Eficiența energetică, prioritate în 2016. Orașe cu peste 20.000 locuitori, angajăm manageri energetici!

Publicat pe Categorii Eficienta energetica, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Eficiența energetică, prioritate în 2016. Orașe cu peste 20.000 locuitori, angajăm manageri energetici!

Eficiența energetică trebuie să fie principala preocupare pentru companii, dar și pentru autoritățile locale. Urmând exemplul marilor consumatori de energie, orașele cu peste 20.000 de locuitori au obligația legală să angajeze manageri energetici, care să le întocmească programe cu măsuri pentru creșterea eficienței energetice. O alternativă pentru administrațiile publice locale este să externalizeze serviciile către firme prestatoare de servicii energetice, care au angajați manageri energetici.

eficienta en

Marii consumatori de energie lucrează cu manageri energetici și Persoane Fizice Autorizate prestatoare de servicii energetice, atestați de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, de peste 10 ani. De notat că fără auditul energetic, care va reflecta stadiul implementării măsurilor de eficienţă energetică şi/sau planul de măsuri de eficientizare a consumului de energie electrică rezultate din respectivul audit şi asumate de beneficiar, companiile – mari consumatoare de energie nu au nici o șansă să beneficieze de exceptări de la plata de certificate verzi. Potrivit legislației în vigoare, auditul energetic se va realiza la un interval de 4 ani, cu excepţia auditului energetic final care se realizează în ultimul an de valabilitate a schemei de sprijin .

A venit și rândul autorităților locale să angajeze manageri, ANRE atestând recent o serie de manageri energetici, lista publică putând fi consultată pe website-ul instituției. Prin aplicarea programelor de eficiență energetică, sunt stabilite obiective de reducere a consumului de energie în clădirile municipale, de îmbunătățire a calității serviciilor energetice, de reducere a consumului de carburanți utilizate de vehicule municipale etc.

Potrivit Regulamentului de atestare, aprobat în 2014, pot deveni manageri energetici absolvenții de inginerie energetică, cu o experiență profesională de minimum 2 ani, care se referă la activitate didactică, cercetare, proiectare, execuție sau exploatare. În cazul licențiaților în inginerie civilă, ingineria instalațiilor, inginerie electrică, inginerie mecanică și alte specializări asemănătoare, se cere o experiență profesională de minimum cinci ani. Cei interesați să devină manageri energetici urmează cursuri de specializare , cu avizul ANRE, ce cuprind o parte teoretică online  și una practică – care se desfășoară în laboratoarele unor facultăți de energetică acreditate. Abolvenții cursurilor de masterat în domeniul eficienței energetice și specialiștii cu titlu de doctor în domeniu sunt absolviți de efectuarea cursului de specialitate. Atestatul de manager energetic este dat de ANRE după ce candidatul prezintă în fața unei comisii un proiect de eficiență energetică.

Operatorii economici au responsabilitatea realizării unui audit energetic o dată la 4 ani pe întregul contur de consum energetic, conform Legii 121/2014. Autoritățile localităților cu o populație mai mare de 5.000 locuitori întocmesc programe de îmbunătățire a efeicienței energetice, iar autorităților localităților cu peste 20.000 de locuitori numesc un manager energetic atestat de ANRE sau încheie un contract de management energetic cu PFA sau cu o societate prestatoare de servicii energetice.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *