Furnizorii, obligați să înmagazineze gaze tot prin decizie ANRE. Amenzile – între 5% şi 10% din CA anuală

Publicat pe Categorii Info Legislativ, Petrol si gaze
Prima Pagina Info Info Legislativ Furnizorii, obligați să înmagazineze gaze tot prin decizie ANRE. Amenzile – între 5% şi 10% din CA anuală

Cantitățile de gaze naturale, reprezentând stocurile minime ce urmează a fi înmagazinate de fiecare furnizor, vor fi stabilite  anual prin decizie a președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Este imperios necesar reglementarea în regim de urgență, printr-un act normativ cu putere de lege, competența ANRE de a stabili nivelul minim al stocurilor de gaze naturale pe care furnizorii au obligația să-l înmagazineze, potrivit Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012, afirmă oficialii ministerului.

Vor fi luate în considerare, în principal, prognozele de consum ale clienților finali pe care îi are în portofoliu, pe perioada ciclului de extractie, cantitățile achizionate, în scopul aprovizionarii clientilor finali, cantitatile contractate pentru a fi furnizate, catre clientii finali, si capacitățile de înmagazinare existente, astfel încât să se asigure un nivel corespunzător al consumului intern, în condiții de continuitate și siguranță, potrivit unei ordonanțe de urgență pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/ 2012, elaborată de Ministerul Energiei și supusă, pusă în dezbatere publică.

conducta_gaze-820x300Proiectul de OUG stabilește, totodată, amenzile pentru furnizorii care nu-și îndeplinesc obligațiile de înmagazinare gaze, acestea fiind de 500.000 lei, precum și amenzi cuprinse între 5% şi 10% din cifra de afaceri anuală. În cazul în care nu se iau aceste măsuri în regim de urgență, furnizorii nu vor constitui stocul minim, existând un risc în ceea ce privește securitatea în aprovizionarea cu gaze naturale a consumatorilor de gaze naturale, precum și cresterea dependenței de gazele de import, dar și un preț mai mare pentru clientul final, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Reprezentanții Ministerului Energiei explică necesitatea acestor măsuri ca urmare a faptului că, până în prezent, cantitățile de gaze naturale ce fac obiectul acestei obligații nu au fost determinate, respectiv realizate de către furnizori, precum și faptul că, în lipsa înmagazinării unor cantități minime de gaze naturale, de către furnizorii, până la sfârșitul ciclului de injecție, se periclitează, pe de o parte, continuitatea și siguranța aprovizionării consumatorilor, cu gaze naturale și, pe de alta parte, securitatea energetică a țării.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *