Simulare scenariu de accident sever la CNE Cernavodă. CNCAN organizează exercițiul național Valahia 2023, în octombrie

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Flux energetic, Hidro si nucleara
Prima Pagina Actual Esential Simulare scenariu de accident sever la CNE Cernavodă. CNCAN organizează exercițiul național Valahia 2023, în octombrie

Comisia Națională pentru Controlul Activității Nucleare – CNCAN va organiza exercițiul național Valahia 2023, care va simula un scenariu de accident sever la CNE Cernavodă, în perioada 3-5 octombrie.

Astfel de exerciții sunt o procedură standard în domeniul nuclear, jucând un rol esențial în îmbunătățirea măsurilor de pregătire și de siguranță, iar România și-a  consolidat aceste capacități prin  programul Norway Grants și cu  sprjinul Autorității Norvegiene pentru Radioprotecţie (DSA), precizează CNCAN.

Scopul principal al acestui exercițiu este de a verifica și confirma integrarea planurilor și procedurilor de răspuns la urgențe nucleare în cadrul sistemului național de management al situațiilor de urgență în conformitate cu Planul Național de Răspuns la Situații de Urgență Nucleară sau Radiologică.

Prin simularea unei urgențe nucleare la CNE Cernavodă vor fi testate capacitățile de intervenție în situații de urgență ale tuturor actorilor implicați, titular de autorizatie, autorități publice locale și naționale, precum și asistența internațională primită din partea unor parteneri din Norvegia, SUA, Franța, Israel, Lituania, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova și a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Exercițiul Valahia are stabilite obiective pe mai multe niveluri. Obiectivele de nivel 1 sunt cele împărtășite de majoritatea organizațiilor participante:

  • testarea planurilor și interfețelor de urgență nucleară între organizațiile de intervenție;
  • verificarea legăturilor, aranjamentelor și structurilor de guvernanță, precum și implementarea acestora;
  • evaluarea rolurilor, responsabilităților, capacităților și integrării între organizațiile de intervenție în caz de urgență;
  • identificarea celor mai bune practici, a lacunelor și a domeniilor de îmbunătățire prin evaluarea de nivel 1.

Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *