Șefii de la Ministerul Energiei vor să continue provizoratul la Hidroelectrica cu același CS provizoriu condus de Andreea Lambru. Fondul Proprietatea a contestat conducerea companiei

Publicat pe Categorii Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Șefii de la Ministerul Energiei vor să continue provizoratul la Hidroelectrica cu același CS provizoriu condus de Andreea Lambru. Fondul Proprietatea a contestat conducerea companiei

Perioada de provizorat continuă și la Hidroelectrica, la fel ca la celelalte companii din subordinea Ministerului Energiei. Mandatele membrilor provizorii a  Consiliului de Supraveghere urmează să expire și Ministerul Energiei  – în loc să demareze procedura de selecție – recurge la cea mai simplă decizie: renumește aceeași supraveghetori pentru încă 4 luni, respectiv:  Ioana Andreea Lambru, Laurențiu Dan Tudor, Horia Marian Gâmbuțeanu, Andreea Negru Ciobanu, Karoly Borbely, Spiridon Radu Cojocaru. Iar Fondul Proprietatea o propune tot pe Oana Truță.

Chiar dacă nu au excelat în cele 4 luni de activitate, șefii de la minister vor să meargă pe mâna aceleași echipe de supraveghetori, condusă de Andreea Lambru. A fost convocată Adunarea Generală Ordinară  a Acționarilor în data de 3 august având pe ordinea de zi revocarea membrilor actualului CS provizoriu (le expiră mandatele pe 19 august – n.red.) și alegerea unui nou CS, tot provizoriu. Atât Ministerul Energiei, cât și Fondul Proprietatea au înaintat propunerile pentru CS. Practic, sunt promovate aceleași persoane care să supravegheze Hidroelectrica în următoarele 4 luni.

Interesant este că Radu Spiridon Cojocaru, care este și membru în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom şi nu a acceptat mandatul de membru CS al Hidroelectrica, fiind în conflict de interese, este – din nou – propus de minister!  Din CV-ul acestuia, pus la dispoziție de Ministerul Energiei, nu reiese că activează la OMV Petrom, însă pe site-ul companiei petroliere figurează în componența Consiliului de Supraveghere. O situație similară este și în cazul lui Dan Laurenţiu Tudor, care este director general adjunct la Electrocentrale Bucureşi, repropus și el de către acționarul majoritar.

Citește și:Ministrul Energiei și-a făcut datoria…față de partid! A plantat un nou Consiliu de Supraveghere provizoriu la Hidroelectrica

Același numiri sunt făcute chiar dacă Fondul Proprietatea a contestat Consiliul de Supraveghere și noul Directorat al Hidroelectrica. Până la soluționarea contestațiilor, Directoratul format din Bogdan Badea – preşedinte, Mihai Bratu şi Mihai Zdru – membri. trebuie să fie cu băgare la ce semnează în această perioadă ca să nu dea socoteală ulterior în cazul în care câștigul este de partea FP, susțin surse autorizate apropiate companiei.

Asistăm în continuare la o situație inedită și periculoasă pentru Hidroelectrica: după un blocaj în activitate în lipsă de Directorat pe parcursul a mai mult de 2 săptămâni, actualii șefi sunt limitați în exercitarea atribuțiilor! Și, uite așa, de o lună, motoarele nu se pot tura la maxim la Hidroelectrica… Fostul Directorat a anunțat rezultate remarcabile: în primele cinci luni ale anului, Hidroelectrica a înregistrat un profit brut de 743,7 milioane de lei, în creştere cu 26% . Dincolo de dispute și interese, preocuparea acționarilor și a conducerii companiei ar trebui să fie menținerea acestor rezultate și realizarea de investiții.

Fondul Proprietatea și-a exprimat îngrijorarea, în repetate rânduri, cu privire la interimatele care au a fost prelungite succesiv în ultimul an, fără respectarea elementară a principiilor de guvernanţă corporativă. Ministerul Energiei nu dă semne însă că s-ar grăbi cu procedura de selecție a administratorilor și supraveghetorilor din companiile energetice din subordinea sa. Într-un comunicat al ministerului, se menționa că toate propunerile sunt provizorii, pentru o perioadă de patru luni, timp în care ministerul va pregăti şi va demara procedurile de recrutare pe baza OUG 109/2011 a unor noi membri cu mandate pline, de patru ani. Au trecut mai bine de 3 luni de atunci și nicio intenție a celor din minister de respectare a prevederilor legale privind guvernanța corporativă.

Corpul de control al ministrului Toma Petcu ar fi trebuit să finalizeze verificările privind legalitatea procesului de selecţie iniţiat anul trecut pentru Hidroelectrica pentru a stabili dacă procedura trebuie reluată. Nu s-a mai comunicat nimic de la minister despre acest subiect!


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.