Noi reglementări ANRE pentru deblocarea racordărilor la rețele: Clienții casnici și prosumatorii își pot achiziționa grupul de măsurare a energiei, inclusiv contorul. Distribuitorii au obligația să ramburseze contravaloarea acestora

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport, Info, Info Legislativ, Semnal
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport Noi reglementări ANRE pentru deblocarea racordărilor la rețele: Clienții casnici și prosumatorii își pot achiziționa grupul de măsurare a energiei, inclusiv contorul. Distribuitorii au obligația să ramburseze contravaloarea acestora

Clienţii finali casnici, prosumatorii, precum și  persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale şi instituţiile publice ale căror locuri de consum se racordează la rețelele electrice de joasă tensiune, își pot achiziționa grupul de măsurare a energiei electrice sau blocul de măsură și protecție complet echipat, inclusiv contorul de măsurare a energiei electrice. Aceasta în situația în care operatorul de distribuție se află în imposibilitatea de a asigura aceste echipamente.

Distribuitorii au obligația legală de a rambursarea contravaloarea echipamentelor respective, conform prevederilor din contractele de racordare.

Comitetului de reglementare al ANRE a aprobat astăzi, 01.02.2023, un act normativ privind modificări și completări ale unor ordine din domeniul racordării la rețelele electrice de interes public, ale cărui prevederi vin în sprijinul utilizatorilor rețelelor electrice.

Astfel, actul normativ contribuie la deblocarea activității de racordare a categoriilor de utilizatori menționați, având în vedere faptul că operatorii de distribuție se confruntă în prezent cu dificultăți privind achiziția grupurilor/contoarelor de măsurare a energiei electrice, cu întârzieri importante ale acestei activități care afectează buna desfășurare a procesului de racordare la rețelele electrice de interes public, se precizează într-un comunicat semnat de Dumitru Chiriță, președinte ANRE.

De asemenea, pentru evitarea blocării procesului de racordare a producătorilor de energie electrică, ANRE a decis prelungirea termenului de constituire a garanției financiare de către utilizatorii care dețin locuri de producere cu puterea aprobată pentru evacuare mai mare de 1 MW și pentru care soluția de racordare prevede lucrări de întărire. În acest sens, termenul pentru constituirea garanției financiare prevăzute în avizul tehnic de racordare a fost stabilit până la încheierea contractului de racordare, față de termenul de cel mult 3 luni de la data emiterii avizului tehnic de racordare.

Potrivit ANRE, această măsură are un impact pozitiv asupra producătorilor de energie electrică deoarece aceștia vor avea posibilitatea de a decide pe parcursul perioadei maxime de valabilitate a avizului tehnic de racordare, de 12 luni până la încheierea contractului de racordare, demararea proiectului fără a bloca sume importante.

Președintele ANRE precizează prevederile actului normativ se aplică tuturor utilizatorilor care au înregistrate cereri de racordare la operatorii de rețea la data publicării documentului în Monitorul Oficial al României, Partea I, indiferent de etapa procesului de racordare în care se regăsesc până la punerea sub tensiune finală a instalației de utilizare.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *