și, în plus, să alinieze echipamentele la rigorile moderne de automatizare și de siguranță”, a declarat Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica. Ne dorim accelerarea procesului de modernizare pentru toate obiectivele Hidroelectrica și acționăm  ferm în această direcție, a afirmat Badea.

Barajul deversor Gogoșu face parte din Sistemul Hidroenergetic și de Navigație Porțile de Fier II, situat în sud-vetul țării, la km 875 de km de la vărsarea Dunării în Marea Neagră.Acesta este amplasat în al doilea front de retenție, alături de centrala suplimentară română și barajele nedeversoare care închid frontul de retenție  pe brațul secundar ”Dunărea Mică” sau ”Gogoșu”.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național, fiind o companie vitală pentru un sector strategic, cu implicații în siguranta națională. Compania exploatează un număr de 209 centrale, având o putere instalată totală de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *