ACER și CEER vin cu recomandări privind investițiile anticipative pentru accelerarea expansiunii rețelei electrice pentru tranziția energetică

Publicat pe Categorii Flux energetic, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic ACER și CEER vin cu recomandări privind investițiile anticipative pentru accelerarea expansiunii rețelei electrice pentru tranziția energetică

ACER și Consiliul autorităților europene de reglementare în domeniul energiei (CEER) au publicat o lucrare care revizuiește tratamentul național al investițiilor anticipative și se propun modalități de a facilita aplicarea necesară a rețelei de energie electrică pentru a îndeplini obiectivele UE în materie de climă și energie.

Solicitată de Comisia ,Europeană, urmare a celui de-al 9-lea Forum privind infrastructura energetică (iunie 2023), această lucrare analizează principalele bariere în calea investițiilor anticipative și oferă un set de recomandări pentru promovarea schemelor naționale de stimulare pentru depășirea acestora.

Sursă foto: https://www.acer.europa.eu/

Ce sunt investițiile anticipative?

Investițiile anticipative consolidează rețeaua pe baza nevoilor viitoare potențiale anticipate, care depășesc nevoile de generare și cerere confirmate. Pe de o parte, acest lucru va ajuta la asigurarea faptului că rețelele electrice sunt adecvate pentru absorbția rapidă a surselor de energie regenerabilă (SRE), evitând întârzierile de conectare a SRE cauzate de o extindere mai lentă a capacității rețelei. Pe de altă parte, investițiile anticipative implică riscul ca acestea să se dovedească subutilizate, cel puțin până când vor exista noi evoluții..

Analizând cadrele naționale de reglementare actuale pentru investițiile în infrastructura energetică, ACER și CEER constată că:

  • Accentul ar trebui să se pună pe implementare: mai multe autorități naționale de reglementare (ANR) au raportat că nu sunt necesare acțiuni suplimentare la nivel național cu investiții anticipative, dar au cerut ca măsurile deja prevăzute să fie puse în aplicare în mod corespunzător.
  • Operatorii de sistem adoptă adesea o abordare de perspectivă în planificare și anticipează generația și cererea viitoare (inclusiv cererile de conectare la rețea a surselor de energie regenerabilă, infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice sau alți factori de extindere a rețelei).
  • Pentru investițiile anticipative se aplică același tratament de reglementare ca și pentru alte tipuri de investiții în rețea. Ambele fac obiectul acelorași stimulente și penalități de reglementare, precum și aceluiași proces de recunoaștere a costurilor.

Recomandările autorităților de reglementare a energiei:

  • Consolidarea rolului autorităților de reglementare a energiei (și a instrumentelor pe care le au la dispoziție) în evaluarea nevoilor și proiectelor de infrastructură energetică; facilitarea procesului decizional al ANR prin reducerea incertitudinilor privind dezvoltarea noilor utilizări ale rețelei (de exemplu, astfel de instrumente includ identificarea zonelor de accelerare din surse regenerabile, o analiză îmbunătățită a consumului de reîncărcare electrică în scenariile planului de rețea).
  • Încurajarea utilizatorilor rețelei de energie electrică să semnaleze cererile potențiale de conectare (inclusiv cerințele de capacitate și locațiile planificate) cât mai curând posibil.
  • Îmbunătățirea coordonării și a schimbului de informații între viitorii utilizatori ai rețelei, operatorii de rețea și autoritățile de reglementare în domeniul energiei, ca bază pentru accelerarea validării de reglementare a investițiilor în rețea. De exemplu, este necesară o consultare mai bună cu privire la scenariile de planificare a rețelei și la prioritățile în abordarea nevoilor de consolidare.

Operatorii de sisteme de transport de energie electrică (sub supravegherea autorității de reglementare a energiei) îmbunătățesc modul în care sunt identificate nevoile de transport de energie electrică prin furnizarea de analize detaliate (cu o granularitate spațială mai mare la nivel european și național) și transparența rezultatelor acestora.

Autoritățile de reglementare evaluează potențiala pierdere a bunăstării ca urmare a implementării „prea devreme” sau „prea târziu” a proiectelor.

Care sunt următorii pași?

Această lucrare își propune să contribuie la discuțiile (și la acțiunile care trebuie întreprinse) cu privire la investițiile anticipative prevăzute în cadrul Planului de acțiune privind rețeaua al Comisiei Europene pentru a accelera dezvoltarea rețelelor electrice inteligente și a sprijini lansarea surselor regenerabile.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *