După o zi ratată a lansării sesiunii Programului Casa Verde Fotovoltaice, care s-a lăsat cu suspendarea înscrierilor, AFM anunță modificări la Ghidul de finanțare

Publicat pe Categorii Esential, Flux energetic, Info Consumatori, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Esential După o zi ratată a lansării sesiunii Programului Casa Verde Fotovoltaice, care s-a lăsat cu suspendarea înscrierilor, AFM anunță modificări la Ghidul de finanțare
  • Instalatorii vor transmite listele centralizatoare în perioada 29 decembrie 2021 – 04 ianuarie 2022

După o zi ratată a lansării celei de-a doua sesiune a Programului Casa Verde Fotovoltaice, care s-a lăsat cu suspendarea înscrierilor de două ori,  încă din primele ore, AFM anunță aprobarea Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 2385/24.12.2021 privind modificarea Ghidului de finanțare a Programului.

A fost introdusă o nouă etapă prin care instalatorii validați au posibilitatea să identifice solicitanții eligibili conform documentelor depuse de aceștia în vederea constituirii unor liste centralizatoare în baza noilor reglementări menționate în Dispoziția președintelui AFM nr 488/28.12.2021. Transmiterea listelor centralizatoare se realizează de către instalatorii validați în perioada 29 decembrie 2021 – 04 ianuarie 2022.

AFM precizează că după centralizarea tuturor listelor transmise de către instalatorii validați, va publica un calendar de încărcare a documentelor în aplicația informatică, asigurându-se astfel un mod organizat și eficient de utilizare a acesteia, menit să scadă riscul apariției unor blocaje tehnice.

De asemenea, în cadrul procesului de evaluare și potrivit prevederilor art. 22, alin. (8) din Ghidul de finanțare, valabilitatea documentelor prezentate de persoanele fizice se va raporta la data transmiterii listelor centralizatoare la AFM.

De asemenea, AFM precizează că, potrivit prevederilor art. 4 din Legea nr. 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, „valabilitatea documentelor eliberate de instituţiile şi autorităţile publice, precum şi de entităţile private autorizate conform legii se menţine pe toată perioada stării de alertă, precum şi pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări’’. Efectul acestor prevederi legale este acela că, dacă un document era valabil până la data de 22 decembrie 2021, își păstrează valabilitatea și după această dată, pe toată perioada stării de alertă, explică AFM. În acest context, documentul respectiv este considerat a fi în termen la data transmiterii listei către AFM, nefiind necesară obținerea unuia actualizat.

O altă modificare importantă a ghidului de finanțare o reprezintă extinderea perioadei de valabilitate a extrasului de carte funciară, de la 30 la 60 de zile, astfel încât să fie eliminat riscul apariției situației de neeligibilitate a acestui document din cauze independente de acțiunile solicitanților și instalatorilor validați. Deoarece extrasul de carte funciară nu intră în categoria reglementată de Legea nr. 55/2020, valabilitatea acestuia a fost prelungită la 60 de zile, calculată de la data emiterii.

Potrivit noilor reglementări, înscrierea solicitanților în Program se va considera finalizată după îndeplinirea ambelor etape, respectiv după transmiterea la AFM a centralizatoarelor și încărcarea documentațiilor în aplicația informatică.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *