Atenție! Ministerul Energiei ne lămurește: Administratorii și supraveghetorii Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz nu au dovedit performanțe! Urmează șefii buni, cu mandate pe 4 ani! Cei provizorii, să nu-i decredibilizăm!

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Atenție! Ministerul Energiei ne lămurește: Administratorii și supraveghetorii Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz nu au dovedit performanțe! Urmează șefii buni, cu mandate pe 4 ani! Cei provizorii, să nu-i decredibilizăm!

Conducerea Ministerului Energiei este nemulţumită de perfomanțele actualilor membri din Consiliile de Supraveghere şi de Administraţie ale Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz. Acesta este motivul pentru care s-a decis numirea unor membri provizorii, pe 4 luni, la conducerea societăților vizate. Cel puțin așa explică reprezentanții ministerului motivul schimbărilor, într-un amplu comunicat de presă. În ce privește candidații propuși, Ministerul Energiei sare în apărare acestora, subliniind că “demersul de decredibilizare a persoanelor nominalizate, înainte ca acestea să îşi preia mandatul şi să îşi dovedească în indicatori de rezultat expertiza, poate induce percepţii total greşite publicului larg”.

Reacția Ministerul Energiei vine după valul de nemulțumiri și critici iscate ca urmare a propunerilor controversate la conducerea a trei companii energetice importante  – persoane care nu au o pregatire în domeniul energetic, fiind susținute politic și pe criterii de prietenie. “Considerăm că un demers mult mai corect ar fi acela de analiză retrospectivă a performanţelor vechilor membrii din aceste structuri de conducere pentru a vedea în ce măsură prelungirea mandatelor acestora ar fi fost sau nu o soluţie optima pentru companii. Ministerul Energiei a făcut această analiză iar datele fundamentează neprelungirea mandatelor actualilor membri”, se precizează în comunicatul Ministerului Energiei.

Totodată, se face mențiunea că toate propunerile sunt provizorii, pentru o perioadă de patru luni, timp în care ministerul va pregăti şi va demara procedurile de recrutare pe baza OUG 109/2011 a unor noi membri cu mandate pline, de patru ani.

De ce sunt nemulțumiți reprezentanții Ministerului Energiei de actualii membri din CS și CA?

Ministerul Energiei: Prelungirea mandatului acestor reprezentanţi ai statului în consiliul de supraveghere ar fi fost un act managerial de natură să întreţină o eficienţă scăzută şi un ritm de lucru în defavoarea Hidroelectrica

Hidroelectrica are rezultate remarcabile, însă conducerea Ministerului Energiei se arată nemulţumită de investițiile realizate – s-a utilizat doar  42%  din suma avută la dispoziţie anul trecut! Potrivit datelor furnizate de conducerea companiei, bugetul alocat investiţiilor pentru anul 2016 a fost de 637,4 milioane de lei. „Pentru investiţiile aflate în derulare compania a investit doar 42% din suma avută la dispoziţie anul trecut (345,4 milioane buget alocat/ 144,7 milioane de lei buget investit), în timp ce, pentru investiţiile noi, deciziile au condus la alocări de capital de doar 3% din bugetul pe 2016 (41,5 milioane lei buget alocat/ 1 milion de lei buget investit)”,se menționează în comunicatul Ministerului Energiei. În ce privește modernizările şi retehnologizările companiei, planul pe 2016 prevedea investiţii totale de 250,4 milioane de lei, bugetul consumat la finele anului fiind de doar 32,4 milioane de lei, adică 13% rată de realizare investiţională, arată ministerul.

„Ca atare, ţinând cont de aceste date, prelungirea mandatului acestor reprezentanţi ai statului în consiliul de supraveghere ar fi fost un act managerial de natură să întreţină o eficienţă scăzută şi un ritm de lucru în defavoarea companiei”,susțin oficialii Ministerului Energiei. În comunicat se face referire și la procesul de recrutare demarat anul trecut, ce a fost contestat de mai mulţi candidaţi, inclusiv de „Fondul Proprietatea” (FP), acţionar minoritar, subliniindu-se posibile conflicte de interese şi nereguli în derularea procedurii de selecţie a membrilor în consiliului de supraveghere al companiei.

„Selecţia unor specialişti din lista furnizată de compania de recrutare nu poate fi posibilă în condiţiile suspiciunilor privind corectitudinea concursului în toate etapele sale. De aceea, în prezent corpul de control al ministrului verifică legalitatea procesului de selecţie iniţiat anul trecut pentru a stabili dacă procedura trebuie reluată”, menţionează reprezentanţii ministerului.

Propunerile Ministerului Energiei pentru CS Hidroelectrica sunt: Ioana Andreea Lambru, secretar general al Guvernului Grindeanu; Horia Marian Gâmbuţeanu, consilier la Secretariatul General al Guvernului; Andreea Negru-Ciobanu, purtător de cuvânt al ministrului Dezvoltării Sevil Shhaideh; Gheorghe Gabriel Gheorghe, fost vicepreşedinte al Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc; Dorin Liviu Nistoran, director general al „Televoice Group” SRL; Dan Laurenţiu Tudor, Director General Adjunct în cadrul „ELCEN” Bucureşti.

Citește și:

Surpriză de proporții la Hidroelectrica! Se propune un nou Consiliu de Supraveghere provizoriu. Pe mana cui vrea să lase Ministerul Energiei cea mai valoroasă companie românească…

Șeful Fondului Proprietatea, dezamăgit de alegerile Ministerului Energiei: Hidroelectrica are nevoie de un Consiliu de Supraveghetori cu profesioniști de top pe 4 ani, nu pe 4 luni!

În cazul Nuclearelectrica, Ministerul Energiei menționează că propunerile privind numirea a doi candidați – Daniela Lulache și Bogdan Stănescu nu îi aparțin, fiind făcute de un acționar minoritar și că, la solicitarea sa, Corpul de control face verificări la „Nuclearelectrica” în contextul rezilierii contractului dintre SNN şi Compania Naţională a Uraniului, care ar fi vulnerabilizat ciclul nuclear integrat al ţării noastre.

Citește și: Nuclearelectrica explică de ce a ajuns să cumpere combustibil nuclear din Canada

InvesTenergy a prezentat poziția Consiliului Concurenței cu privire la sesizarea fostei conduceri a Minsiterului Energiei cu privire la acest subiect, concluzia fiind că  “Nu există suficiente indicii privind un eventual abuz de poziție dominantă al Cameco în relația cu SNN și/sau CNU”.

Citește și:  Consiliul Concurenței răspunde la sesizarea Ministerului Energiei: Nu există suficiente indicii privind un eventual abuz de poziție dominantă al Cameco în relația cu SNN și/sau CNU

„Şi în cazul Nuclearelectrica există, inclusiv la nivelul acţionarilor minoritari, nemulţumiri legate de performanţa economică din ultimii ani a companiei, ceea ce nu încurajează prelungirea mandatului actualilor reprezentanţi din consiliul de administraţie”, se mai precizează în comunicatul ministerului.

Și la Romgaz,  propunerile pentru consiliul de supraveghere sunt provizorii,  pentru patru luni.”Un argument pentru schimbarea actualilor membri ai consiliului de supraveghere îl reprezintă atât investiţiile pe care le are în pregătire Romgaz, atât pe partea producerii de energie electrică pe bază de gaze naturale, cât şi pe partea de stocare a gazelor în perspectiva începerii exploatărilor în perimetrele din Marea Neagră”, explică oficialii Ministerului Energiei, cu precizarea că ”performanţa persoanelor propuse de Ministerul Energiei poate fi evaluată după asumarea mandatului şi nu înainte ca acesta să înceapă”.

În finalul comunicatului, se dau asigurări că Ministerul Energiei va evalua atent activitatea tuturor acestor persoanelor propuse, chiar şi în condiţiile unor mandate provizorii, şi va lua deciziile care se impun în funcţie de activitatea pe care aceştia o vor derula…

Nu putem să nu ne întrebăm ce-ar putea să facă acești membri provizorii, care nu au nici pregătire în domeniu, nici experiență, în 4 luni și nu ar fi făcut actualii? Să sperăm că, pentru binele companiilor energetice, onor Ministerul Energiei se va grăbi cu procedurile de recrutare pe baza OUG 109/2011 și vom vedea membrii care să merite mandatele pe patru ani…

 

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.