Silvia Vlăsceanu, HENRO: Sectorul energetic a început să aibă un declin extraordinar. Au dispărut institutele de cercetare

Publicat pe Categorii Business, Esential, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Silvia Vlăsceanu, HENRO: Sectorul energetic a început să aibă un declin extraordinar. Au dispărut institutele de cercetare
  • Călin Vilt, consilier științific onorific CNR-CME: România nu se va putea dezvolta fără un sector de cercetare în energie

Sectorul energetic a început, chiar dacă nu se vede, să aibă un declin extraordinar, este mesajul transmis de către Silvia Vlăsceanu, director executiv HENRO- Asociația Producătorilor de Energie Electrică, la Conferința ”România – Polul Cercetării și Inovării”.

„Au cam dispărut institutele de cercetare. Au mai rămas cam două-trei, să zicem, transformate în institute naționale. Dacă stau să mă gândesc și ce capital uman a avut sectorul energetic în aceste institute de cercetare, care au proiectat, practic, sistemul și sectorul energetic actual. Tocmai de aceea am ales să transmit următorul lucru: sectorul energetic a început, chiar dacă nu se vede, să aibă un declin extraordinar. Nu îl percepeți, pentru că mulți îl asociază cu faptul că se aprinde lumina când este apăsat întrerupătorul, ceea ce înseamnă că există energie, adică totul funcționează perfect. În realitate, lucrurile nu stau așa”, a atras atenția directorul executiv al HENRO.

În sectorul energetic a avut loc un declin după Revoluția din 1989, au dispărut institutete de cercetare și s-a pierdut capitalul uman cu specializare în acest domeniu. Silvia Vlăsceanu a mai arătat că orice domeniu, inclusiv cel al energiei, poate atrage oameni în cercetare doar atunci când înregistrează o dezvoltare din toate punctele de vedere, dar și că sectorul de cercetare este unul aparte. „Cercetarea, inovarea nu este pentru oricine. Este pentru cei care au ceva în plus, au o apetență spre cercetare, au dorința de a face cercetare, au, poate, și calități intelectuale mai mari decât media. De aceea, cred că vom avea, într-adevăr, o cercetare care să susțină și să modeleze viitorul în acele domenii și sectoare care se dezvoltă din toate punctele de vedere. Iar, în sectorul energetic, dacă se vor dezvolta capacități noi, cum vedem în nuclear, cu siguranță vor fi și tineri care se vor duce spre cercetare-inovare în domeniul nuclear. Evident, niciunul dintre ei nu va mai face cercetare pe zona de cărbune și aceasta este încă o dovadă a legăturii strânse care există între cercetare, inovare și dezvoltarea economică”, a afirmat Silvia Vlăsceanu.

Și Călin Vilt, consilier științific onorific CNR-CME, membru în Consiliul Consultativ pentru Dezvoltare durabilă, a făcut referire la situația dificilă a sectorului de cercetare din domeniul energiei. „Noi nu mai avem azi cercetare în energie. Există doar un colectiv minuscul la Mioveni, care face cercetare pentru Uniunea Europeană. Și cam atât”, a afirmat Vilt. Potrivit acestuia, este mare nevoie de cercetare, adaptată la noile tehnologii. „S-a schimbat tehnologia. Sunt tehnologii digitale astăzi. Tot aici, la Guvern, am discutat acum patru ani despre hidrogen. (…) Nu se poate implementa în România această tehnologie. Nu reușim să o trecem din cercetare în producție, să fie ceva aplicativ. Deci este o tehnologie care se folosește de 100 de ani, dar nu putem să o implementăm. Gândiți-vă că a trece 1.250.000 de vehicule de pe hidrocarburi pe hidrogen este o provocare uriașă”, a arătat Vilt.

Consilierul științific onorific al CNR-CME a întărit ideea potrivit căreia România nu se va putea dezvolta fără un sector de cercetare în energie. „Avem nevoie de cercetare ca de aer. Nu putem să ne dezvoltăm altfel. În 2050, trebuie să fim „net zero”. Aceasta înseamnă că trebuie ca România să aibă o capacitate instalată de producție de energie electrică de cel puțin 230 % față de cât avem azi. (…). Zilele trecute, exportam 3000 de MW din eolian, pentru că nu aveam unde să stocăm”, a mai spus Vilt, arătând că o cauză a acestor probleme din sectorului energetic este legată și de faptul că „nu avem oameni, nu avem cercetători, care să înțeleagă și să pună în aplicare aceste lucruri, pentru ca să construim, nu să demolăm”.

Conferința ”România – Polul Cercetării și Inovării”, desfășurată în cadrul proiectului național ”Împreună Protejăm România”, a avut loc la Palatul Victoria, find organizată de Grupul de Presă MediaUno, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Institutul Național de Statistică și Asociația MediaUno, cu sprijinul MAPN și STS. Evenimentul și-a propus să faciliteze identificarea de soluții și strategii pentru promovarea cercetării de excelență și crearea unui mediu favorabil inovației.

InvesTenergy a fost Partener Media al conferinței.

Pe lista speakerilor conferinței s-au aflat atât oficiali din cadrul instituțiilor publice care pot juca un rol cheie în dezvoltarea domeniului cercetării românești, cât și numeroși reprezentanți de elită ai sectorului de cercetare din România, specialiști din mediul universitar sau academic, președinți de asociații sau diverse alte entități, diplomați etc.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *