Șefii Hidroelectrica sesizează „creșterea rapidă și într-un mod neprevăzut a numărului de litigii cu ANRE”. Cer aprobarea acționarilor să angajeze avocați specializați pe energie

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Șefii Hidroelectrica sesizează „creșterea rapidă și într-un mod neprevăzut a numărului de litigii cu ANRE”. Cer aprobarea acționarilor să angajeze avocați specializați pe energie

Hidroelectrica are nevoie de avocați specializați pentru gestionarea litigiilor cu ANRE. Directoratul companiei sesizează „creșterea rapidă și într-un mod neprevăzut a numărului de litigii dintre Hidroelectrica și ANRE”, litigii generate de concluziile autorității luate în urma controalelor multiple la producătorul de energie, concluzii considerate de reprezentanții companiei ca fiind „interpretabile din punct de vedere al temeinciei și legalității acestora”.

Acționarii Hidroelectrica sunt solicitați, în ședința AGEA programată pentru 23 noiembrie, să aprobe achiziționarea de servicii de asistență și reprezentare juridică a companiei în litigiile cu Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, precum și servicii de consultanță juridică în problemele generate de litigii și eventualele situații Litigioase cu autoritatea, după cum reiese dintr-un document al Hidroelectrica.

În nota ce va fi prezentată acționarilor, șefii Hidroelectrica vin cu exemple, și anume:

  • în urma controlului având ca obiect transmiterea de oferte PCSU pentru livrare trimestru 3 al anului trecut, ANRE spune, neîntemiat, că fapta săvârșită a generat perturbații grave în piața de energie electrică prin anularea licitației, prin neofertarea pe PCSU a întregii cantități de energie disponibilă, creând un deficit pe piață a cărei consecință a fost creșterea prețului pe PZU. Hidroelectrica a contestat procesul verbal;
  • în urma controlulului privind lipsa de structură de personal calificat și autorizat la SH Porțile de Fier și SH Sebeș, ANRE spune, neîntemeiat, că titularul licenței nu a dispus de personal calificat și autorizat să mențină structura de personal pe toată durata de valabilitate a licenței.

Un alt aspect, sesizat de Directorat, este că ANRE a luat decizii în domeniul pieței reglementate a serviciilor de sistem prin care nu a recunoscut costurile justificate economic de Hidroelectrica. Autoritatea a încălcat propriul Ordin la emiterea deciziilor prin care se stabilesc prețul și cantitățile serviciilor de siste, energie reactivă, furnizate de Hidroelectrica, se susține în documentul companiei. Ca urmare, Hidroelectrica a promovat o serie de litigii prin care solicită anularea deciziilor președintelui ANRE și emiterea de noi decizii prin care să fie recunoscute toate costurile suportate de furnizor pentru prestarea serviciilor menționate.

Un alt litigiu aflat pe rolul Curții de Apel București, datează din 2013, și arată că Decizia ANRE 3312/2012 este nelegală întrucât ANRE a încălcat Legea energiei și propria metodologie în stabilirea prețurilor și cantității reglementate, susțin reprezentanții Hidroelectrica.

Hidroelectrica prezintă în două anexe, confidențiale, situația litigiilor cu ANRE.

În lipsa aprobării acționarilor de a contracta serviciile unor avocați specializați pe energie, piețele de energie și contencios administrativ, Hidroelectrica nu va răspunde obiectiv apărărilor autorității, iar șansele ca litigiile să fie soluționate în favoarea societății vor fi diminuate considerabil, susțin șefii Hidroelectrica.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *