Transelectrica: În 2021, consumul intern de energie a crescut cu 5%, producția cu 6%. Prețuri istorice nemaiîntâlnite pe piețele centralizate pe termen scurt, iar pentru următoarea perioadă nu se estimează scăderi semnificative ale preţurilor

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Transelectrica: În 2021, consumul intern de energie a crescut cu 5%, producția cu 6%. Prețuri istorice nemaiîntâlnite pe piețele centralizate pe termen scurt, iar pentru următoarea perioadă nu se estimează scăderi semnificative ale preţurilor
  • Preţul mediu al energiei achiziţionate de pe PZU a fost de aproape patru ori mai mare în 2021 faţă de anul 2020, depăşind semnificativ valorile înregistrate în ultimii 7 ani pe această piaţă

Consumul intern net de energie a crescut cu 5% în 2021 comparativ cu anul precedent, iar producția netă de energie cu 6%, conform analizei Transelectrica a evoluției componentelor balanței energetice a Sistemului Energetic Național. În anul 2021, consumul de energie electrică la nivelul SEN a înregistrat creșteri constante, cu un minim de 0,34% în luna decembrie și respectiv un maxim de 21,65% în luna aprilie. Excepție au făcut lunile septembrie și noiembrie 2021, când s-au înregistrat reduceri ale consumului, de 0,7% în septembrie, respectiv 1,8% în noiembrie.

Potrivit datelor prezentate de INS, consumul final de energie electrică a fost anul trecut de 55,706 miliarde kWh, cu 4,2% mai mare față de 2020.

Potrivit Transelectrica, creșterea consumului a fost influențată în principal de reînceperea treptată a activității industriale, de temperaturile înregistrate în lunile ianuarie – aprilie ale anului 2021 comparativ cu perioada similară din anul 2020, vremea fiind semnificativ mai rece, dar și de temperaturile mai calde din lunile verii anului 2021. De asemenea, s-a înregistrat o scădere a consumului în perioadele valurilor pandemice, corelat cu activitatea de muncă la distanță.

Schimburile fizice transfrontaliere de export înregistrează în anul 2021 o diminuare cu 5% față de anul 2020, iar fluxurile transfrontaliere de import au înregistrat scădere în procent de 12%, prezintă Transelectrica. În ceea ce priveşte mixul de producție,  s-a înregistrat o scădere a componentei nuclear cu 2% în 2021 comparativ cu 2021, precum și o reducere a componentei regenerabile cu 3%. Creșteri s-au înregistrat din surse hidro, în procent de 13% și din surse termo în procent de 9%, potrivit datelor societății. Cea mai mare pondere din mixul de producție netă este reprezentată de componenta termo  – 35%, urmată de componenta hidro 31%, iar energia produsă din surse regenerabile și nucleară au o pondere de aproximativ 16% și respectiv 19%.

Puterea instalată în centralele pe surse termo a scăzut cu aproximativ 25%, de la 7.993 MW instalați la 31 decembrie 2020, la 5.966 MW instalați la 31 decembrie 2021. În perioada analizată puterea instalată pe surse regenerabile a crescut cu 0,3%.

În Raportul preliminar T4 și Ianuarie – Decembrie 2021 al Transelectrica se mai notează că faţă de trimestrul al IV-lea din anul 2020 s-a înregistrat în general o creștere a gradului de utilizare a capacităţii alocate la import, respectiv o creștere de 13% a schimburilor comerciale la import şi de 8% a schimburilor comerciale la export și o scădere de 57% a energiei tranzitate, pe fondul unei hidraulicități reduse în lunile octombrie și noiembrie, comparativ cu anul trecut şi în condițiile unui consum intern de energie electrică mai mare comparativ cu perioada similară din anul 2020. La export, creșterea gradului de utilizare a capacităţii alocate, comparativ cu perioada similară de anul trecut, a fost determinată de scăderea accentuată a capacității alocate la export.

Prețuri istorice nemaiîntâlnite în 2021. Transelectrica exemplifică: Pentru T4, prețurile medii nete pe PZU și Intraday au valoare de 1.111 lei/MWh față de 255 lei/MWh în anul 2020

Situația la nivel european în ce privește evoluția prețurilor angro la energie pe piața spot europeană s-a deteriorat rapid de la începutul anului 2021, stresul energetic fiind fără precedent în special pentru energia electrică și pentru gazele naturale, care constituie combustibil pentru producerea energiei electrice, se prezintă în raportul Transelectrica. Piețele centralizate pe termen scurt organizate de Bursele de energie electrică au înregistrat prețuri istorice nemaiîntâlnite, iar pentru următoarea perioadă nu se estimează scăderi semnificative ale preţurilor.

Preţul mediu al energiei achiziţionate de pe PZU a fost în T4 2021 de peste 3 ori mai mare față de perioada similară a anului 2020, depășind semnificativ valorile înregistrate în ultimii ani, potrivit datelor companiei.

Pe parcursul anului 2021 tendința Pieţei pentru Ziua Următoare a fost de continuă creştere, înregistrând valori mult mai mari decât cele din anul 2020. De exemplu, pentru T4 prețurile medii nete pe PZU și Intraday au valoare de 1.111 lei/MWh față de 255 lei/MWh în anul 2020.

Ȋn prezent, tendința de creştere a preţului pe Piaţa pentru Ziua Următoare se menţine, preţul mediu al energiei achiziţionate de pe PZU fiind de aproape patru ori mai mare în anul 2021 faţă de anul 2020, depăşind semnificativ valorile înregistrate în ultimii 7 ani pe această piaţă, subliniază Transelectrica.

Același trend se observă şi la nivel european, ceea ce va avea un impact semnificativ în costurile înregistrate pentru acoperirea CPT, având în vedere că din data de 17 iunie 2021 s-a realizat cuplarea pieţelor pentru ziua următoare din cadrul 4M MC (Republica Cehă, Slovacia, Ungaria și România) cu piaţa regională din Austria, Germania şi Polonia, atrag atenția reprezentanții companiei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *