AFEER speră ca proiectul de OUG ce modifică Legea 123 să se aprobe cât mai repede. Este o transpunere aproape corectă și completă a prevederilor Directivei (UE) 2019/944

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Legislativ, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Flux energetic AFEER speră ca proiectul de OUG ce modifică Legea 123 să se aprobe cât mai repede. Este o transpunere aproape corectă și completă a prevederilor Directivei (UE) 2019/944

* Directiva europeană trebuia transpusă până la finele anului 2020, România a obținut o derogare până în vara acestui an.  S-a depășit și acest termen!

Sperăm ca proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, precum si modificarea Legii pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie nr. 220/2008 să se aprobe cât mai repede. Este o transpunere aproape corectă și completă a prevederilor Directivei (UE) 2019/944,  a afirmat Dana Cănea, membru în Consiliul Director al Asociației Furnizorilor de Energie din România – AFEER, la  o întâlnire cu presa.

Directiva (UE) 2019/944 trebuia transpusă până la finele anului 2020, România a obținut o derogare până în vara acestui an.  S-a depășit și acest termen!

Interzicerea contractelor bilaterale negociate direct, obligativitatea de a participa la tranzacții la un singur operator sunt aspecte ce sunt corectate în legislația primară, a prezentat Cănea.

O transpunere corectă s-a făcut și în ce privește consumatorul final, relația acestuia cu furnizorul, drepturile clientului final, care poate fi participant activ chiar și pe piața angro de energie, precum și realizarea unui echilibru contractual.

În ce privește regimul contravențiilor, în continuare acesta este foarte împovărător, a sesizat reprezentanta AFEER. Pentru abateri care nu conduc la probleme majore se aplică sancțiuni importante, procent din cifra de afaceri. Nu este corectă această abordare, susține Cănea.

Ion Lungu, Director Executiv AFEER, a atras atenția asupra unui aspect care nu este soluționat, și anume: În acest moment, consumatorul are dreptul să schimbe furnizorul în 21 de zile și se va ajunge la 24 de ore. Furnizorul însă nu are dreptul să denunțe unilateral contractul cu consumatorul! Furnizorii de energie electrica au solicitat, în mod repetat, autorităților modificarea legislatiei astfel încât să existe posibilitatea ca și ei să poată denunța unilateral contractele cu consumatorii non-casnici argumentând că astel se așează pe baze corecte o relație contractuală. AFEER a solicitat Ministerului Energiei să se revizuiască prevederea legală în sensul ca și furnizorul să aibă posibilitatea legală de a denunța contractele cu consumatorii non-casnici. Pentru consumatorii  casnici este în regula, ei au nevoie de protecție, au admis reprezentanții AFEER.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *