Noua lege a energiei: rămâne cum au decis inițial parlamentarii! Modificările adoptate, contestate de autorități și furnizorii de energie

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Info Legislativ, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Noua lege a energiei: rămâne cum au decis inițial parlamentarii! Modificările adoptate, contestate de autorități și furnizorii de energie

„Nu există neconcordanțe cu legislația europeană….nu se introduc distorsiuni pe piața concurențială, achiziția de energie electrică desfășurându-se transparent, public, centralizat și nediscriminatoriu pe piața concurențială, pe platformele administrate de OPCOM”, este răspunsul aleșilor poporului pentru șeful statului

Solicitarea de reexaminare de la șeful statului, pozițiile exprimate de reprezentanții Guvernului, Ministerului Energiei, Consiliului Concurenței, ANRE, precum și semnalele de la participanții la piața energiei nu au determinat pe parlamentari să revină asupra modificărilor aprobate inițial la Legea energiei. Reîntoarsă la Parlament, noua lege a trecut cu maximă viteză prin Comisiile de Specialitate, plenul Camerei Deputaţilor adoptând în ședința de ieri  Reexaminarea, la cererea Preşedintelui României a Legii pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012 . Rezultatul final: rămâne cum au stabilit inițial parlamentarii.

parlament

Decizia aleșilor poporului suprinde întreaga piață de energie, cu atât mai mult cu cât șeful statului a solicitat reexaminarea legii. „Modificările aduse la legea energiei, aprobate și reaprobate de parlamentari vor crea confuzii pentru operatori. Nu se precizează că ANRE trebuie să vină cu reglementări, astfel că se lasă în seama  OPCOM  aplicarea modificărilor. Este o lege nouă a energiei și gazelor ce vine în campanie electorală!”, susțin operatori de pe piața energiei.

Punerea în aplicare a noilor modificări aduse Legii energiei, adoptate de Parlament, pot crea grave prejudicii participanților la piață, prin crearea premiselor unor interpretări și aplicări abuzive ori eronate,  a semnalat Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER.

După ce senatorii au dat, rapid, aviz favorabil, dar nu pe cererea de reexaminare a președintelui, pe care au respins-o, ci pe raportul de admitere asupra legii trimise la promulgare, deputații Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților  au procedat aidoma colegilor lor.

Citește și: Senatorii au respins cererea președintelui Iohannis de reexaminare a noii legi a energiei. Ce va face Camera Deputaților?!

Dezbaterile asupra legii în raport cu solicitările formulate în cererea de reexaminare au avut loc la ședința Comisiei din data de 4 octombrie. În urma examinării cerererii formulată de Președintele României și a legii, a punctului de vedere primit de la Consiliul Concurenței, precum și a opiniilor exprimate de membrii Comisiei, s-a constatat că nu se introduc distorsiuni pe piața concurențială, achiziția de energie electrică desfășurându-se transparent, public, centralizat și nediscriminatoriu pe piața concurențială, pe platformele administrate de OPCOM, se precizează în Raportul Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților.

Referitor la observațiile cu privire la rezerva de combustibil (modificare art.27), s-a decis introducerea mențiunii de „asigurare a siguranței Sistemului Energetic Național”. Este singura completare adusă noii legi!

În raport se mai subliniază că deputații Comisiei au acceptat sugestia formulată de Președintele României de reexaminare a legii, însă în urma analizei s-a constatat că nu există neconcordanțe cu legislația europeană.

Acuzați că au aprobat modificări la Legea Energiei care avantajează Complexul Energetic Oltenia, parlamentarii au decis să susțină noua lege în forma deja aprobată. De notat că la ședința Comisiei de industrii și servicii au fost prezenți  unsprezece lideri din Federația Univers, dar au lipsit participanții la piața energiei care ar fi dorit să fie chemați la discuții în baza aspectelor semnalate în cererea președintelui.

Iată că visul operatorilor din energie a devenit realitate – au o nouă lege a energiei, care însă o să le dea …mari bătăi de cap. Iar parlamentarii, aflați în campanie electorală,  se pot lăuda că și-au făcut datoria!

Cererea de reexaminare, poziția Consiliului Concurenței, ANRE și AFEER, prezentate în acest articol: Asaltat de sesizări, Președintele Iohannis nu promulgă noua Lege a energiei. Cere Parlamentului să reexamineze modificările “neclare” operate

 

 

 

 

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *