“Taxa pe stâlp” a revenit la regenerabili, dar nu se știe cum se aplică dată fiind lipsa de claritate a normelor legale introduse de OUG nr. 156/2024!
Producătorii de energie regenerabilă ce sunt scutiți, legal, de plata impozitului pe clădiri sunt puși acum în situația de a plăti o taxă de 1% pe valoarea construcțiilor. Ceea ce echivalează cu o abrogare de facto a scutirilor fiscale acordate anterior și chiar cu o înrăutățire indirectă a situației fiscale generată acordarea beneficiului scutirii, semnalează asociațiile de profil, într-un memorandum, transmis autorităților.
Modificările aduse prin OUG nr. 156/2024 privind „taxa pe stâlp” evidențiază un vid legislativ semnificativ în ceea ce privește definirea clară a obiectului impozitării, mai exact conceptul de „construcție”.

În prezent, legislația fiscală nu definește termenii „construcție” și „echipament tehnologic”, iar definiția fiscală a „clădirii” din Codul fiscal este controversată, atrag atenția reprezentanții producătorilor de energie din surse regenertabile. Mai exact, lipsesc definițiile precise și corelarea insuficientă cu normativele din domeniul construcțiilor generează ambiguități, permițând interpretări arbitrare în identificarea bunurilor impozabile și a valorii acestora.
Așadar, vidul legislativ privind modalitatea de stabilire a valorii construcțiilor face imposibilă determinarea la acest moment a bazei impozabile concrete supuse „taxei pe stâlp”.
Asociațiile de profil – RWEA, RPIA și PATRES – precizează în memorandumul consultat de InvesTenergy: “Valoarea construcțiilor este intrinsec legată de valoarea clădirilor pentru care se datorează impozit pe clădiri, fiind esențială corelarea celor două tipuri de impozitare pentru a evita situații de dublă impunere. Scăderea valorii clădirilor din valoarea construcțiilor urmărește excluderea de la impozitare a imobilelor deja supuse impozitului pe clădiri, însă, dată fiind relația de tip gen-specie între conceptele de clădire și construcție, lipsa unei metode unitare de calcul al valorii acestora poate genera încălcarea scopului reglementării.
Legislația fiscală actuală prevede scutiri importante de la plata impozitului pe clădiri pentru anumiți contribuabili, inclusiv producătorii de energie regenerabilă, favorizând investițiile și dezvoltarea capacităților existente. Totuși, Impozitul pe construcții ignoră aceste scutiri, permițând scăderea doar a valorii clădirilor supuse efectiv impozitului pe clădiri. Astfel, (în continuare „Impozitul pe construcții”) producătorii de energie regenerabilă ce dețin clădiri scutite de impozit pe clădiri ajung să plătească o taxă de 1% pe valoarea construcțiilor, ceea ce echivalează cu o abrogare de facto a scutirilor fiscale acordate anterior și chiar cu o înrăutățire indirectă a situației fiscale generată acordarea beneficiului scutirii”.
Luând în considerare deficiențele istorice ale impozitării proprietății imobiliare a entităților ce activează în domeniul energiei regenerabile, asociațiile de profil cer reanalizarea OUG nr. 156/2024, în vederea clarificării și corelării acesteia cu legislația în vigoare și a asigurării respectării exigențelor tranziției către producția din surse regenerabile.