Oana Ozmen, deputat PNL: Legislația în materie de eficiență energetică a fost reactualizată

Publicat pe Categorii Eficienta energetica, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Oana Ozmen, deputat PNL: Legislația în materie de eficiență energetică a fost reactualizată

Legislația în materie de eficiență energetică a fost reactualizată, prin aprobarea Plx 142/2022, care modifică OUG 18/2009 privind performanța energetică a blocurilor de locuit.

“Parlamentul a votat Proiectul Plx 142/2022, care modifică OUG 18/2009 privind performanța energetică a blocurilor de locuit și care a urmărit îndeplinirea jaloanelor stabilite prin PNRR privind includerea în cheltuielile eligible, cum ar fi: termoizolarea planșeului, înlocuirea și izolarea podurilor neîncălzite și a șarpantei, înlocuirea lifturilor în integralitate sau a componentelor acestora pe baza raportului de specialitate,  a declarat  deputatul PNL Oana Ozmen, inițiatorul actului normativ.

Prin lege am definit raportul de specialitate, care va fi întocmit de către instituțiile cu atribuție în domeniu, o parte din proiectul legislativ a fost preluat de către Guvern prin OUG 31/2022, motiv pentru care avem convingerea că muncă depusă în Parlament pe această temă a întrunit susținerea inclusivă a Guvernului, a precizat  Oana Ozmen, exprimându-și încrederea că se va reuși actualizarea legislației în domeniul eficienței energetice, printr-un dialog permanent cu specialiștii din Ministerul de Resort, a asociațiilor din domeniu și cu sprijinul cadrelor universitare.

Modificările propuse prin proiectul legislativ vizează actulizarea legislației privind performanța energetică în raport de cerințele tehnico-economice și de mediu care vizează creșterea procentului clădirilor verzi, în condițiile în care Uniunea Europeană își propune decarbonarea clădirilor până în anul 2050. Trebuie acordată o importanță deosebită reparării/înlocuirii ascensoarelor sau a componentelor mecanice ale acestora pe baza raportului tehnic de specialitate.

De asemenea, prin modificările propuse se are în vedere reabilitarea șarpantei în cazul podurilor neîncălzite, o condiție necesară pentru creșterea performanței energetice. Analiza cost-beneficiu, raportată la calitatea lucrărilor executate, trebuie să conducă la o performanță energetică pozitivă a clădirilor și eficientă economică din perspectiva reducerilor costurilor facturilor.

Finanțarea executării lucrărilor se asigură din alocații de la bugetul de stat, bugetele locale al unităților administrative teritoriale și/sau alte surse legal constituite.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *