O nouă stație termică geotermală în Oradea. Resursele locale de energie regenerabilă geotermală vor fi folosite pentru prepararea agentului termic pentru încălzire în sistemul centralizat. Siguranță mai mare în furnizarea încălzirii pentru orădeni

Publicat pe Categorii Business, Electrica si termica, Energie, Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica O nouă stație termică geotermală în Oradea. Resursele locale de energie regenerabilă geotermală vor fi folosite pentru prepararea agentului termic pentru încălzire în sistemul centralizat. Siguranță mai mare în furnizarea încălzirii pentru orădeni

O nouă stație termică geotermală se va realiza în Oradea, cu scopul folosirii resurselor locale de energie regenerabilă geotermală pentru prepararea agentului termic pentru încălzire în sistemul centralizat orădean.

Primăria Oradea a comunicat că a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul de valorificare a energiei geotermale în zona Ioșia Nord. Semnatarii sunt INNOVATION NORWAY, în calitate de Autoritate de Management a Fondurilor Norvegiene și SEE, și Municipiul Oradea, în calitate de promotor de proiect.

Proiectul „Valorificarea energiei geotermale în asociere cu agent termic primar, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în zona Ioșia-Sud” este finanțat în cadrul Programului de Energie în România prin intermediul Mecanismului Financiar al SEE și Norvegia 2014-2021.

Sursă foto: Primăria Oradea

Valoarea totală a investiției este de 3.850.900,54 euro (TVA inclus), contribuția granturilor SEE (EEA and Norway Grants) este de 1.997.000,00 euro (TVA inclus), iar cea a Primăriei Municipiului Oradea de 1.853.900,54 euro (TVA inclus).

Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă producerea de energie cu emisii scăzute de carbon și siguranță mai mare în furnizarea încălzirii.

Scopul proiectului constă în folosirea resurselor locale de energie regenerabilă geotermală pentru prepararea agentului termic pentru încălzire în sistemul centralizat orădean provenite de la două foraje de adâncime: foraj 4005 exploatat de Transgex S.A și foraj 1720 exploatat de Foradex Vest S.A.

Stația Termică Geotermală va fi în zona Imprimeriei de Vest, pe locația Punctului Termic 516, care este dezafectat. Se va utila cu echipamentele energetice necesare, realizarea rețelelor geotermale de la cele două foraje, și racordarea acestora la noua Stație Termică. În final, de la Stația Termică Geotermală vor fi alimentate cu energie termică mai multe puncte termice din zona Ioşia. Totodată, vor fi realizate instalații moderne de automatizare, SCADA și transmisie date între componentele sistemului.

Durata estimată a lucrărilor este de 18 luni, din care 3 luni proiectare și 15 luni execuție, potrivit unei informări a Primăriei Oradea.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *