Romgaz, focus pe investiții în 2020. Termocentrala Iernut trebuie finalizată la finele lunii mai 2020. În proiectul Neptun Deep, se va acționa în consorțiu cu OMV și un partener străin. Proiecte eoliene la cheie, o fabrică de metanol

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Romgaz, focus pe investiții în 2020. Termocentrala Iernut trebuie finalizată la finele lunii mai 2020. În proiectul Neptun Deep, se va acționa în consorțiu cu OMV și un partener străin. Proiecte eoliene la cheie, o fabrică de metanol

“Romgaz este pe plus, am înregistrat recorduri în 2019, acțiunile pe bursă continuă să crească”. Profitul net a crescut cu 66% în primele 9 luni, iar cota de piaţă a ajuns la 48,19%, mai mare cu 8,12%, potrivit datelor publicate de companie. Directorul general al companiei, Adrian Volintiru, se declară mulțumit de realizări. El a prezentat, într-o întâlnire cu ziariștii, proiectele de investiții la care se lucrează, precum și cele care sunt în plan a fi realizate.

În legătură cu termocentrala Iernut, Volintiru a precizat că lucrările trebuie  finalizate până la sfârșitul lunii mai 2020. “Sper să ne înscriem în termen. Este un proiect la cheie. Obligația noastră, a Romgaz, este să plătim facturile și să oferim front de lucru. Însă, facem mult mai mult: ne ocupăm de somații, rugăminți, comanadamente de lucru. Avem aprobarea acționarilor pentru achiziționarea de servicii juridice de consultanţă în posibilul litigiu cu asocierea DuroFelguera si Romelectro”, a afirmat directorul general Adrian Volintiru.

Romgaz  a accesat camera de date în vederea intrării în proiectul Neptun Deep, privind exploatarea gazelor din Marea Neagră, a anunțat Volintiru, cu precizarea că, în negociere, Romgaz va acționa în consorțiu cu OMV și cu un al treilea partener străin. Romgaz țintește sa preia un pachet de 20% din Neptun Deep. „Suntem în discuții cu mai multe companii”, a spus șeful Romgaz.

OMV Petrom si ExxonMobil explorează blocul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră. Potrivit estimărilor, ar fi rezerve între 42 și 84 de miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce înseamnă consumul României între 3,5 și 7 ani. Adrian Volintiru este optimist în privința legislației. „Cred că se va modifica legislația și că va fi favorabilă operatorilor”, a spus el.

Producătorul de gaze naturale deţinut de statul roman vrea să construiască o centrală electrică pe gaze la Mintia, în ciclu combinat, cu o putere instalată de 400-500 MW, investiţie estimată la 300 de milioane de euro. “Studiul de fezabilitate va fi gata până la finele anului. Să vedem cum intrăm în posesia terenului. Până la mijlocul anului viitor vom avea și acietul de sarcini”, a prezentat Adrian Volintiru.

Romgaz are în plan și achiziția unor proiecte eoliene la cheie, cu o tehnologie de ultimă generație. Mi-ar plăcea să se întâmple anul viitor, a spus Volintiru.

În baza unui studiu de caz, este rentabilă realizarea unei fabrici de metanol de către Romgaz, o investiție estimată la 200-300 milioane euro,  a anunțat Adrian Volintiru. Fabrica ar avea piață de desfacere (se pot face livrări la rafinării, celelalte petrochimii, fosta Chimcomplex) și poate di realizată din surse proprii, cu finanțare bancară, fonduri europene, prin asocierea cu alți parteneri.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *