E.DSO: Investițiile semnificative sunt esențiale pentru dezvoltarea rețelei de distribuție, iar organizarea revizuită a pieței energiei europene oferă acum mai multă stabilitate de reglementare

Publicat pe Categorii Flux energetic, Opinii / Analize, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic E.DSO: Investițiile semnificative sunt esențiale pentru dezvoltarea rețelei de distribuție, iar organizarea revizuită a pieței energiei europene oferă acum mai multă stabilitate de reglementare
  • Parlamentul European a adoptat, săptămâna trecută, măsurile privind reforma organizării pieței energiei electrice (EMD), incluse într-un regulament și o directivă

Investițiile semnificative sunt esențiale pentru dezvoltarea rețelei de distribuție, pentru a permite tranziția întregului sector energetic, iar organizarea revizuită a pieței oferă acum mai multă stabilitate de reglementare, necesară în acest domeniu, susține E.DSO -Asociația europeană a operatorilor de distributie, declarându-se mulțumită de o serie de îmbunătățiri specifice aduse textului final privind reforma organizării pieței energiei electrice (EMD), care se aliniază cu principalele argumente prezentate în timpul acțiunilor de advocacy.

Parlamentul European a adoptat, săptămâna trecută, măsurile privind reforma organizării pieței energiei electrice (EMD), incluse într-un regulament și o directivă.

Prezentăm modificările aduse textului final în Parlamentul European, preluate și argumentate în poziția E.DSO, asociație ce reunește 36 de operatori de sisteme de distribuție a energiei electrice (DSO), inclusiv 2 asociații naționale:

1. Investițiile anticipative oferă un avantaj strategic pentru operatorii de sisteme de distribuție (DSO). Permițând ca metodologiile tarifare să includă stimulente pentru exploatarea și extinderea rețelelor în mod rentabil, operatorii de sisteme de distribuție sunt motivați să investească în servicii care sporesc eficiența. Aprobarea de către autoritățile de reglementare a unor astfel de costuri ca fiind admisibile și încorporarea lor în tarifele de distribuție, împreună cu introducerea unor criterii de referință pentru performanță, determină DSO să îmbunătățească capacitățile rețelei. Aceasta include promovarea eficienței energetice, a serviciilor de flexibilitate, a rețelelor inteligente și a sistemelor de contorizare inteligentă, poziționând DSO în prima linie a soluțiilor inovatoare de gestionare a energiei și de distribuție.

2. Acorduri flexibile de racordare. Dispozițiile privind acordurile flexibile de racordare aduc beneficii semnificative pentru operatorii de sisteme de distribuție prin abordarea provocărilor legate de capacitatea limitată a rețelei. Aceste acorduri permit conexiuni flexibile, neferme care pot include stocarea energiei sau timpi de injecție de energie restricționați, sporind adaptabilitatea rețelei. Cerând DSO să faciliteze astfel de acorduri și îndemnând autoritățile de reglementare să elaboreze cadre care să acorde prioritate îmbunătățirilor structurale, aceste dispoziții garantează că aceste conexiuni flexibile sunt soluții durabile pe termen lung. Comunicarea clară a disponibilității capacităților și a politicilor de reducere a capacității permite în continuare DSO să gestioneze eficient cererea, asigurând stabilitatea și securitatea rețelei, respectând în același timp confidențialitatea datelor.

3. Dispozitive de măsurare dedicate (DMD).Această măsură le permite clienților, în principal cei care nu au contoare inteligente sau ale căror contoare inteligente nu reușesc să capteze datele necesare, să participe la programele de demand-response și de flexibilitate prin intermediul unor dispozitive alternative dedicate. Această includere a DSO favorizează un sistem energetic mai rezilient și mai receptiv, deoarece  respectă standarde înalte de calitate, coerență și interoperabilitate a datelor, conform mandatului acordat de către statele membre, optimizând astfel integrarea resurselor energetice distribuite și îmbunătățind fiabilitatea rețelei.

Evaluarea E.DSO

Investiții anticipate

Această reglementare este în conformitate cu Planul european de acțiune pentru rețele, care a subliniat necesitatea urgentă de a accelera tranziția energetică prin integrarea mai multor surse de energie regenerabilă (RES) și prin gestionarea cererii tot mai mari de energie electrică în rețelele de distribuție.

Investițiile anticipative în rețelele de distribuție sunt esențiale pentru îndeplinirea obiectivelor UE și naționale legate de decarbonizare, electrificare și realizarea de emisii nete zero. Rețelele de distribuție, esențiale pentru această tranziție, au fost adesea neglijate, având în vedere că aproximativ 70% din sursele regenerabile din UE sunt conectate la rețeaua de distribuție. Aceste investiții sunt extrem de necesare pentru îmbunătățirea strategică și în timp util a rețelelor. Distribuitorii de energie electrică se pregătesc să sprijine obiectivele de zero emisii nete prin implementarea de rețele inteligente, active, standarde și procese inovatoare. Prin urmare, este esențial ca aceștia să fie stimulați în mod corespunzător pentru a acoperi gestionarea eficientă a acestor costuri.

Investițiile anticipative sunt, în esență, angajamente financiare proactive făcute pentru a se asigura că rețeaua de energie electrică este pregătită pentru a răspunde nevoilor clienților atunci când acestea apar, ceea ce le diferențiază de investițiile standard, care sunt, de obicei, reactive și răspund unor cerințe imediate. Considerăm că această abordare strategică este deosebit de eficientă în contextul unei electrificări tot mai extinse în vederea unei decarbonizări țintite a economiei, deoarece oferă o proiecție fiabilă a viitoarelor modificări ale producției și cererii.

Acorduri flexibile de racordare (FCA)

Ca urmare a cererii uriașe de conexiuni electrice și a noilor cerințe de energie electrică, procesul de îmbunătățire a infrastructurii pentru a facilita noile conexiuni poate fi costisitor și lent în regiunile cu rețele de distribuție a energiei electrice limitate. Acest lucru îi descurajează adesea pe clienți să își conecteze activele la rețea. De asemenea, clienții se pot confrunta cu limitări ale cantității și momentului în care pot importa energie electrică, o practică gestionată de către DSO și denumită restricționare. Astfel de practici sunt esențiale pentru DSO, deoarece ajută la menținerea integrității rețelei și la echilibrarea ofertei cu cererea.

E.DSO a pledat pentru adoptarea acordurillor flexibile de racordare ca fiind o soluție foarte eficientă, deoarece acestea permit DSO să conecteze clienți suplimentari, de obicei cei cu generatoare sau sisteme de stocare, prin gestionarea activă, adesea în timp real, a sarcinilor din rețea.

Datorită rețelelor inteligente, echipamentele de comunicații și sistemele de control centralizat pot reduce selectiv producția de energie electrică în funcție de necesități. Conexiunile flexibile facilitează, de asemenea, monitorizarea continuă a limitărilor din rețea, permițând alocarea optimă a capacității disponibile către clienți, asigurând în același timp că nu sunt depășite limitele de capacitate ale rețelei. În plus, acordurile flexibile de racordare promovează utilizarea eficientă a rețelei și previn supraîncărcarea, îmbunătățind astfel fiabilitatea și performanța generală a sistemului.

Mai important, fondurile alocate în mod obișnuit pentru consolidarea rețelei ar putea fi utilizate mai bine acolo unde sunt cele mai necesare. Conexiunile flexibile oferă, de asemenea, beneficii economice pentru clienți prin structuri tarifare favorabile, care pot reduce sau amâna costurile asociate cu rețeaua modernizărilor rețelei. În esență, aceste acorduri îmbunătățesc gestionarea discrepanțelor dintre cererea și oferta de energie electrică, îmbunătățesc utilizarea energiei și contribuie la o mai mare stabilitate și eficiență a rețelei.

E.DSO ar dori să reitereze faptul că, deși stabilirea unei definiții și a unor principii comune pentru acordurile flexibile de racordare se face la nivelul UE, punerea în aplicare a acestui cadru ar trebui să fie abordată la nivel național.

Dispozitive de măsurare dedicate

E.DSO își exprimă satisfacția legată de faptul că propunerea de cerințe armonizate se aliniază cu legislația existentă, cum ar fi Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR) și standardele din Directiva privind mijloacele de măsurare (MID), precum și cu viitorul Cod de rețea pentru demand response, pentru a continua promovarea unei piețe europene unificate.

În plus, în conformitate cu dispozițiile actuale, dispozitivele de măsurare dedicate trebuie să fie interoperabile cu sistemul principal de contorizare pentru a garanta că pot fi citite cu precizie de către operatorii de sistem. Această interoperabilitate asigură, de asemenea, că măsurătorile sunt precise, permițând clienților să să fie facturați corect pentru consumul lor real.

Mandatul explicit de notificare a DSO atunci când aceste dispozitive sunt utilizate, în special pentru flexibilitate și observabilitate și nu în scopul facturării, este esențial. Această modificare este adecvată, deoarece aceste dispozitive sunt destinate să indice activarea serviciilor de flexibilitate de către un anumit dispozitiv, fără a ține cont de alte efecte asupra rețelei.

În plus, acest lucru subliniază necesitatea de a pune în aplicare flexibilitatea la punctul de contorizare primară pentru a se asigura că economiile de la un dispozitiv nu sunt contrabalansate de creșterea consumului la altele, menținând astfel impactul sistemic dorit.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *