Decizii politice mult așteptate la ANRE. Atenție la Legea 221 care a schimbat structura de conducere! PSD poate decide să meargă tot cu Dumitru Chiriță pe parcursul crizei energetice. Cele mai mari șanse le are Zoltan Nagy-Bege să rămână  pe poziție; UDMR vrea cu siguranță asta! 

Publicat pe Categorii Esential, Exclusiv, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Decizii politice mult așteptate la ANRE. Atenție la Legea 221 care a schimbat structura de conducere! PSD poate decide să meargă tot cu Dumitru Chiriță pe parcursul crizei energetice. Cele mai mari șanse le are Zoltan Nagy-Bege să rămână  pe poziție; UDMR vrea cu siguranță asta! 

Cine va conduce Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, instituția cu rol cheie în sectorul energetic, din luna octombrie? În luna octombrie expiră mandatul președintelui Dumitru Chiriță, precum și al vicepreședintelui Nagy-Bege Zoltan. De asemenea, sunt aproape de final și mandatele Corneliei Sulger și a lui Gabriel Gheorghe, membri în Comitetul de Reglementare. Rămân pe poziție și își continuă mandatele  Mircea Man – vicepreședintele, Valeriu Steriu și Iulian Iancu – membri în Comitetul de Reglementare.

Miza este mare – Autoritatea are grijă de venituri de miliarde de euro ale companiilor energetice, cărora le acordă licenţe şi autorizaţii, prin urmare bătălia pentru un loc în conducere este acerbă.  Deși numirile nu ar trebui să fie politice în cazul unei instituții cu rol de reglementare și control, care se dorește a fi independentă, transparentă și responsabilă, este momentul jocurilor și deciziilor politice, care se dovedesc a fi mai presus de interesele pieței de energie.

Se vehiculează deja candidați pentru poziția de președinte: Răzvan Nicolescu (fost ministru al Energiei; a negat că este luat în calcul pentru şefia ANRE), Teodor Atanasiu (fost ministru al Apărării), Marian Neacșu (care ar prefera să rămână pe poziția de Secretar General al Guvernului), Iulian Iancu (membru în Comitetul de Reglementare al ANRE; PSD l-ar susține dacă vine cu soluțiile optime pentru depășirea cu bine a actualei crize energetice – potrivit unor surse din mediul politic), Mihai Tudose (fost premier), Alexandru Petrescu (fost ministru al Economiei).

Sursă foto: business-review.eu

Mai este însă timp pentru negocieri și partidele din coaliție să facă și alte numiri…PSD poate decide să meargă tot cu Dumitru Chiriță la șefia ANRE pe parcursul crizei energetice, cu marile provocări și probleme. Mai ales că legislația permite/nu interzice numirea de către partide, dacă se dorește, a acelorași  persoane la conducerea ANRE. Surse politice spun că UDMR va susține cu siguranță pe Zoltan Nagy-Bege pentru încă un mandat la ANRE. Chiar două mandate, fapt permis de Legea 221/iulie 2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.

Practic, prin recenta Lege 221 s-a schimbat structura de conducere a ANRE. Articolul 4 prevede, la primul alineat: Pentru aprobarea reglementărilor în sectorul energiei electrice, termice și al gazelor naturale se constituie un comitet de reglementare format din 7 persoane – 4 membri neexecutivi și conducerea ANRE, formată din președinte și cei 2 vicepreședinți. Durata mandatului de membru în Comitetul de reglementare, după caz, de președinte sau de vicepreședinte este de 5 ani și poate fi reînnoit o singură dată. O persoană nu poate avea mai mult de două mandate de membru în Comitetul de reglementare sau, după caz, de membru în conducerea ANRE.

Într-adevăr, mandatele unor persoane din conducerea ANRE expiră în octombrie, însă în baza noii legi privind organizarea și funcționarea Autorității, partidele din Coaliția de guvernare pot numi, din nou, pe Chiriță, Bege-Nagy, Sulger sau Gheorghe, pentru un mandat de 5 ani. Cele mai mari șanse le are Zoltan Nagy-Bege să rămână pe funcția de vicepreședinte; UDMR vrea cu siguranță asta! 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *